Zahraničí

Když přijde pozvánka od organizátorů i v budoucnu, určitě se sem budeme rádi vracet, hodnotí Páňa Cup slovenský Zelenka

Když přijde pozvánka od organizátorů i v budoucnu, určitě se sem budeme rádi vracet, hodnotí Páňa Cup slovenský Zelenka.

Turnaj nám ukázal dobré i horší stránky

Radovane, o minulém víkendu jste se Skalicou odehráli na Kladně přípravný turnaj Páňa Cup. Jak jste si ho užil?

Osobně jsem si ho užil moc a můžu mluvit za celý mančaft, že s turnajem byla velká spokojenost, i když počasí nevyšlo úplně ideálně. Super prostředí, příjemní lidé, kteří mají rádi hokejbal, a kvalitní mužstva - jako příprava na sezónu ideální. Je znát, že Kladno je hokejové město, a to se přenáší i na úroveň zázemí hokejbalu. Jsou to takové detaily, ale dotváří tu atmosféru a posouvají tento sport blíž profesionalismu. Jako příklad bych zmínil zápasového hlasatele, kterému neujde žádná zajímavost a často pobaví i nás hráče při rozcvičce. V tomto ohledu dle mého názoru naše Extraliga hodně zaostává. Když přijde pozvánka od organizátorů i v budoucnu, určitě se sem budeme rádi vracet.

Potkali jste se tam s Kladnem, Letohradem a reprezentací Švýcarska. Co vám turnaj ukázal před sezónou?

Ukázal nám dobré i horší stránky, na kterých je ještě třeba zapracovat. Přivedli jsme také nové posily, které se ukázaly v dobrém světle. Určitě je prostor pro zlepšení, například v defenzivě co se týče systémových věcí a součinnosti útočníků s obranou, celkově byl ale dojem pozitivní. Také jsme si připomněli, jaké jsou nároky na fyzickou připravenost v současném hokejbale na této úrovni. Na to už se ale s kondičním trenérem snažíme zaměřit delší dobu.

V prvním utkání jste porazili reprezentační tým Švýcarska 6:5 po samostatných stříleních, v dalším jste vyhráli s Letohradem 5:1. Jaké to byly zápasy z Vašeho pohledu?

Z pohledu obránce jsem byl určitě spokojenější po druhém zápase. Švýcaři měli dobrý pohyb a byli nebezpeční v předbrankovém prostoru, což nám dělalo v některých fázích zápasu dost problémy. Hodně zamrzelo, že jsme neudrželi vítězný stav v poslední minutě. Na druhou stranu jsme se ale také dokázali v ofenzivě prosadit a i přesilovky nebyly z naší strany špatné. Zápas s Letohradem byl podle mě těžší, než napovídá výsledek, nám se ale povedlo vždy ve vhodný okamžik skórovat, což nám hodně pomohlo v tom, že jsme mohli zápas dohrát s klidem na hokejkách.

Radovan Zelenka je stálicí skalického hokejbalového týmu. Zdroj fotky: HBK Hokejmarket Skalica.

Převládal spíš dobrý pocit s předvedenou hrou

Ve finále jste se utkali s Kladnem, kterému jste podlehli 1:3. V čem vám soupeř dělal největší problémy?

Ve finále jsme chtěli přehustit střední pásmo a v něm se snažit zachytávat soupeřův přechod do útoku, což se nám nepovedlo úplně podle představ. Právě ve středním a obranném pásmu jsme nechávali domácím hodně prostoru, čehož dokázali využít. Ve třetí třetině už trochu chyběly síly na obrat a také dobře chytal brankář Jirotka. Sportovně třeba uznat, že domácí vyhráli v tomto utkání zaslouženě.

Vybojovali jste stříbrné medaile. Jste s tímto výsledkem spokojeni, nebo vás mrzí, že jste neobhájili titul?

Samozřejmě jsme turnaj chtěli dotáhnout do vítězného konce a titul obhájit, namísto zklamání však spíš převládal dobrý pocit s předvedenou hrou na turnaji.

Na turnaji jste byl vyhlášen nejlepším obráncem. Co to pro Vás znamená?

Já jsem byl nejvíc rád za to, že jsem se pět měsíců po zranění opět cítil komfortně na hřišti. Upřímně jsem toto ocenění nečekal, ale potěšilo a povzbudilo do další práce.

Radovan Zelenka (vpravo) byl na turnaji vyhlášen jako nejlepší obránce. Zdroj fotky: HBC Kladno.