CROSSDOCK Extraliga

Určitě chceme hrát lépe, neskrývá před další sezónou předseda hradeckého klubu Jiří Rytíř

Hradci Králové se uplynulá sezóna nevydařila. Po převzetí extraligových práv od Poličky bude ale v naší nejvyšší hokejbalové soutěži pokračovat také v dalším ročníku. Nejen o tom se rozpovídal předseda klubu Jiří Rytíř, zmínil se i o přípravě nebo prozradil změny v týmu.

Jsem rád, že nakonec náš tým měl možnost tato práva získat

Pane předsedo, v uplynulé sezóně se vám záchrana Extraligy nevydařila. Co podle vás v play down rozhodlo?

Play down bylo asi o celkovém rozpoložení týmu za celou uplynulou sezónu. V nejdůležitějších zápasech, kde jsme hráli docela vyrovnaně s Dobřany, myslím, že ve třech utkáních jsme byli lepším soupeřem než oni, ale neměli jsme to štěstí. Přestříleli jsme je, přehráli fyzicky i opticky, ale bohužel oni byli ti, kteří dokázali dát góly a nakonec vyhráli sérii 3:1.

V nejvyšší hokejbalové soutěži ale budete hrát i v další sezóně, extraligová práva jste převzali od Poličky. Jak probíhala jednání?

Vzhledem k tomu, že se jedná o tým z východních Čech a s panem Štefkou se známe spoustu let, tak si myslím, že nebylo úplně tak těžké se s nimi domluvit. Přeci jen Polička jako taková by musela splnit určité podmínky, aby mohla do Extraligy nastoupit a dalo by se říci, že i to rozhodlo o tom, proč jsme mohli tato jednání zahájit. A jsem rád, že nakonec náš tým měl možnost tato práva získat.

Poslední dvě sezóny jste se pohybovali na nižších pozicích. Plánujete v klubu nějaké rozsáhlejší změny?

Samozřejmě, bez plánovaného posílení bychom v soutěži asi nemohli důstojně pokračovat. Musím říct, že nám moc nepomohlo, že týmy z východních Čech, které hrají Extraligu, jsou čtyři. Je těžké shánět nějaké posily v rámci regionů, tak abychom se o případné posily nemuseli přetahovat s ostatními týmy. A i pro nás je náročné udržet loňský základní kádr pohromadě, jelikož pár našich hráčů dostalo nabídky hned po našem vyřazení týmem z Prachatic.

Je snaha udržet tým co možná nejvíce pohromadě

Další ročník začne zanedlouho, už jste zmínil, že někteří hráči dostali jiné nabídky. Jak budujete tým na novou sezónu, podařilo se vám je udržet nebo mužstvo nějak doplnit?

Jak už jsem zmínil, je tu snaha udržet tým co možná nejvíce pohromadě. Kluky, kteří dostali nabídky, se nám díky určitým změnám podařilo udržet a věřím, že vábení jiných týmů odolají a odloží své záměry náš tým opustit. Aktuálně se snažíme pracovat na posílení týmu, probíhají jednání a doufám, že se nám nějaké tyto transfery podaří úspěšně dokončit. Ať už formou přestupů, střídavých startů nebo hostování, takže pracujeme na tom.

Přípravu jste zahájili na začátku července. Liší se nějak od těch předchozích, připravujete se více?

Myslím, že se určitě připravujeme více. Pod taktovkou nového trenéra Davida Hegera, který se do klubu vrátil po více jak dvaceti letech, kdy u nás nastupoval jako hráč. Má celkem bohaté zkušenosti jako trenér florbalu a je to rodilý Hradečan, prakticky první trenér A-týmu v Extralize, který je z našeho města, což je hodně podstatná změna. Do této doby jsme měli trenéry, kteří neměli na Hradec takovéto vazby. S dosavadním trenérem Karlem Manhartem jsme se dohodli, že nebudeme dále ve spolupráci pokračovat. A chtěl bych mu ještě jednou poděkovat za jeho snahu nám pomoc Extraligu udržet. Na jaře měl tým mnohem větší náboj, ale bohužel v klíčových momentech se ukázaly naše nedostatky a výsledek už známe.

V září odstartují soutěžní utkání. Věříte, že nějaké změny už budou vidět a vstoupíte do nich lépe než do minulých?

Věřím tomu, že se nám to podaří lépe než v minulých sezónách. Před dvěma lety jsme neměli úplně špatný začátek, bodů jsme měli určitě více než letos, kdy se nám nevydařil podzim a měli jsme tři body, takže to byl asi nejhorší vstup do sezóny v historii hradeckého hokejbalu. Myslím si, že jsme schopni to uhrát mnohem lépe, s tím do toho jdeme. Další podstatná změna je v systému soutěže, co se týká pravidla sestupu do 1. Ligy. Už se nehraje play down, ale poslední tým po základní části spadne přímo po základní části bez možnosti jakýmkoliv systémem udržet Extraligu pro další sezónu. To je jedna ze základních věcí, které se chceme vyhnout. Neříkám, že máme nějaké přehnané ambice hrát o vysoké pozice, ale určitě chceme hrát lépe, než jak jsme hráli do teď.

Hradečtí hokejbalisté zahájili letní přípravu na začátku července. Zdroj fotky: HBC Hradec Králové 1988.