Český pohár

Český pohár v Jičíně nachází ideální podmínky, ví organizátor Milan Hušek

Už se zdá, že město Jičín se stává domovem pro Český pohár hokejbalistů. Letos potřetí za sebou budou bojovat týmy z celé České republiky napříč soutěžemi o cenný pohár. Od 24. do 25. srpna se na zimním stadionu představí 8 celků.

Zájem extraligových klubů o akci není na odpovídající úrovni

Jistě je organizace takové akce velice náročná. Můžete nám prozradit ve zkratce, co vše pořádání takové akce obnáší?

Nejprve je vždy potřeba dojít k rozhodnutí, zda akci uspořádat. Z mého pohledu není zájem, zejména extraligových klubů, o účast na tomto prestižním turnaji na odpovídající úrovni. Proto jsme před letošním ročníkem podrobně zjišťovali, které extraligové kluby se přihlásí. Protože zájem jich projevilo pět, turnaj se uskuteční. Dále je třeba najít místo konání s odpovídající úrovní zimního stadionu a jeho zázemím. To je v podstatě nejsložitější úkol, neboť v termínu konání Českého poháru je již na většině zimních stadionů led. Proto se již třetím rokem po sobě turnaj koná v Jičíně, který splňuje všechny požadavky na důstojný průběh a v neposlední řadě jsme zde našli i pochopení města a jeho složek. Starosta tradičně převzal záštitu nad turnajem a Rada města odsouhlasila finanční příspěvek. Dále se již jedná o rutinní záležitosti, tj. vypsat turnaj, zpracovat propozice, rozeslat přihlášky. Po jejich uzávěrce zpracovat herní model, zajistit rozhodčí, organizační tým, účastníkům poskytnout tipy na ubytování a stravování apod.

Kolik týmů bude startovat a jakým systémem se tedy bude hrát?

Turnaj je koncipován pro osm týmů, které jsou rozděleny do dvou skupin. V nich se utká každý s každým během sobotního programu. V neděli pak následují vyřazovací boje – týmy na 3. a 4. místech se utkají v malém semifinále, vítězové hrají o konečné páté místo, poražení o 7. místo. Týmy na 1. a 2. místech sehrají semifinále, vítězové si zahrají o konečného vítěze, poražení pak o 3. místo. Každý tým tak odehraje pět utkání během dvou dnů. Hrací doba jednotlivých utkání je 2 x 12 minut a turnaj slouží zejména k poslední přípravě účastníků před začátkem nové sezóny. Do letošního ročníku se přihlásil vítěz posledních dvou ročníků HBC Hradec Králové 1988, dále pak extraligové týmy Elba DDM Ústí nad Labem, TJ Kovo Praha, HbK Karviná a HBC Most. Prvoligové týmy zastupuje HBC Svítkov Stars Pardubice, druholigové HSÚ Berani Ústí n. L. a osmičku doplní reprezentace U18.

Čekají nás nepochybně kvalitní duely

I přes náročnost organizace se jistě na tuto událost těšíte. Je tomu tak?

Výčet účastníků slibuje zajímavé a nepochybně i kvalitní duely, některé týmy se vracejí pravidelně, jiné jsou nové a tím, že se turnaj uskuteční v krásném prostředí města Jičína i jeho zimního stadionu, je skutečně nač se těšit. Těším se nejen já, ale vím, že také řada spolupracovníků, rozhodčích i jednotlivých hráčů.

Jak jste se vůbec k organizaci Českého poháru dostal?

V rámci organizační struktury ČMSHb existuje Úsek významných akcí na území ČR. Ten zajišťuje a připravuje nejen Český pohár, ale také např. kvalifikační a finálové turnaje Extraligy dorostu, Ligy starších žáků a Ligy žen, finálový turnaj Extraligy juniorů, Turnaj výběrů krajů a další akce. Výkonnou složkou je tzv. Hokejbal tým, jehož jsem součástí, a protože v Jičíně bydlím, je vcelku logický můj rozhodující podíl na tomto turnaji.

Na jaké ceny se mohou těšit vítězné týmy a jednotliví hráči?

Jak již bylo řečeno, v roli obhájce vítězství přijede HBC Hradec Králové 1988. Buď tento klub nebo jiný v případě vítězství obdrží putovní pohár, pohár za 1. místo a medaile. Týmy na 2. a 3. místě získají poháry a medaile, všechny ostatní týmy pak pamětní plaketu za účast v ročníku 2019. Individuální ceny si odvezou nejlepší brankář, obránce a útočník a také nejužitečnější hráč turnaje.