CROSSDOCK Extraliga

Tento ročník má velkou šanci na obhajobu, vyhlížejí současní juniorští mistři Michal Novák a Jakub Král

Z minulého mistrovství světa hráčů do 20 let si čeští reprezentanti přivezli zlato. Mezi nimi byli také letohradský Michal Novák a svítkovský Jakub Král. V obsáhlém dvojrozhovoru zavzpomínali na úspěšný šampionát, rozpovídali se o současné juniorské a mužské reprezentaci a řeč přišla i na Extraligu.

Vzpomínek z Kanady je hodně

Kluci, v roce 2018 jste spolu s reprezentací do 20 let vybojovali v St. John‘s zlaté medaile. Kvůli covidové pandemii jste zatím poslední mistři v této kategorii. Na co nejvíce vzpomínáte?

Michal Novák: No přemýšlel jsem, že už jsem asi dobrý jen na to, abych objížděl školy a vyprávěl hrdinné příběhy z dávných dob, protože od té doby jsem toho moc nevyhrál. Ale ještě rok po mistrovství se na to docela dobře dalo balit holky třeba. Přiznejme si, ve sportu vaše předešlé úspěchy nehrají žádnou roli. Takže člověk vzpomíná rád, ať na samotnou Kanadu, na steaky Jirky Hrabára nebo na tým, ale je třeba ukázat, že to nebyla jen jedna dobrá sezóna. Chci se s nejlepšími porovnávat stále.

Jakub Král: Vzpomínek z Kanady je hodně. Často si vzpomenu na snídaně, které jsme měli v Tim Hortons, Bagel a pomerančový džus každý den. (smích) Dále si hned vzpomenu na tu obrovskou euforii po vítězném zapase, nejde ani slovy popsat, jaký to byl a je pocit být mistr světa.

Ve finále jste se utkali s Kanadou, kterou jste porazili v prodloužení 4:3. Vždy jste se dostali do vedení, ale soupeř srovnal. Vybavujete si ještě první pocity, když jste vsítili rozhodující gól?

Michal: Já si toho z té chvíle moc nepamatuji. V tu chvíli, co dal Matěj Štefka gól, jsem se nějak vypnul, protože jsem byl celé prodloužení docela nervózní. Lehnul jsem na zem, během pár vteřin se resetoval a začalo mi to všechno docházet pak nějak postupně.

Jakub: Pocity nepopsatelné, až pak z videa jsem koukal, co se tam odehrálo za oslavu.

Michale, Vy jste tým držel v brance. Jak náročné to bylo utkání? Odehrál jste někdy ve své kariéře těžší rozhodující zápas?

Michal: Jak už jsem psal v několika rozhovorech – to finále bylo hlavně o klucích přede mnou. Hráli výborně. Dodnes si říkám, že jsem to finále mohl odchytat lépe a nemuseli jsme do prodloužení vůbec jít. Paradoxně pro mě bylo možná těžší utkání sezónu předtím v pátém semifinále 1. Ligy za Poličku proti Karviné. Ono když vedete 7:1 a nakonec vyhrajete 8:7 na nájezdy, je to docela „vzrůšo“.

Jakube, ve finálovém zápase jste si zapsal druhou branku týmu. Jak se vyvíjelo utkání z Vašeho pohledu?

Jakub: Z mého pohledu jsme byli celý zápas lepší, řekl bych že jim dost pomáhali rozhodčí v zápase, hlavně bylo znát, že tam byla plná hala kanadských fanoušků, která je hnala dopředu.


Památné mistrovství světa juniorů do 20 let z roku 2018! Naváže na něj mladíci v tomto roce v Liberci? 

Snad si to všechno sedne a zlato zůstane doma

Po pěti letech se v létě bude konat Mistrovství světa v Liberci. Tvoří se nový tým, kde o místo v sestavě bojují také vaši spoluhráči. Sledujete juniorské reprezentanty a budete je podporovat na domácím šampionátu?

Michal: Určitě tvoření závěrečné nominace sleduji. Věřím, že trenéři namíchají dobrý koktejl, který je dovede k úspěchu. Snad i s letohradskou stopou. Alespoň pak už budou dávat rozhovory o juniorském mistrovství další.

Jakub: Musím říct, že já to osobně nějak nesleduju.

