Zahraničí

Jak se zatím vede hostivařským mladíkům v Grenchenu? Kluci nám hodně pomáhají, těší Šťastného

Před začátkem sezóny přišla z Hostivaře zpráva, že se její dva hráči stěhují do švýcarského Grenchenu. Konkrétně se jednalo o Adama Šťastného a Lukáše Píšu. Jak se k možnosti hrát ve Švýcarsku dostal Šťastný? A jak zatím jeho zahraniční angažmá vypadá?

Švýcarsko je krásná země a stále poznáváme něco nového

Adame, před sezónou jste odešel z Hostivaře do Švýcarska. Jak vůbec nabídka z Grenchenu přišla?

Grenchen mě kontaktoval společně s Matyášem Bláhou ze Svítkova už v půlce dubna. Od té doby jsme byli pravidelně v kontaktu a dospělo to až k uzavření mého přestupu.

Jak těžké bylo opustit Hostivař? Plánujete ještě někdy návrat do mateřského klubu?

Pro mě osobně hodně těžké. V klubu jsem vyrostl a nikdy jsem nezažil působení v jiném týmu, než je právě Hostivař. Naštěstí mohu být se spoluhráči neustále v kontaktu alespoň online cestou a někteří mají v plánu udělat si za námi výlet do Švýcarska. Hostivař je můj domov a určitě mě ještě někdy uvidíte v hostivařském dresu.

Jak se zatím sžíváte se Švýcarskem a švýcarským hokejbalem?

Švýcarsko je krásná země a stále poznáváme něco nového. S Lukášem se trošku pereme s němčinou, ale od klubu máme zařízený kurz němčiny, takže doufáme, že se to bude jen zlepšovat. Co se týče hokejbalu, je úplně odlišný od toho českého. Jsou zde trochu jinak nastavená pravidla, takže hra je mnohem tvrdší, běhavější a hraje se hodně jednoduchým stylem hry.


Lukáš Píša a Adam Šťastný z Hostivaře v dresu Grenchenu. Zdroj fotky: Archiv Adama Šťastného.

Zatím jsme stihli odehrát jen jeden přípravný zápas za první tým Grenchenu

Jakou roli jste ve švýcarském klubu dostal? A jak jste si s Lukášem Píšou sedli s týmem?

Zatím jsme stihli odehrát jen jeden přípravný zápas za první tým Grenchenu a za druhý tým na první zápas teprve čekáme. Trenér mi dává velký prostor v přesilových hrách a slibuje si ode mne gólové akce. Osobně doufám, že až se sezóna naplno rozběhne, tak budu týmu přínosný ve všech herních situacích. Kluci v týmu nám hodně pomáhají a přibližují nám místní styl hry a do toho s námi tráví i hodně volného času. Zatím je vše tak, jak jsme si s Lukášem představovali a uvidíme, co nového nám sezóna přinese.

Jaké cíle si pro švýcarskou štaci nastavujete? Budete chtít získat alespoň medaili?

Cíle mám vždy jen ty nejvyšší. Pokud jde čistě o ty osobní, tak doufám, že se mi podaří naučit se místní jazyk, pořádně poznat novou zemi a nabrat co nejvíce životních zkušeností. U těch hokejbalových doufám, že společně s týmem budeme sahat po těch nejcennějších medailích.