CROSSDOCK Extraliga

Analýza extraligového čtvrtfinále play off: Kert Park nenechá nic náhodě! Elba může Jeleny přetlačit

Pro první kolo extraligového play off jsme pro vás připravili podrobnější rozbor jednotlivých sérií. V tomto článku si můžete sami rozebrat, kdo má větší šance na postup. Bude tomu tak, že papírový favorit opravdu postoupí? Reprízu loňské finále by měl ovládnut Kert Park! I Jelenům se bude dařit.

HC Kert Park Praha vs. HBC Kladno


Souboj prvního s osmým. Dalo by se říct souboj Davida s Goliášem. Jenže Kladno není v play – off žádným nováčkem. Repríza loňského finále slibuje vypjatý boj. V případě Kladna navíc platí staré dobré tvrzení, že teď se všechno smaže. Záležet bude jen na dalším střídání, dalším odrazu balónku a dalším zákroku brankáře. Jak Pražané, tak kladenští borci si letos drží úspěšnost ve svém oslabení na 73 % (HC Kert Park Praha) a 72 % (HBC Kladno), přičemž Kertu se daří zvládat i početní výhody, které budou v play off rozhodovat. HC Kert Park v základní části využil 32 % svých přesilovek, Kladno je na tom o 10 % hůře.

Na Lužinách se nevyhrává!

Kert Park, nejúspěšnější tým Českého hokejbalu. Rovnat se s ním nemůže ani Vlašim, kladenská Habešovna či Radouč! Pětinásobný mistr letos opět přepsal rekord v počtu vstřelených gólů (121 – pozn. red.). Není divu. Celé mužstvo funguje. Tři kompletní pětky, kterými Pražané disponují unavují a přehrávají soupeře velmi spolehlivě. Navíc osobnosti jako Zvonek, bratři Kručkové, Vaněk, Danko, Lhotové, pan Šperl, Laurinc a mnoho dalších. Nejproduktivnější útok ligy a nejproduktivnější beci ligy. Je to však soudržnost a šířka kádru, co činí Kert nejsilnějším adeptem na titul. Trenér David Kuna navíc ordinuje týmu agresivní strategii, jež dovoluje žlutomodrým diktovat tempo hry a využívat slabin soupeře. Do týmu zapadl i brankář Jiří Návara. Odchytal přes 700 minut. Průměr inkasovaných gólu na zápas stlačil na 2,17. Kladno bude mít těžkou práci s přorážením této fungující rozjeté mašiny!

Rysové se přes špatnou základní část nevzdávají!

Na Kladně se již finále hrálo a pohár Rysové zvedali, a to vícekrát. Není radno podceňovat ošlehané Rysy. Ofenzivně to nebyl pro kladenské nejpovedenější ročník. Play – off si zajistili až v posledním zápase proti Svítkovu. Nyní již je vše zapomenuto a družina posílená o navrátilce Milana Schnaubelta půjde do boje proti dobře známým sokům z hlavního města. Pokud se Kladno může o něco opřít, je to stálý kádr a spolehliví brankáři. Zkušený Jan Jirotka bude čelit nejlepšímu útoku ligy. Nejproduktivnějším hráčem Kladna se stal příchozí Petr Adam. V defenzívě bude spoleh na Michala Dědiče, ostříleného obránce, který s 11 body figuruje mezi deseti nejproduktivnějšími obránci základní části. Na co to bude Rysům stačit?

Dejte si na ně pozor! Na koho se celky mohou spolehnout?

Ofenzíva Kertu budí respekt. Nejlepší hráč planety Dalimil Zvonek a jeho kumpán Radomír Vaněk v sezoně ničili soupeře. Společně se zastavili na čísle 85 kanadských bodů. Docela to jde ne? Jan Jirotka dlouhodobě prokazuje, že když jde do tuhého, umí ze sebe vydat to nejlepší. Jaroslav Procházka má letos na kontě 8 branek. Známe ho jako rychlého nepříjemného útočníka. Takových ve vyřazovacích bojích není nikdy dost. Rozstřílí se naplno?

TIP REDAKCE: HC Kert Park Praha postoupí do semifinále ve 3 zápasech.


SK Hokejbal Letohrad vs. Elba DDM Ústí nad Labem


Taktická bitva a utkání defenzív. Letohrad inkasoval v sezoně 58 branek, Ústí 57. Lépe jsou na tom jen Pardubice a Kert. Jejich vzájemné duely nebyly žádnými přestřelkami. Je to dáno stylem hry, kterým se oba týmy prezentují. Letohrad letos našel produktivní tahouny v Halbrštátovi s Macháčkem. Svoji dlouhodobě kvalitní defenzívu tak vyztužil o kousavý útok. To vyneslo Jelenům výhodu domácího prostředí, která může být klíčová.

Ústí hraje nepříjemný, tvrdý hokejbal. Na vyřazovací boje se navíc k týmu připojil mladý šikula Costa, severočeští hokejbalisté tak mohou vyrukovat v plné zbroji. Stavební kámen Elby je však brankář Rechtorik, statisticky vůbec nejlepší brankář tohoto ročníku extraligy. V této sérii by mohli rozhodovat i početní výhody a nevýhody. Letohrad využil 26 % svých přesilových her v základní části, avšak Ústí se umí skvěle bránit. Velmi dobře oslabení zvládají i Jeleni (78 %), přičemž Elba využila pouze 21 % přesilových her před play off.

Jeleni umí zdeptat útok soupeře a pak udeřit!

Východočeši se mohou spolehnout na svoji past ve středním pásmu. Ta v kombinaci s mladým běhavým mančaftem trápí každého. Brankář Michal Novák navíc pravidelně ekvilibristicky zasahuje a střelci brzy neví kudy kam. Letohrad sehrává nebezpečně i přesilové hry, kde ordinuje právě duo Halbrštát – Macháček. Celý útok doplňuje bojovník Filip Faltus. Klíčovým se pro druhý tým tabulky stal i mladý konstruktivní obránce Jan Bečka.

Tak jsme sedmí, no a co?!

Že není radno Elbu podceňovat se v sezoně přesvědčil leckdo. 83 % ubráněných oslabení. Pouze 57 inkasovaných branek. Tvrdá hra. Zkušenosti, nebezpečný útok. Ústí táhne Červinka, Stupka a Pavel Krajíček. Nyní se na scéně objevil mladík Costa, zahrozit nepochybně umí také další, například Lukáš Soukup. V Obraně vynikající hra u mantinelů, práce holemi. Navíc mezi tyčemi kraluje Rechtorik. Posuďte sami, úspěšnost zákroků 91 % a lehce nad 2 branky na zápas. Hned je jasné jedno, že to lehce nepůjde.

Dejte si na ně pozor! Na koho se celky mohou spolehnout?

Michal Macháček už nic říkat nemusí, jeho statistiky hovoří za něj. Letohradští doufají, že ještě neřekl poslední slovo. Michal Novák je vždy připraven k zásahu i následným dorážkám, bude Jeleny držet ve hře o pohár až do poslední chvíle? Ústečtí mladíci by mohli být klíčem k postupu přes Východočechy! Pokud se ke zkušeným oporám přidají obdobně jako v základní části, bude možná zaděláno na semifinále. Jak to zvládnou ve vypjatých chvílích?

TIP REDAKCE: SK Hokejbal Letohrad postoupí do semifinále ve 4 zápasech!

Dostane se letohradský celek po několika letech do semifinále? Sezónu si rozehrál skvěle! Jak zareaguje Ústí nad Labem? Zdroj fotky: SK Hokejbal Letohrad.