CROSSDOCK Extraliga

Poctivá dřina v konkurenčním prostředí přinesla i své ovoce, hodnotí podzim Jaroslav Pavlík

Úspěšný podzim má za sebou také ústecká Elba. V naší nejvyšší hokejbalové soutěži ji po této části sezóny patří třetí pozice a nachází se i na čele v několika týmových statistikách. Hlavní trenér Jaroslav Pavlík se ohlíží nejen za podzimní části, ale rozpovídal se také o návratu k reprezentaci U20.

Ukázalo se, že nastavená cesta je správná

Pane trenére, s Ústím nad Labem vstoupíte do jarní části ze třetí pozice. Jak se na podzim takové umístění vyvíjelo z Vašeho pohledu?

Velmi složitě. Vstup do sezóny nevyšel dle představ a musela přijít logicky opatření. Samozřejmě ta nepopulární, ale hráči je přijali s tím, že po podzimu je společně vyhodnotíme. Třetí místo nepřeceňujeme, ale ukázalo se, že nastavená cesta je správná a věříme, že i hráči, kteří po ní s námi kráčí, jí začali věřit. Nevěřím totiž, že Extraliga je dnes o zábavě, ale především o dřině a odříkání. Odměnou je pak hráčům možnost obléknout extraligový dres, a to musí být pro ně čest.

Na začátku sezóny jste po úvodní výhře prohráli tři zápasy v řadě, ale poté jste předvedli skvělou jízdu. Co bylo příčinou toho menšího výpadku a jak se pak zrodila dlouhá série výher?

Částečně jsem už odpověděl výše. Stanovili jsme si priority a ty se postupně snažili více dodržovat zápas od zápasu. Poctivá dřina v konkurenčním prostředí přinesla i své ovoce. Hráče musíme za toto období pochválit a je radost pro trenéry sledovat, jak rostou výkonnostně.

Jste na čele v několika statistikách. Využili jste 31,37 % přesilových her, ubránili jste 93,33 % oslabení a v průměru jste inkasovali nejméně branek ze všech extraligových týmů. Sledujete tyto statistiky a pracujete s nimi?

Ano, ta čísla vypadají na první pohled dobře, ale počítat zajíce v pytli budeme až po sezóně. Pokud nastavenou laťku udržíme, bude to znamenat, že jsme uspěli. Statistikám samozřejmě přihlížíme, ale vzhledem ke konkurenci se budeme snažit je především udržet. Eliminovat musíme další slabiny jako třeba častá vylučování, abychom neztráceli v oslabeních zbytečně síly. Máme kvalitně obsazené brankoviště a pokud budeme brankářům pomáhat jako na podzim, jsme konkurenceschopní.


Těší mě, kolik borců se z MS v Sheffieldu prosadilo do seniorské reprezentace

V jarní části budete chtít určitě svoji formu potvrdit a navázat na ni. Jak se tuto druhou část sezóny budete připravovat? Máte v plánu také nějaká přípravná utkání?

Dnes (27.12.2023, pozn. red.) ráno jsem si přečetl rozhovor s Davidem Kunou a rozesmál se. Vytisknu ho totiž hráčům a pověsím na dveře v kabině, aby až si budou myslet, jak jsme na ně příliš tvrdí pochopili, že pokud chtějí uspět, tak jedině těžký dril jim dává „šanci“ na úspěch. Kluky čekají galeje a oni to dobře vědí. Konkurence nás tlačí na sobě tvrdě pracovat a je pro nás hnacím motorem. To je dobře jak pro vývoj našich hráčů, tak i pro zvýšení úrovně Extraligy. S Elbou nás čeká před Extraligou pouze zápas Českého poháru.

Pro další reprezentační cyklus jste hlavním trenérem reprezentace U20. Tuto kategorii jste naposledy vedl na Mistrovství světa v Sheffieldu v roce 2016, kdy jste s týmem získal bronzové medaile. Jak na tento reprezentační úspěch vzpomínáte?

Samozřejmě vzpomínám rád, vlastním všechny medaile z MS a dobře si uvědomuji, jak tenká je nitka mezi úspěchem a neúspěchem, zlatem či bronzem. Jsou to maličkosti a detaily. Když se za Sheffieldem ohlédnu, spíše mě těší, kolik borců se z toho výběru prosadilo do seniorské reprezentace, protože do té doby pouze 1-2 hráči nebyli výjimkou. V tom se hokejbal značně posunul. Pro hráče by neměla být vrcholem účast na MS U20, ale vize vybojovat si jednou i dres „A“ týmu ČR.

Po úspěšném letošním domácím šampionátu v Liberci se u této kategorie zase vytvořil nový realizační tým. Co vás přivedlo k návratu k této mládežnické kategorii? A očekáváte za těch přibližně sedm a půl roku nějaké odlišnosti v práci s reprezentanty do 20 let?

K návratu vedly různé okolnosti, ale ty tady rozebírat nechci. S Martinem Komárkem (předseda ČMSHb, pozn. red.) a Milanem Maršnerem (vedoucí reprezentačního úseku, pozn. red.) jsme se shodli na tom, že je třeba dát šanci mladším trenérům, za kterými je už kus práce vidět, a to Míra Růžička a Petr Kopečný splňují. Já jako zkušenější se budu snažit jim předat co nejvíce zkušeností, co jsem za těch bezmála 20 let ať už jako hráč, či trenér na mezinárodní úrovni posbíral. A ano, očekávám odlišnosti. Hokejbal jako sport takový se neustále posouvá. Je třeba pracovat týmově, detailněji a rozložit si více úkoly. Z posledního pracovního jednání RT U20 mám z tohoto pohledu dobrý pocit.

Závěrem bych chtěl Vám všem příznivcům hokejbalu popřát co nejúspěšnější rok 2024. Našim mládežníkům přeji zažít stejně úspěšný šampionát jako v Liberci a borcům ze seniorské reprezentace zlatý návrat ze Švýcarska. K tomu ať slouží zdraví, aby neusnul zápal pro naši hru.


Jaroslav Pavlík povede s Miroslavem Růžičkou nejen extraligový A tým Elby, ale také reprezentační dvacítky. Budou v roce 2024 a 2025 slavit úspěchy? Autor fotky: Tomáš Laibl.