CROSSDOCK Extraliga

Rádi bychom dokázali Hradec vrátit tam, kam si myslím, že patří, neskrývá Jiří Rytíř

Hradci Králové se v podzimní části nedařilo podle představ, na svém kontě má jen tři body. V zimní pauze ale kromě nového trenéra došlo také ke změně na pozici předsedy klubu, kterým je znovu Jiří Rytíř. Nejen o tom se rozpovídal podrobněji.

Na zhoršené výsledky už jsme trochu poukazovali začátkem loňského roku

Pane předsedo, v Hradci Králové proběhly v zimní přestávce nějaké změny, stal jste se znovu předsedou klubu. S čím jste do této funkce šel?

Vrátím se do doby, kdy jsme v klubu začali řešit, že vývoj našeho klubu není takový, jaký bychom očekávali. Hráči, kteří vedli rozhovor s redakcí už to také několikrát zmiňovali. Zasáhl do toho covid a my jsme se s tím asi úplně nedokázali vyrovnat. V době, kdy se rušila první sezóna, jsme na tom byli herně velmi dobře a okupovali jsme první čtyřku extraligové tabulky. Bohužel tím, že přišel covid, jsme na to v další sezóně nedokázali řádně navázat, zvlášť když se rozehraná soutěž nakonec zkracovala a vymýšlelo se jakým způsobem ligu dohrát. Dva roky pro nás nebyly v hokejbale úplně ideální. Na našem klubu se toto období podepsalo asi nejvíce, když se dívám na vývoj ostatních týmů, kteří jsou teď úspěšní nebo se jim zkrátka po covidu daří víc než nám.

Samozřejmě na zhoršené výsledky už jsme trochu poukazovali začátkem loňského roku, když tady byl trenér Jaroslav Pavlík, který teď působí v Ústí nad Labem. Dříve s námi spolupracoval a za něj jsme měli asi jedny z nejlepších období klubu. Teď jsme na to chtěli navázat, ale bylo to takové kostrbaté. Před loňskou sezónou jsme si dali za cíl, že nějakým způsobem omladíme kádr a dáme přednost mladým, ale bohužel to nepřinášelo výsledky. Na jaře loňského roku jsme prohráli první dva zápasy, ale v klubu se něco zlomilo a začalo se řešit, co bude dál. Ukázalo se, že doba, kdy tým táhl Honza Bacovský s Petrem Novákem, je zřejmě pryč. Kluci jsou v rámci nejen hradeckého hokejbalu legendami, ale už mají svůj věk, svoje zájmy a rodiny. Kdyby nám byli schopní pomoct, tak pořád mají týmu co dát, ale zdravotně už taky nejsou schopní snášet zátěž, kterou celá extraligová sezóna obnáší.

Mužstvo už hrálo minulou sezónu o udržení Extraligy, letos vyhrálo jen jedno utkání. Kde jste viděl největší problémy, že nezískalo více bodů?

Začali jsme to řešit už loni, ať už je to vedení klubu nebo vedení A-týmu a jeho propojení s mládeží tak, abychom se nedostali do té fáze, ve které jsme teď. Myslím, že kdybych přišel před půl rokem na začátku sezóny, tak bych měl trochu volnější ruce a víc možností, jak změnit spoustu věcí. Teď jsem ve fázi, kdy přebírám klub v rozběhnuté sezóně. Co se týče mládeže, tak myslím, že tam nám to funguje, výsledky máme, je tam spousta hráčů, kteří sbírají cenné zkušenosti. Máme problém přenést to do A-týmu, protože tam máme opravdu velkou několikaletou díru co se týče „hluchých“ ročníků. Když nám odešli nějací kluci do hokejbalového důchodu, tak jsme nebyli schopní je nahradit hráči z vlastní líhně. To se podepsalo na podzimních výsledcích. Máme jedno vítězství, tedy tři body v tabulce po čtrnácti odehraných zápasech.

Došlo také ke změně trenéra, od zimní přípravy tým trénuje Karel Manhart. Věříte, že bude s celkem v další části sezóny úspěšnější?

Když to vezmu z pozice A-týmu, tak mě čeká velký úkol, a to nějakým způsobem zachránit Extraligu. To je náš hlavní cíl a jeden z důvodů, proč jsme se domluvili s panem Manhartem na angažmá u nás. Chtěli jsme dát impuls A-týmu. Tím, že tam máme mladé hráče a díky tomu, že pan Manhart trénuje reprezentační dvacítku, by k nim měl mít blízko. Myslím, že by měl být schopen to tady trochu restartovat a dát tady tomu nějakou vizi. Rádi bychom dokázali Hradec vrátit tam, kam si myslím, že patří. Je to těžký úkol, budeme se s tím muset poprat a doufám, že se to podaří.


Vyzkoušíme hráče a dáme dohromady kádr pro začátek jarní části

Do jarní části vstoupíte na konci února. Jak probíhá příprava? Máte naplánovaná také nějaká přátelská utkání?

Měli bychom se zúčastnit přípravného turnaje ve Svitavách, kterého se zúčastní i reprezentační výběr do 23 let a extraligový Letohrad. (rozhovor vznikal před turnajem pozn. red.) To by pro nás měla být kvalitní příprava. Chceme vyzkoušet to, co nám naordinuje nový trenér, tedy taktiku, herní styl. Vyzkoušíme hráče a dáme dohromady kádr pro začátek jarní části.

Většina týmů se snaží přes zimní pauzu posílit. Hledáte také nějaké nové hráče, kteří by týmu pomohli?

Plánujeme to, víme, kde nás tlačí bota. Vzhledem k tomu, v jaké lokalitě se nacházíme a že jsme tedy obklopeni extraligovými týmy z Pardubic a Letohradu, je to pro nás těžké. Dobře se dá posilovat na začátku sezóny, kdy mají všichni stejné karty. Teď po podzimu karty stejné nemáme. Protože jsme poslední v tabulce, je pro nás těžké sem dotáhnout nějaké hráče, kteří by nám pomohli se záchranou. Většina láká vidina play off, které je pro nás letos utopií.

Tým nemá sezónu rozehranou dobře, zatím vybojoval jen tři body. Další východočeské týmy jsou výše. Je to obtížnější shánět nějaké posily?

I pro hráče, kteří by k nám mohli přijít, motivace hrát play down není příliš lákavá. Oba pardubické týmy a Letohrad jsou ve fázi, kdy budou posilovat na play off a můžou hráčům nabídnout možnost zahrát si tu nejatraktivnější část hokejbalové sezóny. My budeme hrát o záchranu a tam posílení o kvalitní hráče není jednoduché. Některé vytipované hráče jsme už oslovili, ale zatím se nám nedaří se s hráči dohodnout, většinou právě skrz naše postavení v tabulce a ambice pro zbytek letošní sezóny.