CROSSDOCK Extraliga

Uděláme vše pro to, aby Kladno bylo na špičce Extraligy, věří trenér Procházka

Osmé místo po základní části a brzké vyřazení v play-off budou chtít v nové sezoně napravit hráči HBC Kladno. Trenér tohoto celku Jaroslav Procházka je připraven čelit této výzvě s entuziasmem, který mu do žil vlilo MS juniorů, z něhož si veze zlatou medaili z kategorie U23.

Pane trenére, zhruba měsíc po skončení libereckého juniorského šampionátu se nabízí otázka, jak a hlavně na co z tohoto turnaje vzpomínáte?

Hlavně vzpomínám na perfektní partu kluků, kteří si šli za svým snem a jsem hrdý, že jsem mohl být toho součástí. Jsem u hokejbalu od roku 1992 a nikdy jsem si ani nepomyslel, že můžu být na střídačce České reprezentace, byla to pro mě čest, zkušenost a po zisku zlata taky hrdost.

Další věc, kterou budu mít ve vzpomínkách, je perfektní pořadatelství v Liberci. Poslední věc je realizační tým, kterému děkuji za to, jak mne jako nováčka na reprezentační úrovni přijal. Jirkovi Mašíkovi ještě jednou děkuji za to, že si mne vybral jako asistenta a nevím jak to napsat a vyjádřit slovy, byla to neskutečná spolupráce.

Poděkování je i za špičkovou organizaci pro tým od jeho bratra Radka a nesmím zapomenout na Turčiho (Jan Turčáni - kustod pozn. red.), Evžena (Evžen Buščík - fyzioterapeut pozn. red.), Valíska (Michal Válek - masér pozn. red.), kteří se starali o fantastickou náladu v kabině.

Ještě kratičkou větou bych chtěl poděkovat všem klubovým trenérům, kteří se podíleli na výchově kluků, které jsme měli ve výběru U23, je to i jejich zásluha.

Přišla během přípravné fáze nebo přímo na mistrovství nějaká týmová krize, ze které jste se museli dostávat?

Na to je jednoduchá odpověď, Evropský pohár v Pardubicích, kde jsme propadli ve všech směrech, hra byla špatná, tým nefungoval. Po Evropském poháru jsme věděli, že musíme více zapracovat na týmovosti, soudržnosti. Proto jsme s Jirkou Mašíkem upravili konec přípravy, abychom kluky oprostili od tlaku domácího šampionátu a očekávání zisku zlatých medailí. Na posledním soustředění v Turnově jsme dbali na týmovost a to se povedlo, jak již jsem psal, kluci vytvořili perfektní partu, kdy každý hráč byl ochoten pro tým udělat cokoliv.


Jaroslav Procházka zažil úspěšné Mistrovství světa hráčů do 23 let v Liberci, kde český tým dominoval a zaslouženě si dokráčel pro zlato. Autor fotky: Markéta Křížová.

Sen s Kladnem jako trenér vyhrát Extraligu

Nová sezona se blíží závratným tempem, jak jste trávil čas volna?

Tak volno bylo kratší, moře, výlety s rodinou.

Probíhá už na Kladně příprava na nový ročník? Co bude hlavní cíl?

Na Kladně jsme začali s letní přípravou na začátku srpna a teď se pomalu chystáme na hřiště. Hlavní cíl je samozřejmě Extraliga a opět po roce se představit jako to nepříjemné Kladno, se kterým nikdo nechce hrát. V Extralize máme vždy ty nejvyšší cíle, ale takových týmů letos bude víc. Před extraligovou soutěží nás čeká pro nás prestižní domácí turnaj Páňa Cup, který je v rámci přípravy, ale samozřejmě ho chceme vyhrát. Týden po Páňa Cupu přijde odložený finálový turnaj Českého poháru, který pořádáme na Kladně a cíl je jasný - získat trofej.

Loňská sezona vám úplně nevyšla podle představ, co je potřeba do té budoucí změnit?

V první řadě jsem rád, že jsme dostali se Slávou Švancarou šanci napravit nepovedenou sezónu od vedení klubu, i po takové sezóně jsem měl chuť pokračovat v trénování a věřím, že uděláme se Slávou vše, aby Kladno bylo tam, kam patří, a to na špičku Extraligy. Samozřejmě jsme s vedením klubu sezónu rozebrali do detailu, našli jsme hodně chyb, které jsme udělali jak realizační tým, tak samotní hráči a je na nás v této sezóně je napravit.

Už začátek letní přípravy ukazuje, že jsme si to všichni uvědomili, že se hokejbal nedá dělat nějak napůl, změnila se nálada v týmu, hráči mají perfektní přístup k letním přípravě, zapracováváme mladé hráče, co přišli z juniorky a talentované juniory. Povedlo se nám posílit tým zkušenými hráči, do brankoviště jsme přivedli Leoše Gerlicha, do obrany Honzu Pospíšila a jako univerzála Jaromíra Markytána.

Jak vidíte své pokračování na lavičce reprezentace?

To je asi otázka na vedení reprezentačního úseku. Za sebe mohu říci, že samozřejmě bych rád nadále působil na reprezentační úrovni jako trenér. Je to neskutečná čest a na druhou stranu zodpovědnost, a to mne jako trenéra naplňuje. Já jako trenér pro to mohu udělat to, že budu kvalitně pracovat na klubové úrovni a vzdělávat se.

Pokud byste pokračoval i nadále, jaké jsou Vaše ambice?

Já slovo ambice moc nemám rád, někdy se přistihnu, že přemýšlím, co znamená v hokejbale slovo ambice. Jelikož se pohybujeme v amatérském sportu, tak moje první ambice je skloubit rodinu, práci, hokejbal. Druhá ambice je přesvědčit hráče, aby obětovali svůj osobní čas hokejbalu.

Proto díky lidem, se kterými jsem spolupracoval, nebo byl na střídačce za svoji dobu trénování, tak vím, že pokud chci, aby hráči pracovali v amatérském sportu na profesionální úrovni, tak je to musí bavit. Pokud chci po hráčích sto procent, já jako trenér musím být připravený na sto dvacet procent.

A když mám za sebe odpovědět na slovo ambice, tak mám cíl, sen s Kladnem jako trenér vyhrát Extraligu a na reprezentační úrovni si zopakovat tu neskutečnou hrdost po zisku titulu mistrů světa.


Kladno vyhlíží start nové sezóny, v níž chce napravit loňský neúspěch v podobě 8. místa. Autor fotky: Roman Mareš.