CROSSDOCK Extraliga

Musím před hráči smeknout, dali do toho opravdu maximum, chválí své svěřence Tomáš Friml

Letohradu se letos vydařila už základní část, kde skončil na druhém místě. Na skvělé výkony pak navázal v play off, kde po dvou náročných sériích, které se rozhodly až v pátém utkání, došel až do finále. Tam Tomáš Friml dovedl tým k historickému stříbru, nejen to hodnotí hlavní trenér Jelenů.

Ukázalo se, že hráči byli velmi dobře fyzicky připravení

Pane trenére, v letošní sezóně jste dovedl tým k historickému klubovému úspěchu. Poprvé jste se stali vicemistry Extraligy mužů. Jak se za tím ohlížíte krátce po sezóně?

Myslím si, že je to určitě úspěch našeho klubu. Po tom finále to bylo zklamání, ale to pak rychle přešlo a jsme rádi, že jsme udělali takový úspěch. Takže to zklamání trvalo jen chvilku a nyní jsme s tímto úspěchem spokojení a šťastní.

Už v základní části jste se umístili na druhém místě. Kdy jste začali věřit, že byste letos mohli dojít daleko?

Základní část se nám povedla velmi dobře, především ta podzimní část byla velmi dobrá. Přeci jen, když vstupujete do sezóny, tak nevíte, jak bude probíhat. Nám se povedl začátek a pak se to vezlo. Jarní část byla z naší strany také dobrá, i když tam byly zápasy, kde jsme nehráli úplně dobře, ale dokázali jsme je zvládnout. Myslím, že ke konci základní části jsme začali věřit, že bychom v play off, pokud budeme pokračovat v dobrých výkonech, mohli dojít daleko.

Máte za sebou náročné play off, dvě série jste rozhodli až v pátém utkání. Pět zápasů navíc došlo do nastaveného času. Byli jste po fyzické stránce dobře připraveni?

Ukázalo se, že hráči byli velmi dobře fyzicky připravení, že v zápasech hráli opravdu dobře jak fyzicky, tak silově. To si myslím, že byl hlavní úspěch, že jsme zvládli ty dlouhé série a důležité zápasy. Také samozřejmě, že jsme skončili po základní části na druhém místě, kde jsme vždy rozhodující páté utkání hráli doma, kde se nám hraje dobře a máme výborné diváky, kteří nás hnali dopředu, a to byl ten hlavní úspěch.


Hlavní trenér Jelenů Tomáš Friml (vlevo) s nejlepším střelcem play off 2023 Vítem Rozlílkem, kterému pomáhal po kondiční stránce vrátit se zpět do hry po těžkém zranění! Autor fotky: Iva Janoušková ml.

Nejen já, ale i hráči na to budou určitě celý život vzpomínat

Pátý čtvrtfinálový souboj skončil v historickém čase. Pro některé hokejbalové příznivce to bylo atraktivní utkání, ale předpokládám, že pro trenéry a hráče ne. Jak jste to vnímal ze střídačky?

Bylo to hodně hektické, přeci jenom ve středu se hraje málokdy a ještě k tomu v takový čas a tak dlouho, což je hodně neobvyklé. To se hraje maximálně tak na mezinárodní úrovni, takže to byl hodně zajímavý zápas. Byl ale plný nasazení a mohl dopadnout tak či onak, ale myslím, že v tom druhém prodloužení jsme hráli lépe, bylo poznat, že jsme mladší a fyzická kondice byla vidět. Také bylo důležité, že hráči o třetinách a v pauzách doplňovali cukry, protože síla a energie ubývaly. Nakonec jsme to zvládli, Machy (Michal Macháček, pozn. red.) to trefil v prodloužení a byla to obrovská úleva.

Ve finále jste se utkali s Kert Parkem, kde jste už v prvním zápase byli blízko výhře. Od soupeře jste si ale žádný bod nepřivezli, porazili jste ho až na domácím hřišti. Jak jste si první finálové vítězství užili?

Užili jsme si ho určitě hodně, ale druhý den nás čekal další zápas, takže jsme byli šťastní a chtěli jsme zvládnout také druhé utkání. To se nám bohužel nepovedlo a jak jste už řekla, škoda toho prvního utkání, mohla být série zajímavější, kdybychom vedení udrželi. Musím ale říci, že Kert Park má po zásluze tituly, ukázal obrovskou kvalitu a ještě zpětně mu gratuluji.

V neděli se vám na to nepodařilo navázat, ale přesto jste se mohli radovat ze skvělého úspěchu. Co se Vám nejvíce vybavilo?

Asi celá sezóna a především play off, kdy hráči odehráli tolik utkání jako za tři měsíce základní části, šlo to rychle za sebou. Musím před hráči smeknout, protože do toho dali opravdu maximum a nemám víceméně co vytknout, protože v každém zápase bojovali na doraz a myslím, že po zásluze jsme došli do finále. Nejen já, ale i hráči budou určitě celý život vzpomínat na ty chvíle, především na páté středeční utkání, které jsme hráli až do noci a také na fantastickou diváckou kulisu během celého play off, která vygradovala ve finále u nás, kdy přišla plné aréna a byl to určitě zážitek pro každého.


Vicemistři Extraligy 2022/23. Letohradu se to ve více než 30 leté historii klubu povedlo vůbec poprvé! Autor fotky: Iva Janoušková ml.