CROSSDOCK Extraliga

Jsem rád, že v takové konkurenci trenérů se mi to povedlo vyhrát, těší trenéra sezóny Tomáše Frimla

V uplynulé sezóně se poprvé udělovala cena Leoše Raka pro nejlepšího trenéra. Po zisku prvního stříbra Letohradu v historii ji obdržel Tomáš Friml. Letohradský trenér se rozpovídal nejen o tomto ocenění, ale také se o Mistrovství světa v Liberci nebo přípravě na další ročník.

Beru jako zásluhu pro celý tým a určitě si toho vážím

Pane trenére, po historickém stříbru jste byl zvolený nejlepším trenérem sezóny 2022/23. Co pro Vás toto ocenění znamená?

Určitě to je pro mě obrovské ocenění, Leoš Rak byl pan trenér a jsem rád, že v takové konkurenci trenérů, které v republice máme, se mi to povedlo vyhrát. Na druhou stranu musím říct, že je to zásluha celého týmu, jak kolegů Filipa Červinky, Michala Kováře, kteří výborně připravovali hráče na různé soupeře, tak především hráčů, kteří dokázali naše myšlenky a věci na hřišti ubojovat. Takže to beru jako zásluhu pro celý tým, ne jenom pro mě a určitě si toho vážím.

Cenu Leoše Raka jste si převzal při semifinálovém utkání české reprezentace U20 na Mistrovství světa v Liberci. Jaké z toho máte dojmy?

Určitě to bylo hezké, bylo tam poměrně dost lidí. Škoda, že ten zápas nedopadl, jak si všichni přáli, že dvacítka finále neuhrála, ale určitě to byl pro mě zážitek a cením si toho.

Dříve jste také vedl reprezentační týmy jako trenér. Jak byste se ohlédl za letošním šampionátem?

Myslím, že bylo rozhodně úspěšné, jak šestnáctka, osmnáctka a třiadvacítka získaly zlato a dvacítka a jednadvacítka bronz. Takže je vidět, že máme kvalitní mládež a doufám, že se jich pak co nejvíce zapojí do seniorského hokejbalu, aby také seniorská reprezentace byla úspěšná, jako je doposud.


Určitě chceme kádr posílit, aby byl co nejvíce konkurenceschopný

Bylo to největší juniorské mistrovství v historii. Z Letohradu se mistrem světa s reprezentací U23 stal Michal Macháček, zástupce jste také měli v reprezentaci U20. Sledoval jste je na mistrovství?

Abych řekl pravdu, mistrovství jsem nesledovat úplně hodně, ale naše hráče jsem sledoval. I se jim celkem dařilo, takže jsem rád, že navázali na úspěšnou sezónu, kdy se jim dařilo také osobně za Letohrad a dokázali to přenést i na mezinárodní úroveň a určitě byli vidět, takže je to dobře.

V uplynulé sezóně jste se s Letohradem stali vicemistry Extraligy mužů. Plánujete na další ročník tým ještě posílit?

Některé hráče máme oslovené, zatím se nám nepovedlo přivést nějakou posilu, ale pracujeme na tom. Určitě chceme kádr posílit, aby byl co nejvíce konkurenceschopný a aby hráči měli nějakou konkurenci, protože se nám to osvědčilo minulou sezónu.

Do další sezóny budete chtít také vstoupit nachystaní. Jak bude probíhat příprava?

Příprava nám začíná v pondělí 17. července, kdy bude začátek té suché. Sezóna byla dlouhá a někteří hráči potřebovali zregenerovat víc, někteří byli hodně potlučení, někteří budou mít ještě nejspíš volno, protože měli reprezentační akce. V srpnu zase chceme přejít na hřiště, jako to máme každý rok a pilovat věci, které nám nešli. Věřím, že budeme na Extraligu kvalitně připravení, ale to se ukáže až v září. Tato sezóna byla úspěšná, ale musíme se poctivou prací a pílí zase dostat k výsledkům, kterých jsme teď dosáhli.