CROSSDOCK Extraliga

Vybavuje se mi spousty okamžiků, když jsme získali titul, vypráví pardubický útočník Josef Česák

Hokejbalový klub HBC Pardubice je za poslední roky pravidelným účastníkem vyřazovací fáze, přesto svůj první a doposud poslední titul vyhrál v roce 2016. Pamětník východočeského celku Josef Česák vzpomíná na památné okamžiky získaného titulu a rovněž se poohlíží za právě skončenou sezónou.

Z mistrovského týmu jsme zbyli již pouze čtyři hráči

Josefe, letošní sezónu Extraligy jste zakončili na čtvrtém místě. Jak jí zpětně hodnotíte?

Letošní sezóna byla hodně zajímavá a nakonec bych řekl, že i úspěšná. Když se na to podívám od začátku sezóny, kdy jsme několik zápasů byli bez bodu, tak kdyby nám někdo řekl, že skončíme na konečném 4. místě, brali bychom to všemi deseti. Na druhou stranu jsme se chtěli určitě dostat dále a potrápit tým ve finále.

V semifinále jste vypadli s vicemistrem pražské Hostivaře. V čem byl podle Vás soupeř lepší?

Musíme si přiznat, že soupeř byl lepším týmem v každém zápase. Tahali jsme za kratší konec, přestože jsme měli dobré pasáže v jednotlivých zápasech. Hostivař poskládala velmi silný tým, což potvrdilo i samotné finále, kde rozhodl až poslední pátý zápas. Ukázalo nám to nedostatky, na kterých jako tým musíme zapracovat a máme o to větší motivaci do příští sezóny.

Co se týče Vás osobně, jak jste byl se svým výkonem letos spokojen?

Pokud bychom vyhráli poslední zápas sezóny (titul), tak bych řekl, že můžu být spokojený. Jak jsem již psal, sezóna to byla hodně zajímavá a zajímavá byla i v ohledu individuálních výkonů.

Pardubice získaly svůj doposud jediný titul v roce 2016. Ve finále jste porazili Kladno ve čtvrtém zápase a dokonce na jejich hokejovém stadionu. Jaké okamžiky se Vám vybavují?

Okamžiků se mi vybavuje spousty, protože ty vzpomínky jsou nezapomenutelné. Vybavují se mi například úsměvné rozhovory do televize, rozhodující gól a samozřejmě následné oslavy. Jednotlivé detaily tady rozebírat nemusíme (smích).

V týmu působili hráči jako Pavel Kubeš, Petr Filip nebo Lukáš Vlasák. Jak je obtížné tyto osobnosti nahradit?

Pokaždé, co skončí zkušení hráči, tak je těžké je nahradit. V mistrovském týmu působilo daleko více kluků, kteří s námi již nehrají a výrazně se tak podíleli na tomto úspěchu. Koneckonců z mistrovského týmu jsme zbyli již pouze čtyři hráči, a tudíž logicky u nás probíhá obměna týmu.

Důležité je, aby naše mladé hráče hokejbal stále bavil

Lodivod vašeho týmu je současně také reprezentační trenér Jiří Mašík. Jak si jeho práci a přínos pro klub pochvalujete a jak ho lze nejlépe charakterizovat?

Trenér Jiří Mašík má své zásady, které je potřeba dodržovat. Vnímám, že do hokejbalu dává hodně svého času a snaží se mu věnovat. Jako hráč i jako trenér nasbíral hromadu zkušeností ať už z ligových zápasů, tak těch reprezentačních a snaží se je předávat dál. Doufám, že nás jako tým i tyto zkušenosti z minulé sezóny opět společně posunou na vyšší příčky.

Jaká role se od Vás očekává, respektive co je na hřišti Vašim hlavním úkolem?

To je dobrá otázka, protože těch úkolů je samozřejmě plno. Řekl bych, že hlavními úkoly jsou vytvářet gólové příležitosti a potrápit soupeřovu obranu. Úkoly se však mohou podle konkrétního zápasu měnit.

Na soupisce máte několik hráčů, kteří jsou ročník 2001 a mladší. Vidíte v nich potenciál, že by mohli být jednou budoucí hvězdy a tahouni vašeho klubu?

Samozřejmě, kluci jsou hodně šikovní a pokud se budou věnovat hokejbalu i nadále, tak budou bezpochyby nejdůležitějšími hráči. Důležité je, aby je hokejbal stále bavil a chtěli tomu věnovat všechen ten čas, který s tím je spojený.

V nejvyšší Extralize už město zastupují dva hokejbalové oddíly. Kromě vás ji už druhou sezónu hraje také konkurenční Svítkov, který letos obsadil třetí místo. Jak velká rivalita mezi vámi panuje?

Když budu mluvit sám za sebe, tak je mi jedno, jestli se hraje se Svítkovem nebo například Hostivaří. Do zápasu i tak jdete, že ho chcete vyhrát a je jedno, kdo je právě na druhé straně. Samozřejmě takové zápasy mohou přilákat více diváků. Bylo by fajn, kdyby se tomu šlo naproti a navázala se i vzájemná spolupráce k propagaci takových zápasů.

Jak jste společně s klukama vnímali, že se jim povedlo skončit před vámi?

Je to hodně individuální. Svítkov má za sebou druhou extraligovou sezónu, kdy se jim dařilo a drželi si svoje „momentum“. Odehráli v play off skvělé zápasy a tudíž jim musím pogratulovat k zisku bronzového kovu.

Josef Česák v uplynulé sezóně nevynechal ani jedno utkání a v týmu patřil k nejproduktivnějším hráčům. Autor fotky: Josef Česák st.