CROSSDOCK Extraliga

Pardubické derby zvládl lépe Svítkov! Druhou výhru mají na svém kontě Kert Park a Hradec

Další kolo CROSSDOCK Extraligy pokračovalo v pátek a v sobotu. Kert Park a Hradec Králové jsou po druhém utkání stoprocentní. Pardubické derby vyhrál Svítkov, do sezóny vstoupily vítězně také Hostivař, Letohrad a Karviná. Jeden bod si zapsaly Prachatice, čtyři týmy na první body čekají.

Pátek 8. 9. 2023

HC Kert Park Praha vs. Elba DDM Ústí nad Labem 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Plzák (L. Lhota, Jelen), 26. Barnošák (Vilikus), 30. Vaněk (Barnošák, Šperl), 39. Barnošák (Hrdlička, Jágr) – 10. Stupka (Červinka, Tomáš), 28. Zicho (Červinka, Stupka), 43. Tomáš (Červinka).

Střely: 30:25, vyloučení: 5:2, přesilovky: 2:5, využití: 0:2, v oslabení: 1:0, diváků: 48.

V prvním domácím zápase v nové sezóně poměřil Kert Park síly s Ústím nad Labem. Pražským hokejbalistům zařídil vedení už v sedmé minutě Lukáš Plzák, hosté zanedlouho ale potrestali vyloučení a Martin Stupka vyrovnal. Za nerozhodného stavu vstupovaly oba týmy do druhé třetiny, kde si nejprve první gól v dresu Kert Parku zapsal Dominik Barnošák. Jednobrankový náskok domácí dlouho neměli, necelé tři minuty před koncem druhé třetiny využil přesilovou hru Patrik Zicho. Krátce před druhou přestávkou měli Ústečtí k dispozici další početní výhodu, ve které jen čtrnáct vteřin před koncem prostřední části vrátil vedení Kert Parku v oslabení Radomír Vaněk. V čase 38:18 se domácí radovali z druhé trefy Dominika Barnošáka. Zápas pak zdramatizoval Jiří Tomáš a v power play se ještě ústecké Elba snažila dotáhnout. Skóre se ale neměnilo a tři body získal Kert Park.

Sobota 9. 9. 2023

HBC Hostivař vs. HBC Plzeň 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Čejka (Ilušák, Kudela), 9. Dostál (Urbanec), 24. Čejka, 26. Hrabár (Kudela, Kucharčík), 30. J. Vaniš (Čejka, Kudela).

Střely: 28:16, vyloučení: 8:8, přesilovky: 7:7, využití: 2:0, v oslabení: 1:0, diváků: 91.

Po vítězství na Českém poháru přivítala Hostivař na domácím hřišti Plzeň. Skóre už se měnilo po minutě a čtyř vteřinách, když se prosadil Jan Čejka. Hosté o chvíli později ubránili oslabení a mohli opovědět v přesilové hře. Ve čtyřech ale odskočili domácí, když první trefu za Hostivař zaznamenal Ondřej Dostál. Mečounům se nedařilo snížit, naopak Hostivařští vedení navyšovali. Ve druhé patnáctiminutovce se druhým gólem blýskl Čejka, premiérový v Hostivaři vsítil také Jiří Hrabár. Devatenáct vteřin před přestávkou poslal tým do pětibrankového náskoku Jiří Vaniš. Ve třetí třetině vystřídal Kráčinu v plzeňské kleci Čapek. Toho už nikdo z hostivařských hráčů nepřekonal, žádnou střelu za svá záda nepustil ani Václav Štoural a vychytal první nulu v Extralize.

HBC Prachatice vs. HbK Karviná 4:5p (1:1, 1:3, 2:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Sitter (Zelenka), 18. Valek (Jan Štěpánek), 36. Zelenka (Sitter), 45. Bárta (Valek) – 1. Fárský (Zaremba, Pořízek), 17. Diviš (Pala, L. Rosůlek), 19. L. Rosůlek, 23. Pala (J. Rosůlek), 46. L. Rosůlek (Pala, Pořízek).

Střely: 17:19, vyloučení: 4:4, přesilovky: 3:3, využití: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 84.

