CROSSDOCK Extraliga

Vidím to v každém klubu, každý chce vyhrát a bez něčeho navíc to nejde, má jasno Jiří Tomáš

Po náročné zimní přípravě navázalo Ústí nad Labem na skvělé výsledky z podzimu a v tabulce už se dotáhlo na druhý Kert Park. Ústečtí hráči vybíhají do zápasů v hodně početních sestavách. Pravidelně nastupuje také Jiří Tomáš, který patří k lídrům týmu, a přiznává, že jeho rolí je sbírat body.

Musíte něco obětovat, i když víte, že to není profesionální sport

Jirko, v jarní části jste navázali na vítěznou sérii z podzimu a bodově už jste se dotáhli na druhý Kert Park. Jak vás to motivuje do dalších zápasů, abyste se udrželi v tabulce co nejvýše?

Určitě motivace je obrovská, chceme se udržet co nejvýše, abychom měli také po letech výhodu domácího prostředí do play-off.

Pan trenér před zimní přípravou říkal, že bude náročná a že vás tlačí konkurence na sobě pracovat. Jak se za touto příliš neoblíbenou součástí zimní pauzy ohlížíte? A vnímáte, že se úroveň stále posouvá a pro úspěch je potřeba obětovat více?

Letošní příprava byla asi zatím nejnáročnější, kterou jsem zažil. Čtyřikrát týdne jsme měli tréninky a musím říct, že jsem přišel vždy domů a šel rovnou spát, jak to bylo náročné (smích). Vnímám to až moc dobře, vidím to v každém klubu, každý chce vyhrát a bez něčeho navíc to nejde. Ten sport se vyvíjí a zrychluje, už to není o dvou trénincích týdne, ale také si dát něco navíc. Musíte něco obětovat, i když víte, že to není profesionální sport a že druhý den musíte vstávat do práce, ale prostě ten sport milujeme a děláme to z lásky k němu. Obětuji tomu hodně na úkor rodině nebo dalších koníčků, které třeba máme se ženou, ale chápe to a podporuje mě a jezdí na každý zápas jak ven, tak doma.

Na jaře jste zatím poměřili síly s Letohradem a Pardubicemi. V minulém utkání už jste měli tříbrankový náskok, ale soupeř souboj ještě zdramatizoval. Co vám zatím první zápasy této části sezóny ukázaly?

Ukázali nám, že máme výkyvy ve hře, hrajeme dobře dvě třetiny a tak deset minut máme ze zápasu takovou sprchu, dostaneme jeden gól a trošku se sesypeme. Musíme se z toho ponaučit a nastavit si hlavy, že se nic neděje a jedeme furt svoji hru.

Jiří Tomáš patří k nejproduktivnějším hráčům ústecké Elby, v letošní sezóně už vsítil sedm gólů a na dvanáct nahrál. Autor fotky: Tomáš Laibl.

Děláme si s kluky srandu, ať mi nahrajou a jdou se radovat

Vstup do jarní části se vydařil také Vám, hned v prvním utkání proti Letohradu jste vsítil vítěznou branku a celkem jste ve dvou zápasech posbíral pět kanadských bodů a patříte k tahounům týmu. Je to Vaše role?

Jsem tam od toho, abych sbíral body (smích), ale od toho je nás tam víc, daří se více klukům. Jsem rád, že nám to klape a děláme si z toho srandu, ať mi nahrajou a jdou se radovat. Ale bereme to sportovně (smích).

Nastupujete v hodně početních sestavách. Zatím jste do 12 zápasů vyběhli ve 20 hráčích v poli, ve dvou v 19 a jen v Plzni jste kromě brankářů byli v 16. Ve 20 hráčích jste také vyjeli do Karviné, která je od vás nejdále. Co stojí za tím, že se scházíte v tak vysokém počtu?

Máme standardně tři lajny a doplňují nás junioři a kluci z Béčka. Ten sport se tak zrychlil, že už nejde hrát na dvě lajny, ale musíte mít tři, čtyři lajny standardně. Je to lepší i pro nás, když se zatavíme, řekneme a kouč tam pošle místo nás někoho jiného. Když se daří zápas, kluci ze čtvrté lajny hrají standardně minimálně půlku zápasu.

Nyní vás čekají dva domácí zápasy v řadě. Utkáte se v nich s týmy, které bojují o play off. Nejprve se potkáte s Dobřany, kde jste se na podzim podílel na výhře 6:0, poté s Karvinou, tam jste také zvítězili velkým rozdílem. Jak vyhlížíte tyto soupeře?

Bude to boj (smích), tak jako vždy s Dobřany. Vždy to máme vyhrocené a vyhrát může každý, můžou jen překvapit. Víme, že potřebují každý bod, aby si zajistily místo v play-off a vědí, že nás musí porazit, tak uvidíme, co nám tento zápas ukáže. A v neděli Karviná, to je zase hodně silový hokejbal, kluci z Karviné jsou hodně tvrdí, ale to každý víme a v hlavách se na to musíme připravit.

>>SLEDUJTE EXTRALIGU ŽIVĚ NA HOKEJBAL TV<<