CROSSDOCK Extraliga

Důležitý pro nás bude start do jarní části soutěže, prozrazuje kladenský Martin Špaček

Kladno půjde do jarní části ze sedmého místa a hned od začátku chce sbírat body. Kapitán týmu Martin Špaček si uvědomuje, že mužstvo nečeká nic lehkého, pomohla by mu série výher. Je ale rád, že se někteří hráči vrátili z marodky a mají široký kádr.

Věřím tomu, že silnou stránkou bude opět velká fyzická kondice

Martine, po podzimní části jste s Kladnem na sedmém místě. Jaké jsou vaše cíle v druhé části sezóny? Chcete napravit nepříliš povedený podzim?

Chceme především zlepšit herní projev, který na podzim nebyl dobrý a my se tak nacházíme na příčce, na kterou nejsme v posledních letech zvyklí. Půjdeme postupně, zápas od zápasu a uvidíme, na co to bude stačit. Potřebovali bychom udělat nějakou sérii výher, abychom se uklidnili. Nebudu se za nic schovávat, tlak na nás bude už od prvního utkání jarní části s pražským Kertem, kdy musíme bodovat.

Bodové rozdíly v tabulce nejsou velké, na čtvrté místo vám chybí jen čtyři body, ale ani na pozice pro play down nemáte velký náskok. Co podle Vás bude rozhodovat v jarní části?

Důležitý, alespoň pro nás, bude start do jarní části soutěže. Těch zápasů do konce základní části už není moc a honit body na poslední chvíli, aby se tým dostal do play off, to se nechce nikomu.

Pan asistent trenéra na začátku zimní přípravy říkal, že je na hráčích vidět odhodlání. Kde by podle Vás mohla být silná stránka týmu?

Z velké části se nám podařilo vyklidit marodku a máme tak dostatečně široký kádr, v týmu je velká konkurence, která všechny výkonnostně posouvá. Věřím tomu, že silnou stránkou bude opět velká fyzická kondice, z které těžíme při neustálém pohybu na hřišti. A pokud se nám podaří zbavit impotence v zakončení, tak to by mohlo být ta největší zbraň (smích).


Martin Špaček patřil v podzimní části k nejproduktivnějším hráčů týmu, ve 12 zápasech vsítil osm gólů a k tomu přidal tři asistence. Autor fotky: Jana Procházková.

Problém s produktivitou je na Kladně už hrozně moc dlouho

V rámci zimní přípravy jste absolvovali soustředění v Herlíkovicích. Jak se za ním ohlížíte?

Já jsem se kvůli zranění zad a pracovním povinnostem soustředění nemohl zúčastnit, což mě hrozně mrzí, protože tyhle společné týmové akce mám hrozně rád. Nejenže výborně potrénujeme, také se utváří týmová parta, která je především na jaře opravdu potřeba. Od trenérů mám informace, že to všichni kluci ukázkově odmakali, za což jsem velmi rád.

V podzimní části jste byli jeden z nejméně produktivních týmů. Zaměřovali jste se na to v zimní přestávce?

Problém s produktivitou je na Kladně už hrozně moc dlouho. Zaměřujeme se na to v každém cvičení, které na tréninku děláme. Je to tak trochu i o hlavě, protože se v zakončení často hrozně pitváme, místo toho abychom zavřeli oči a pustili to na bránu. A v neposlední řadě tlak v brankovišti, to si taky říkáme furt. Dokud to ovšem nebudeme dělat v zápase, tak se nikam neposuneme. V produktivitě, ani v tabulce.

Do jarní části vstoupíte zápasem s Kert Parkem, který je zatím první a není to lehký soupeř. Věříte, že ale budete úspěšní?

Kdybych nevěřil, že vyhrajeme, tak nemusím hrát. Kert Park je momentální hegemon hokejbalu v České republice a jsou zaslouženě na prvním místě. Pokud je chceme porazit, musíme 100% plnit zápasovou taktiku, být disciplinovaní, vycházet ze zodpovědné defenzívy a potrestat každou chybu, kterou soupeř udělá. Jenom potom můžeme být úspěšní.