CROSSDOCK Extraliga

Analýza extraligového čtvrtfinále play off: Pardubické zkušenosti budou nad hostivařské síly! Mezi Karvinou a Svítkovem to bude řež!

Pro první kolo extraligového play off jsme pro vás připravili podrobnější rozbor jednotlivých sérií. V tomto článku si můžete sami rozebrat, kdo má větší šance na postup. Bude tomu tak, že papírový favorit opravdu postoupí? Hostivař to proti Pardubicím bude mít těžké! A zaskočí Svítkov Slezany?

HBC Pardubice vs. HBC Hostivař


Souboj třetího s šestým. Pardubice jsou ošlehaný tým, který už nejednou prošel do finále extraligy. Hostivař naproti tomu mladý mančaft s obrovskou chutí i touhou uspět. V této sérii můžeme očekávat velmi běhavý a vypjatý hokejbal. Oba celky se však budou muset držet na uzdě. Jak Pardubice, tak Hostivař mají podobná čísla v početních výhodách i nevýhodách. Pardubice ubránily 79 % oslabení, Hostivař o procento méně. Stejně tomu je i v přesilových hrách. Východočeši dali ve 20 % přesilovek branku, Hostivař má o procento méně. Bude tento faktor hrát roli?

Odvézt si bod z Polabin je oříšek!

Východočeši budou začínat doma. To může být pro celou sérii klíčové. Družina trenéra Mašíka sází především na kvalitní defenzivní taktickou hru bez zbytečných chyb, které by sokům zbytečně otevíraly místa k brejkům. Hostivař na rychlé protiútoky sází. Zkušenosti by měly převážit na straně Polabinských. Útočníci Bílý, Česák i Langr navíc umějí zahrozit. Vše jistí i kvalitní obrana v čele s kapitánem Zajíčkem i dlouhánem Krejčím. V brance se lze opřít o Foršta (91,12 % úspěšnost zákroků). V základní části bylo navíc jistotou také kvalitní zastoupení – Jakub Třináctý (90 % úspěšnost zákroků) rovněž týral střelce oponentů. Vše podpořeno fungujícím systémem, který dovolil soupeřům vůbec nejméně branek. Pardubice jich obdrželi pouze 49.

Ofenzivní hostivařská esa budou hrát svou roli!

Pokud je nějaký tým plný mládí, pak Hostivař. Pražané spoléhají na rychlost, dravost a své ofenzivní klenoty. Mají jich více. Celé kanadské bodování extraligy vyhrál Jan Čejka s 29 góly a celkem 49 body. Další mladí útočníci Kucharčík a Vaniš umí také využít okénka v obranách. Brankářské duo Štoural, Majerníček se zdá být stabilní, a tak jediný otazník visí nad hostivařskou obranou. Ze všech týmů, které do PLAY – OFF postoupily, obdrželi hráči z hlavního města nejvíce branek. Hned 86. Propastný rozdíl na druhého nejhoršího – Karvinou, činí 15 branek. Vyřazovací boje jsou ale jiná soutěž. Vyhrávat zápasy 10:9 by Hostivařským jistě nevadilo. Mají na to sílu?

Dejte si na ně pozor! Na koho se celky mohou spolehnout?

Honza Čejka a Sam Kucharčík jsou nebezpeční při každém pobytu na hřišti. Dohromady se postarali o 81 kanadských bodů. Do jarní části navíc vlétli jako uragán. Málokdo v extralize, pokud někdo takový je, si umí počkat na útočné polovině soupeře a pláchnout celé obraně tak, jako Nicolas Langr. Letos se o tom mohli přesvědčit všichni soupeři s výjimkou Letohradu. Což byl jediný tým, proti kterému tento mladík neskóroval. Pavel Foršt si vydobil místo jedničky. Pravidelně ukazuje proč. Přes devadesát procent úspěšných zákroků, nejlepší obrana ligy, pod 2 branky na zápas.

TIP REDAKCE: HBC PARDUBICE postoupí do semifinále ve 3 zápasech.


