CROSSDOCK Extraliga

Tým se v důležitých momentech dokáže semknout a bojuje srdcem, těší Martina Stupku

Ústí nad Labem je v jarní části zatím stoprocentní. Hodně mu svými výkony pomáhá kapitán týmu Martin Stupka, který je třetím nejproduktivnějším hráčem Extraligy. O další body bude s mužstvem bojovat o víkendu v televizním utkání proti Kladnu a očekává vyrovnaný boj.

Každý v lajně máme nějakou úlohu a daří se nám to plnit

Martine, v jarní části jste s Ústím nad Labem pořád neporažení. Už jste vyhráli osm utkání v řadě a v tabulce se nacházíte na druhém místě. Jaký vyhlížíte ještě boj o nejvyšší pozice čtyři zápasy před koncem základní části?

Budou to extrémně těžké zápasy, čekají nás tři s týmy z první pětky a také proti Hradci Králové, kde to je vždy boj. Naším cílem je udržet se v první čtyřce, abychom začínali play off na domácí půdě. Tým má sílu a věřím, že nějaké další body z těchto těžkých zápasů přidáme a cíl si splníme.

Na skvělých výsledcích týmu se hodně podílíte. V počtu kanadských bodů je pro Vás tato sezóna v naší nejvyšší hokejbalové soutěži rekordní a zatím jste třetím nejproduktivnějším hráčem CROSSDOCK Extraligy. Kde vidíte největší progres v poslední době?

Rozdíl oproti minulým sezónám vidím v tom, že prakticky celou sezónu hrajeme v totožné lajně. Sedlo nám to, víme, co od sebe čekat, kam si máme dávat balónky a nemusíme nad tím už tolik přemýšlet. Každý v lajně máme nějakou úlohu a daří se nám to plnit. Tím můžeme hrát uvolněně a vše jde tak nějak snadněji, než když nad tím moc přemýšlíte. Dalším prvkem je to, že nemáme tak křečovité ruce jako dříve a daří se nám vypracované gólovky proměňovat.

Minulý rok jste jako kapitán došel s reprezentací U23 na mistrovství světa ke zlatu, letos si svými výkony říkáte o šampionát mužů. Pomáhá Vám se na reprezentačních kempech setkávat s těmi nejlepšími a zdokonalovat se mezi nimi?

Samozřejmě. Reprezentační kempy mi vždy ukázaly, na čem ještě musím zapracovat a kde jsou moje nedostatky. Mohu toho hodně od ostatních okoukat, například jak se zachovají v podobné herní situaci a také získat cenné rady od zkušenějších. Je to velký přísun nových zkušeností.


Musíme se držet naší taktiky a hrát hru, která nám přináší ovoce

S týmem se také držíte na čele v několika statistikách. Máte nejlepší úspěšnost přesilových her a oslabení a zatím jste inkasovali nejméně gólů. Je to výsledkem dobré spolupráce celého týmu?

Na to je jednoduchá odpověď. Ano. Hodně pomáhá dobrá atmosféra v týmu. Každá proměněná přesilovka, ubráněné oslabení vám dodává další odhodlání, je vidět, že tým se v důležitých momentech dokáže semknout a bojuje srdcem. To tu dlouho nebylo. K tomuto základu se nám konečně také začíná přidávat i někdy potřebné štěstí, kterému se snažíme jít naproti. Musím vyzdvihnout i výkony Radara (Tomáš Rechtorik), které jsou často základem našeho úspěchu.

V neděli se před kamerami ČT sport plus utkáte s Kladnem. Soupeře ještě den předtím čeká jeden zápas, ale zatím jste spolu s ním jako jediní v jarní části ještě neprohráli. Jak těžké bude prodloužit vítěznou sérii?

Bude to ohromně těžké. Kladno je mužstvo plné kvalitních hráčů, mají hodně individualit, které dokáží zápas za vyrovnaného stavu rozhodnout. Ale troufnu si říci, že my také. My se musíme hlavně držet naší taktiky a hrát tu hru, která nám přináší v posledních zápasech ovoce. Myslím, že důležitým faktorem zápasu budou přesilové hry. My jsme často zbytečně vylučovaní a na Kladně to bude soupeř trestat.

Vzájemné utkání v podzimní části bylo výsledkově vyrovnané, nakonec jste souboj vyhráli v prodloužení. Očekáváte nyní podobný průběh zápasu?

Očekávám vyrovnanou bitvu, kterou budou rozhodovat maličkosti jako právě vyloučení či individuální chyby. Věřím, že předvedeme dobrý a také pohledný hokejbal, ideálně s naším vítězstvím za tři body. Každopádně v souboji o přední čtyřku je důležitý každý bod a doufám, že my si jich z tohoto zápasu odneseme více.

>>SLEDUJTE NEDĚLNÍ UTKÁNÍ ŽIVĚ NA ČT SPORT PLUS<<


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9