CROSSDOCK Extraliga

Úvodní vítězství nám určitě pomohlo hlavně po psychické stránce, těší Josefa Šimůnka

Hradec Králové vstoupil do jarní částí skvěle, v prvním utkání se radoval z výhry v Dobřanech. Ke třem bodům pomohl týmu také Josef Šimůnek, který vsítil vítězný gól. Hradecký útočník se rozpovídal o změnách v klubu, jiném herním systému nebo derby se Svítkovem.

Největší rozdíly jsou asi celkově v aktivním přístupu

Josefe, po nepovedené podzimní části proběhly v klubu nějaké změny. Na čem jste v zimní přípravě nejvíce pracovali?

Změn proběhlo spousta a jednalo se o velké zásahy především do organizace a vedení hradeckého hokejbalu. V roli předsedy klubu skončil Jakub Ježek a nahradil ho Jirka Rytíř, který má s plněním této funkce už zkušenosti z let minulých. Druhá velká změna se odehrála na pozici hlavního trenéra mužstva. Spolupráce s panem trenérem Bieglem už nadále nepokračuje a k týmu se nově připojil nynější trenér reprezentace do dvaceti let Karel Manhart. Proběhly tedy razantní změny na těch nejdůležitějších klubových pozicích a já věřím, že to v budoucnu povede ke zlepšení naší situace především v rámci extraligové soutěže.

Z hráčského hlediska jsme v tomto období procházeli zimní přípravou. Začátek byl zaměřen pouze na kondiční složku a necelé dva měsíce jsme se věnovali pouze zlepšování fyzické zdatnosti. Po tomto období jsme se přesunuli ke klasickým hokejbalovým tréninkům a k týmu se naplno připojil právě Karel Manhart. Ten po nás chce úplně odlišný herní projev než trenér předchozí. Největší rozdíly jsou asi celkově v aktivním přístupu, osobním bránění situací a v zodpovědném zajišťování především v útočném pásmu. Dříve jsme se prezentovali spíše defenzivou ve středu hřiště a celkově jsme hráli odlišný styl hokejbalu. Teď si na toto velké množství změn postupně zvykáme a doufáme, že nám pomohou k odlepení se ode dna extraligové tabulky.

Do jarní části jste vstoupili úspěšně, porazili jste Dobřany 0:2. Jak hodnotíte první utkání po zimní přestávce?

Prvním pozitivem pro nás bylo, že jsme začínali jarní část právě v Dobřanech. Super zázemí s hokejbalovou halou a tým pohybující se okolo hranice play off. Říkali jsme si, že je důležité tam odevzdat hlavně dobrý výkon, protože právě celek z Dobřan je pro nás potencionální soupeř do bojů o záchranu. Utkání jsme zahájili aktivně a první třetinu jsme měli z mého pohledu trochu více ze hry. Další dvě třetiny už nebyly úplně optimální a soupeř nás začal v některých momentech zápasu přehrávat. Zápas doprovázelo hodně vyostřených zákroků a přibylo vyloučení na obou stranách. Naše přesilovky se nebojím označit za úplně tragické a nepamatuji si z nich žádnou slibnější gólovou příležitost. Na druhou stranu všechny oslabení jsme dokázali ubránit, a nakonec nám jedno z nich napomohlo k zisku všech tří bodů. Podle výsledku je samozřejmé, že utkání hodnotíme pozitivně. Každopádně tam byla i spousta chyb a budeme muset jednoznačně zapracovat na hře v početní výhodě a na zlepšení nového herního systému.

Soupeř byl střelecky aktivnější, ale nepodařilo se mu skórovat. Vy jste první branku zápasu vsítil až ve čtyřicáté třetí minutě. Jak celá situace vyplynula?

Koukali jsme s kluky na počet střel po zápase a byli jsme dost překvapení, jakým rozdílem nás přestříleli. Oni měli podle statistik snad 40 střel a my asi jenom 15. Těch pokusů na branku měli v zápase určitě víc, ale tak velký rozdíl neodpovídá vyrovnanému průběhu utkání. Asi je to i tím, že celek z Dobřan využíval nahazování míčku na našeho brankáře často už ze středního pásma. Každopádně rozhodlo, že nás podržel Pípa (Petr Brykner) v bráně a ten má hlavní podíl na našem tříbodovém vítězství. Zároveň utkání na naši stranu překlopil ten gól pár minut do konce. Vyvážel jsem míček v oslabení z našeho pásma a v ten moment na hřiště z trestné lavice naskakoval Pavel Malý a ještě, že jsi křikl o přihrávku, protože já jsem ho tam v ten moment na straně vůbec nečekal. Dostali jsme se do situace tři na dva, dostal jsem to ze strany na volej k modré čáře a se štěstím jsem úspěšně proměnil. Potom už to bylo jen o tom zvládnout závěr zápasu.


Josef Šimůnek patří mezi stěžejní útočné postavy Hradce Králové. Pomůže mu se v letošním ročníku zachránit? Autor fotky: Josef Česák st.

Utkání bude určitě vyhrocené

Na pozice pro postup do play off máte stále větší ztrátu. Je to pro vás ale větší motivace připravovat se na případnou záchranu o Extraligu po úvodním vítězném utkání?

To úvodní vítězství nám určitě pomohlo hlavně po psychické stránce. Určitě teď máme motivaci na úspěch z Dobřan navázat. Naším cílem je začít postupně a hlavně pravidelně sbírat body do tabulky. Záchraně Extraligy se už nevyhneme, ale můžeme si vybudovat lepší výchozí pozici do play down bojů.

V polovině února jste se zúčastnil reprezentačního kempu ve Svitavách, kde se tým začal připravovat na další mistrovství světa. Co bylo náplní soustředění?

Náplní soustředění byly celkem tři tréninkové jednotky a jedno utkání proti reprezentaci do třiadvaceti let, která se připravuje na Mistrovství světa v Liberci. Tréninky byly zaměřené na širokou škálu dovedností a herních situací. Nejvíce nám reprezentační trenéři zdůrazňovali, ať se zaměříme na kvalitu zakončení a proměňování brankových příležitostí. Na konci tréninků byla často na programu hra 5 na 5. Na závěr soustředění jsme absolvovali avizované utkání proti reprezentaci U23. S celým soustředěním jsem byl velmi spokojený a jsem rád za jakoukoliv příležitost porovnávat se s těmi nejlepšími hráči v České republice. Zároveň je to pro mě velkou motivací se zlepšovat, abych byl na takováto soustředění zván dál pravidelně.

V sobotu odehrajete derby se Svítkovem, kde jste minulý rok v 1. Lize také nastupoval. Jaký očekáváte zápas? Jak se na něj připravujete?

Utkání bude určitě vyhrocené. Pro spoustu kluků od nás jde o derby v pravém slova smyslu. Nynější trenér Svítkova a někteří hráči v minulosti hráli Extraligu pravě u nás v Hradci a víceméně všichni se moc dobře známe. Já jsem naopak působil ve Svítkově a o to víc je pro mě ten střet speciální. Už zápas na jaře u nich měl náboj a nedali jsme si nic zadarmo. Stejný průběh očekávám i teď, navíc už jsem zaregistroval i nějaké popichování přes sociální sítě. K tomu Svítkov bojuje o rozhodující postavení v tabulce před play off a ty body potřebuje. My se na utkání nepřipravujeme nějak speciálně. Budeme se snažit hrát stejným stylem jako předešlé utkání v Dobřanech a uděláme vše pro to, abychom Svítkovu oplatili porážku a zapsali do tabulky další bodový zisk.