HbK Karviná – HBC Svítkov Stars Pardubice


Výborná přesilovka proti výbornému oslabení. Ve dvou vzájemných duelech se vždy radoval domácí tým. Svítkov doma přesvědčivě, Karviná zase bojovně. Družina lodivoda Paly je dlouhodobě známá výborně sehrávanými přesilovými hrami. Letos úspěšně zakončili 24 % přesilových her, jenže proti skvělému oslabení Pardubic to byl ve vzájemných utkáních o něco větší oříšek. Svítkov dokázal ubránit oslabení hned v 88 % případů. Dá se tedy říci, že Karviná Stars potrápila nadstandardně. Svítkovské oslabení se ve zmíněných kláních nepřehouplo přes účinnost 83 %. Bude prim hrát domácí prostředí nebo početní výhody? A jakou roli budou hrát přesilovky Svítkova? Bude na ně Karviná připravena?

Horká půda slezská

Snajpr Lumír Rosůlek a jeho navýsost kreativní dvorní nahrávači Pala s Divišem se budou snažit prolomit přesilovkové nezdary proti Svítkovu. Karvinští pamatují řadu PLAY – OFF. Zkušenosti by mohly být na jejich straně. Kádr mají doplněný o mladé odchovance. Nechybí ani tahouni. Nabízí se otázka: Kdy úspěch, když ne letos? V brankovišti mají navíc stabilitu v podobě Tomáše Humlíčka. V rezervě k tomu mohou počítat s Janem Šimarou nebo Lukášem Smetanou, ti si v základní části nevedli věru zle, když úspěšnost zákroků nepustili pod 90 %. Otazník visí nad karvinskou obranou. Z postoupivších týmů drží druhou nejhorší bilancí v počtu obdržených branek. Nedobře to vypadá také s počtem trestů. Slezští bojovníci jsou vábec nejtrestanějším týmem extraligy. 343 trestných minut je mnoho. Pro srovnání: Svítkov má za základní část 251, Kladno 216, Letohrad 218, Kert jen 180. Jsou tu i horší: Třeba Hostivař s 294 inkasovanými góly. Karviná se ale skoro přiblížila Hradci, který se chystá na boje o udržení. Je nutné držet se mimo trestnou lavici. Jak si Karviná poradí? Jen pro úplnost dodáváme, že David Pastrňák zřejmě o víkendu nenastoupí.

Loni to vyšlo, proč ne letos?

Svítkov loni prošel první ligou. Premiéra v extralize se mu vydařila na jedničku. Draví odchovanci se společně s mazanými harcovníky rozhodně neztratili. Páté místo navíc není vůbec špatnou výchozí pozicí. Svatyni hájí Novotný, mladík, který přináší týmu jistotu. Navíc to potvrzuje i ve vypjatých play – off zápasech, což prokázal už loni v 1. lize. V obraně se Východočeši mohou spolehnout na kapitána Tomáše Bureše. Pozor i na jeho vhazování. Útok jedna báseň. Král, Bláha i Hudec v této sezóně zažívají plodné časy. K týmu se navíc připojí i fantom Ondřej Matýs. 3 zápasy, 10 kanadských bodů. Na co bude bojovnost, pohyb a šikovní dravci stačit?

Dejte si na ně pozor! Na koho se celky mohou spolehnout?

Pala bere míček, odtahuje v přesilovce Karviné středového bránícího hráče, naznačuje průnik středem, pak posílá balón vlevo, kde čeká Lumír Rosůlek. Ten se svou zbraní opírá do oranžového nesmyslu. Brankář dělá rozklek, ale více či méně jen čeká, jak to dopadne. Většinou zle. Slezsko slaví branku. I tak se dá popsat častá kombinace čtvrtého týmu po základní části. Tito dva zkrátka dokážou zatopit. Matyáši Bláhovi se ne nadarmo přezdívá „Maus“, dokáže se totiž protáhnout obranou a skórovat. 17 branek v základní části mu vyneslo čtvrté místo mezi střelci. O Ondřeji Matýsovi se dá říct, že kdykoli zasáhne do hry, je to problém pro soupeře. Ve vyřazovacích bojích bude chtít navázat na svůj průměr 3,33 kanadských bodů na zápas.

TIP REDAKCE: HBC Svítkov Stars Pardubice postoupí do semifinále v 5 zápasech!

Podaří se Svítkovu přejít přes Karvinou? Ta si po dlouhých letech brousí zuby na semifinále. Zdroj fotky: HBC Svítkov Stars Pardubice.