Zahraničí

Velký transfer uzavřen! Píša a Šťastný putují z Hostivaře do švýcarského Grenchenu! Jaký pocit z toho má Lukáš Píša?

Mezi extraligovou Hostivaří a švýcarským Grenchenem Limpachtal se udál mezinárodní transfer. Švýcarské barvy tamního klubu budou v příští sezóně oblékat Lukáš Píša a Adam Šťastný z HBC Hostivař! Jak se tato senzace udála? A jak na ni reaguje právě Lukáš Píša?

Grenchen neváhal a po Adamově doporučení sáhli i po mně

Lukáši, mateřský klub vypustil do světa zprávu, že se budete společně s Adamem Šťastným stěhovat do Grenchenu. Byl tohle plánovaný transfer?

Abych řekl pravdu, tento přestup byl plánovaný hlavně pro Adama a já se k tomu po konverzaci s Adamem nějak přimotal. (smích) V této situaci tím, že je Adam dospělý asi tak 10 minut, tak Grenchen neváhal a po Adamově doporučení sáhli i po mně.

Co očekáváte od svého nového působiště v Grenchenu? Jaké budou vaše cíle a ambice?

Zatím jsme byli na jednom tréninku s druhým týmem, kde působíme a musím uznat, že vrátit se zpět k hraní na asfaltu je doslova něco příšerného. Zvyknout se na to asi dá, ale je to opravdu o silné vůli. Tým a parta je skvělá, hlavně pomoc od anglicky mluvících kluků je až překvapivě enormní, takže jsem naprosto spokojený. 2. září jsme měli první trénink také s A týmem, kde působí Jára Pauer a v sobotu bychom v Galsu měli odehrát přípravné utkání. Hře 5 na 5 rozumíme s Adamem podstatně víc.

Ve Švýcarsku se hraje trochu jiným stylem než u nás v ČR. Budete se na to připravovat?

Jak sem zmínil již v předchozí otázce. Samozřejmě je to rozdíl oproti 5 na 5, více se běhá a také nejsou ofsajdy, ale na to se na rozdíl od povrchu dá zvyknout poměrně rychle.

Lukáš Píša vedl jednu dobu Hostivař jako kapitán a byl její nedílnou součástí. Teď klub vyslal tohoto borce do světa! Jak se mu povede ve Švýcarsku? Zdroj fotky: HBC Hostivař.

Upřímně bych tu nejradši zůstal co nejdéle to půjde

Nebude se Vám naopak stýskat po mateřské Hostivaři a českých soutěžích?

Samozřejmě, s kluky vyrůstám už přes 10 let a i když jsem působil po ČR i v jiných klubech, tak nikde na světě to nebude stejné jak u nás v Hostivaři. Je to sice takové klišé, ale nebýt té party, která se za dobu, co v ní působím, (od roku 2012 - pozn. red.) utvořila, tak není nyní hostivařský tým tam, kde je. To je můj názor. Oba s Adamem jsme s klukama z Hostivaře v neustálém kontaktu a někteří se chystají nás i navštívit. Takže odpověď zní, ano, trochu se stýská, ale jsme v dojezdové vzdálenosti a všichni vědí, jak velká je to zkušenost do života, obzvlášť pro Adama.

Na jak dlouho to ve Švýcarsku vidíte? Získal jste tam práci, nebo tam navíc budete ještě studovat?

Upřímně bych tu nejradši zůstal co nejdéle to půjde, ale tak růžové to úplně nebude, zatím po pár dnech mě samozřejmě limituje němčina. Anglicky se tu nedomluvíte skoro nikde. Na  němčinu mám ale od klubu zařízený kurz. Od klubu nám také byla sehnána práce plus byt a jiné potřebné věci k pobývaní zde. Uvidíme, jak to bude dál. Adam je mladší o 7 let, má toho taky více před sebou, já už pár těchto zkušeností zažil a nikdy jsem nelitoval.

V Grenchenu působí také český hokejbalista Jaroslav Pauer. Zdroj fotky: SHC Grenchen.