CROSSDOCK Extraliga

Statistické okénko čtvrtfinále play off CROSSDOCK Extraligy! Kdo má ve dvojici lepší formu?

Základní část nejvyšší mužské soutěže je za námi. Vyřazovací část CROSSDOCK Extraligy je tady. My vám přinášíme přehled nejzajímavějších statistických střípků jednotlivých celků ve čtvrtfinálových sériích. Formu jednotlivých týmů můžete posoudit sami. Na koho se usměje osud a pošle ho do semifinále?

Čtvrtfinálové série nabídnou dobrou podívanou

HBC Hostivař (1.) vs. HbK Karviná (8.)

Pražané prolétli základní částí a málem dosáhli i na rekord. Už dříve než před začátkem Hostivař věděla, že bude hrát proti 8. celku tabulky. Tím se nakonec stala Karviná. Slezanům se ale proti hráčům z hlavního města nedařilo, dvakrát s nimi prohráli. Na domácí půdě těsně 1:2 a v Praze 3:6. I tak ale karvinský hokejbal nejde před fází play off rovnou odepisovat. Hráči okolo Lumíra Rosůlka vždy v play off dokáží přepnout na vyšší rychlostní režim a tvrdá hra jim svědčí. Hlavním ofenzivním motorem by měl být nejlepší nahrávač soutěže Martin Pala, který posbíral 26 asistencí v základní části. A jak se v sérii projeví nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec Extraligy Jan Čejka? Uhlídají ho borci ze Slezska? Velký problém dělají Karviné vlastní přesilové hry. Využila pouze 17,46 % svých početních výhod a Hostivař tyto situace umí bránit. Hlavně v brance bude stát jistý Václav Štoural, jenž měl 91,22 % úspěšnosti zákroků. Hostivařský celek spoléhá více na útok než na obranu, také dal v základní části nejvíce branek za všech (109).

Favorit hokejbalové komunity dle hlasování: HBC Hostivař (80 %)


Elba DDM Ústí nad Labem (2.) vs. HBC Pardubice (7.)

Na HBC Pardubice čeká tvrdý oříšek v podobě ústecké Elby, která má na jaře opravdu vynikají formu. Nejenže v základní hrací době na jaře neprohrála jediné utkání, avšak si navíc drží výherní šňůru od 11. listopadu 2023, to znamená 12 zápasů. Určitě to značí velkou sílu do play off, ale co když Východočeši toto vítězné tažení Ústečanům přeruší? Nesesype se ústecká hra jako domeček z karet? Neměla by, protože severočeskou branku momentálně hájí nejlepší brankář CROSSDOCK Extraligy Tomáš Rechtorik, který si v 16 zápasech udržel 94,04% úspěšnost zákroků. Dalším faktem je, že Elba se zaměřovala v základní části na speciální situace – přesilovky a oslabení. V početních výhodách hráči trenéra Pavlíka dali 31 branek a dostali pouze 9 gólů v oslabení. Tyto čísla jsou nejlepší ze všech celků. HBC Pardubice budou muset opravdu přepnout, protože v základní části jejich oslabení ustálo přesilové hry soupeřů pouze ze 62,71 %. Ale i tak vzájemné zápasy neskončily velkým rozdílem. Dvakrát slavila Elba poměrem 4:2 a 5:4.

Favorit hokejbalové komunity dle hlasování: Elba DDM Ústí nad Labem (70 %)


HC Kert Park Praha (3.) vs. SK Hokejbal Letohrad (6.)

V loňské repríze finále Extraligy se může stát opravdu cokoliv. Jeleni si dokázali, že s Kert Parkem mohou hrát. Ten se navíc letos lehce trápil, a tak jde do play off „až“ ze třetího místa. Borci z Lužin ale vyřazovací část umí hrát, a to hlavně mentálně. Jsou specialisti na obraty a síla šestinásobného mistra České republiky nejde Kert Parku upřít. Zdobí ho nejvíce dodržování herního stylu, který bude muset Letohrad rozbít, pokud chce uspět. V základní části oba celky braly po jedné výhře a statistiky poukazují na to, že budou rozhodovat maličkosti. Pražané budou chtít zkvalitnit a sehrát své přesilovkové komando, jež v základní části moc nefungovalo. Kert obdržel ve 22 zápasech pouze 46 branek a v této statistice je na druhém místě za Ústí nad Labem. Východočechy z Letohradu zase trápí produktivita. Tu momentálně táhne David Halbrštát a Michal Macháček. Dokáží tito dva borci vzdorovat Zvonkovi, Kručkovi a spol.? Kert Park je na cestě za sedmým titulem. Obhájí i letos?

Favorit hokejbalové komunity dle hlasování: HC Kert Park Praha (70 %)


HBC Kladno (4.) vs. HBC Svítkov Stars Pardubice (5.)

Papírově nejvyrovnanější série čtvrtfinále vypukne mezi Kladnem a Svítkovem. Již loni Stars ukázaly svou sílu, když prošly do semifinále. I tento rok mají šanci. HBC Kladno chce ale uspět. Bude mít jako první výhodu domácího prostředí. Ani jeden celek nemá oslnivé statistiky. Obě mužstva dala podobný počet branek. Uvidíme, jakou formu bude mít fantom Svítkova Lukáš Novotný (92,52 % úspěšnost zákroků v základní části). V tomto souboji rozhodne nejspíše větší chuť po vítězství a malé chyby ve hře. Otázkou zůstává, s čím Kladno a Pardubice vyrukují. Podle hlasování hokejbalové komunity je favoritem Svítkov Stars.

Favorit hokejbalové komunity dle hlasování: HBC Svítkov Stars Pardubice (60 %)


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9