CROSSDOCK Extraliga

Plzeň dělí od záchrany jedna výhra! Dobřany a Hradec si body rozdělily

Poslední víkend v dubnu začaly také boje o záchranu Extraligy mužů. Obě úvodní kola play down odstartovala v západních Čechách. Mezi Dobřany a Hradcem je série vyrovnaná a rozhodne minimálně čtvrté utkání. Plzeň se v obou zápasech rozstřílela a Prachatice odjely s prázdnou.

Dobřany a Hradec mají na svém kontě bod, ve druhém utkání rozhodly přesilovky

1. utkání 1. kola: TJ Snack Dobřany vs. HBC Hradec Králové 1988 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. V. Šlehofer (N. Kaňák) – 3. L. Černý (Šimůnek), 23. Tesař (L. Černý), 28. Šimek (Svoboda, Chyba).

Střely: 23:35, vyloučení: 8:2, přesilovky: 1:5, využití: 0:0, v oslabení: 0:0, diváků: 40.

Dobřany měly ještě v posledním kole základní části naději na postup do play off, nakonec musí bojovat o záchranu Extraligy s Hradcem Králové. Hosté vstoupili do bojů o udržení lépe a už ve třetí minutě rozvlnil síť Lukáš Černý. Ve druhé části dobřanští hráči srovnali, ale časomíra neodpočítala ani dvě minuty a vedení se ujal zase Hradec. Ten mířil přesně ještě před druhou přestávkou a do další třetiny vstupoval s dvoubrankovým náskokem. Dobřanským hokejbalistům už se nepodařilo dotáhnout a první bod si zapsali hosté.

2. utkání 1. kola: TJ Snack Dobřany vs. HBC Hradec Králové 1988 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. V. Šlehofer (Michel, J. Kovářík), 19. Strejček (Rubner, N. Kaňák) – 45. Mejzlík (Hudeček).

Střely: 33:34, vyloučení: 4:5, přesilovky: 5:4, využití: 2:1, v oslabení: 0:0, diváků: 64.

V neděli se role obrátily a skóre otevřeli domácí, když první nabídnutou přesilovou hru využil Václav Šlehofer. Na něho navázal v úvodu druhé části také v početní výhodě Strejček a dvoubrankové vedení vydrželo domácím až do závěru základní hrací doby. Kuchař byl blízko vychytané nule, ale necelé dvě minuty před koncem utkání se otvírala vrátka na trestnou lavici domácích a toho hráči z východních Čech využili 19 vteřin před koncem třetí třetiny. V posledních vteřinách už si žádný míček cestu do branky nenašel a Dobřany tak sérii srovnaly.

Stav série: 1:1

Hradec se ujal vedení v první sérii play down, druhý den výhru vybojovaly Dobřany a získaly důležitý bod. Autor fotky: Lukáš Haváček

Plzeň doma roztrhla pytel s góly, k záchraně ji chybí jen bod

1. utkání 1. kola: HBC Plzeň vs. HBC Prachatice 8:1 (3:1, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 5. Švarc (J. Benedikt), 5. Vobruba (Miksan), 7. Lokajíček (Miksan), 17. Švarc (Vobruba), 20. Vobruba (Davídek, J. Benedikt), 41. Švarc (J. Benedikt, Roušal), 42. Smejkal (Lokajíček, O. Benedikt), 43. Smejkal (Vobruba, Kunzmann) – 6. Jan Štěpánek (Zavřel).

Střely: 36:11, vyloučení: 9:14, přesilovky: 10:5, využití: 5:0, v oslabení: 0:0, diváků: 128.

Plzeň si dobrými výsledky v jarní části vybojovala desáté místo a začínala sérii zápasů play down na domácím hřišti s Prachaticemi, kterým se naopak jaro příliš nevydařilo. Mečouni vstoupili do úvodního zápasu skvěle a už v sedmé minutě vedli 3:1. V dalších třetinách náskok navyšovali, ve druhé se prosadili dvakrát, ve třetí přidali na své konto tři trefy. Naopak hosté se k příliš šancím nedostávali, nebezpečné střely chytil Kráčina. V utkání se rozdalo několik trestných minut, Plzeňští využili pět přesilových her a vysokou výhrou si zajistili první bod v sérii.

2. utkání 1. kola: HBC Plzeň vs. HBC Prachatice 7:2 (0:1, 2:0, 5:1)

Branky a nahrávky: 16. Miksan (O. Benedikt), 20. Ulč, 32. Chramosta (Švarc, Matoušek), 35. Chramosta (J. Benedikt), 36. Kunzmann (Vobruba, Smejkal), 44. Švarc (Chramosta, J. Benedikt), 45. J. Benedikt (Matoušek, Galla) – 1. Jiří Štěpánek (Valek), 37. Kalát (Valek, Markytán).

Střely: 29:12, vyloučení: 6:4, přesilovky: 1:3, využití: 0:0, v oslabení: 0:0, diváků: 105.

O den později se začátek zápasu povedl výborně prachatickým hráčům, kteří se prosadili z první střely jen 36 vteřin po úvodním vhazování. Jednobrankové vedení si přenesli do druhé třetiny, kde se tentokrát předvedli rychlým gólem domácí. Ti náskok navýšili o necelé čtyři minuty později, další střely se ujaly až ve třetí patnáctiminutovce. Tam mečouni rozjeli brankostroj, hosté se prosadili jednou a snížit se pokoušeli v power play. To se jim nepodařilo, do odkryté klece dopravili míček plzeňští hráči, kteří v poslední třetině rozradostnili své fanoušky celkem pětkrát a zapsali si druhou vysokou výhru.

Stav série: 2:0

Plzeň obě utkání na domácím hřišti zvládla, v prvním zápase jí hattrickem pomohl Marek Švarc. Autor fotky: Milan Podpera