S hráči, kteří jsou v širší nominaci pro mistrovství světa, se potkáváte na hřišti. Jaké jsou podle vás šance, že obhájí zlato?

Michal: Tento ročník má enormní kvalitu. Drtivá většina borců jsou tahouni extraligových mančaftů. Snad si to všechno sedne a zlato zůstane doma. Kuba se mi bude smát, ale já to musím říct – „jsou to šikovní kluci“.

Jakub: Tenhle ročník má velmi nabité hráče. Šanci mají určitě velkou, záleží na tom, jak budou hrát jako celý tým a ne jenom jako jednotlivci. Přál bych jim domácí vítězství.

V polovině února jste byli pozváni na reprezentační kemp mužů. Reprezentace se začala připravovat na další mistrovství světa. Myslíte si, že je těžší se dostat do mužské reprezentace než do juniorské?

Michal: To určitě, konkurence je obrovská. Celý cyklus je teprve na začátku, takže se může ještě leccos změnit a závěrečná nominace může být úplně odlišná od té na začátku.

Jakub: Já si nemyslím, že je to těžší, myslím si, že je to pořád stejné. Jediný rozdíl, co vidím, je ten že když člověk neměl práci a věnoval se jen škole, tak byl víc zapálený do hry a dal tomu víc času na přípravu.

Oba pravidelně nastupujete v Extralize mužů, která je v letošní sezóně hodně vyrovnaná. Je to pro vás atraktivnější, když každý může porazit každého?

Michal: Rozhodně je to koukavější pro diváky. Ve sportu ale vždycky může porazit každý každého. Teď jenom každá prohra více bolí, protože mezi týmy jsou menší bodové rozdíly.

Jakub: Určitě. Vyrovnanost týmů je znát, hlavně když se koukneme teď na tabulku, jak se to tam pořád mění.

Oběma hráčům se v Extralize daří

V prvním vzájemném utkání vyhrál Letohrad 2:0, Michal vychytal nulu. Jak se těšíte na další, který odehrajete na začátku dubna?

Michal: Bylo to takové nervózní, upracované utkání. Nikdo nechtěl udělat chybu. Ve Svítkově znám spoustu kluků a s některými hraju i v jednom týmu, takže vzájemné kočkování stále probíhá. Všechna čest Svítkovu, jaký hokejbal v Extralize hraje. Doufám ale, že další zápas bude diváky bavit a svítkovskému ultras Marwinovi nedopřejeme klidný spánek.

Jakub: Nějak o tom nepřemýšlím, beru to jako další utkání.

Michale, vám se s Letohradem daří, pohybujete se na nejvyšších místech. Vy v letošní sezóně patříte v úspěšnosti zásahů v nejlepším brankářům Extraligy. Užíváte si to?

Michal: Užívám si týmovou pohodu. Statistiky jsem nikdy neměl moc dobré, takže chci mít hlavně dobrý pocit, že jsem pomohl týmu. Jestli to bude s 85 % nebo s 95 % je vlastně jedno. Počítá se jen a pouze úspěch týmu. Jak už jsem někde psal – pomalu jako tým rosteme a dospíváme, a tak bychom si brzo chtěli splnit jeden hokejbalový jelení sen. Budeme bojovat a doufám, že dojdeme co nejdál.

Jakube, se Svítkovem jste po postupu z 1. Ligy vstoupili do Extraligy skvěle, Vy jste nejproduktivnějším hráčem týmu. Očekával jste takovou formu?

Jakub: Nevím, o jaké formě se bavíme, zatím ji spíš hledám. (smích) Co se týká týmu, tak jsem očekával, že se budeme motat někde kolem středu tabulky. Hrajeme skvělý hokejbal a pomalu sbíráme zkušenosti.

Oba jste z východních Čech, kde jsou čtyři extraligové týmy. Tři se nacházejí dokonce do pátého místa. Jaká je rivalita mezi mužstvy?

Michal: Je to výhoda, ale zároveň prokletí. Nemusíte daleko na výjezdy. Oproti tomu je tu zároveň obrovská konkurence. Vždyť každý třetí zápas můžete považovat za derby. Je to ale vizitka toho, že tady na východě Čech to možná neděláme úplně špatně.

Jakub: Musím říct, že mezi námi a Letohradem nevidím nějakou větší rivalitu, je to jak běžný zápas. Větší rivalitu máme s Hradcem a Pardubicemi, tohle osobně já beru jako derby.