K prvnímu zápasu v této sezóně vyběhla Karviná na hřišti Prachatic. Do utkání vstoupila skvěle a už po čtyřiceti jedna vteřinách se dostala do vedení, když se o to postaral Ondřej Fárský. V závěru první třetiny vyrovnal Radek Sitter, po přestávce se mezi střelce zapsal také karvinský Jan Diviš. V další minutě na to zareagoval Roman Valek, o necelou minutu později se zase vlnila síť na druhé straně, v přesilové hře poslal karvinské mužstvo do náskoku Lumír Rosůlek. Tentokrát na to domácí nezareagovali a další gól na své konto přidala Karviná, přesný byl Martin Pala. Prachatice ale ztrátu smazaly ve třetí třetině. Nejprve se trefil Lukáš Zelenka, v poslední minutě základní hrací doby Jan Bárta a utkání šlo do prodloužení. Tam jen po devatenácti vteřinách vystřelil druhý bod hostům Lumír Rosůlek.

HBC Pardubice vs. HBC Svítkov Stars Pardubice 5:6 (2:2, 1:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 2. Česák (Březina), 12. Česák (Březina), 17. Kamaryt (Langr, Bílý), 31. Langr (Zajíček, Krejčí), 34. Licek (Strouhal, Krejčí) – 1. Král (Waber, Hudec), 14. Stromko (Malý), 17. Stromko (Waber), 28. Hudec (Král), 39. Král (Bláha, Stromko), 40. Bláha (Král, Kábrt).

Střely: 30:33, vyloučení: 6:6, přesilovky: 4:5, využití: 1:2, v oslabení: 0:0, diváků: 156.

Ve druhém kole letošního ročníku se fanoušci mohli těšit na pardubické derby, které se odehrálo v Polabinách. Utkání bylo pro diváky atraktivní už od začátku, jen po 24 vteřinách poslal Svítkov do vedení Jakub Král. Ve druhé minutě bylo srovnáno, domácí střídačku rozradostnil Josef Česák. Ten ve dvanácté minutě využil početní výhodu a skóre otočil. Náskok poté domácím vzal Jan Stromko a prvním extraligovým gólem za Svítkov vyrovnal. Po první přestávce se svítkovská posila zase prosadila, rychle na to ale odpověděl Filip Kamaryt. Ke konci druhé části dostal míček za brankovou čáru Tomáš Hudec a napínavý souboj pokračoval ve třetí třetině. Uběhlo jen 47 vteřin a Nicolas Langr srovnal. Za chvíli stav otočil Matyáš Licek, ale poté si domácí situaci zkomplikovali a dvojnásobnou početní výhodu využil Král. V pokračující přesilové hře ještě skóroval Matyáš Bláha a derby tak ovládl Svítkov.

SK Hokejbal Letohrad vs. HBC Kladno 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. Macháček (Bečka, Halbrštát), 39. Bogdány (Hubálek, Macháček) – 29. Pospíšil (Adam, Pražák).

Střely: 26:28, vyloučení: 4:4, přesilovky: 4:4, využití: 2:1, v oslabení: 0:0, diváků: 120.

V sobotu do Extraligy vstoupil také vicemistr loňské sezóny Letohrad a Kladno, které minulý víkend vybojovalo na Final Four Českého poháru bronz. V první třetině si oba týmy zahrály přesilovou hru, skóre ale nikdo neotevřel. Na první branku museli diváci čekat do závěru druhé třetiny, kdy využil vyloučení domácího hráče Jan Pospíšil. Nedovoleným zákrokem se ke konci druhé části provinili také hosté a jen 35 vteřin po přestávce zamířil přesně Michal Macháček. V rovnovážném počtu hráčů se nikdo neradoval, vítězný gól vsítil ve třicáté deváté minutě v další početní výhodě Vojtěch Bogdány. První výhru v úvodu sezóny si tak zapsal Letohrad.

TJ Snack Dobřany vs. HBC Hradec Králové 1988 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Kolařík (Krch, V. Šlehofer) – 29. D. Černý (Palán), 36. Šimůnek (Jiřík).

Střely: 31:24, vyloučení: 4:4, přesilovky: 4:4, využití: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 66.

První zápas čekal také na Dobřany, které se v domácí hale utkaly s Hradcem Králové. S východočeským týmem bojovaly v minulé sezóně o záchranu Extraligy, sérii lépe zvládli dobřanští hráči. Nyní utkání zahájili také dobře a ve třinácté minutě se ve dvojnásobné početní výhodě radoval z úvodní branky Jakub Kolařík. Těsný náskok vydržel domácím až do závěru druhé třetiny, kde srovnal Daniel Černý. Skóre se poté měnilo ve třetí patnáctiminutovce, kdy poslal do vedení hradecké hokejbalisty Josef Šimůnek. Dobřanští hráči další gól nepřidali, naopak Hradečtí si náskok pohlídali a vyhráli druhé utkání.