CROSSDOCK Extraliga

Druhé semifinále je za námi! Kert Park srovnal sérii, Hostivař ovládla také druhé utkání

V neděli byly na programu další semifinálové souboje CROSSDOCK Extraligy. Soubor z Lužin tentokrát senzaci nedopustil a zodpovědně zvítězil. Hostivař na domácím hřišti vyhrála i druhé utkání a je blízko postupu do finále. Úvodní semifinálové zápasy také zhodnotili trenéři všech týmů.

HBC Hostivař vs. HBC Pardubice 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 9. J. Vaniš (Čejka, Kucharčík), 13. Kudela (Urbanec, Taufer), 30. J. Vaniš (Kudela, Kucharčík), 39. Diviš (Hrabár, Smola), 40. Čejka (Lehner, Průcha), 44. J. Vaniš (Čejka, Kucharčík).

Střely: 31:28, vyloučení: 7:5, přesilovky: 4:6, využití: 3:0, oslabení: 0:0, diváků: 278.

Ve druhém semifinálovém utkání se Hostivař snažila navázat na úvodní souboj, Pardubice naopak nechtěly odjíždět na východ Čech bez bodu. Tentokrát se ale vedení v deváté minutě ujali domácí, když v přesilové hře otevřel skóre Jiří Vaniš. Ještě v první části zamířil přesně Tomáš Kudela a pardubičtí hráči po první třetině prohrávali o dva góly. Ve druhé části se dlouho nikdo z branky neradoval. Nejprve mohli v početní výhodě snížit hosté, oslabení se ale Hostivaři podařilo ubránit a ve své přesilovce necelou minutu před přestávkou poslal tým do tříbrankového náskoku Jiří Vaniš.

Hostům se na to nedařilo zareagovat ani ve třetí části, naopak ve třicáté deváté minutě přiblížil hostivařské hokejbalisty dalšímu bodu Jan Diviš a po necelé minutě se ještě prosadil Jan Čejka. Po jeho gólu vystřídal Foršta v kleci hostů Třináctý, kterého necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby překonal Jiří Vaniš a dokončil tak hattrick. Brykner udržel čisté konto a přispěl domácím k druhému bodu v sérii. Příští týden na hřišti Pardubic už jim stačí jen jedna výhra k postupu do finále, ale Východočeši budou před svými fanoušky ještě bojovat o vyrovnání série.

Stav série: 2:0.

Ohlasy trenérů:

Jan Krtička (HBC Hostivař): „V sobotu jsme začali lehkovážně a soupeř nás napadal vysoko, takže dle toho první třetina vypadala. Zároveň jsme dostali Pardubice do hry zbytečnými vyloučeními v útočném pásmu a oni nás z jedné přesilovky potrestali. Od půlky zápasu jsme to už byli my, kdy nám začali běhat nohy a míček létal rychle z hokejky na hokejku. Zápas jsme zaslouženě otočili a poklidně ho dovedli k vítězství.

Dneska to bylo úplně o ničem jiném. Od začátku jsme hráli to, co jsme si řekli. Změnili jsme vzorec oslabení a hráli to výborně. Dneska jsem klukům řekl, že mi předvedenou hrou a výkonem udělali radost. Často se to nestává, to mi můžete věřit (úsměv). Za celý víkend musím mužstvo pochválit, stále se učíme. Oba brankáři předvedli výborné výkony a mužstvo podrželi, když bylo třeba. A obzvláště svou extra třídu opět předvedli Jirka Hrabár s Danem Vanišem. Nicméně víme, že nám stále chybí jedno vítězství k ukončení série a dle toho hned k sobotnímu utkání přistoupíme, přijedeme do Pardubic připraveni.“

Jiří Mašík (HBC Pardubice): „V prvním zápase jsme hráli do času 29:49 velmi dobře. Vedli jsme 1:0 a náš tým byl velmi aktivní. Po buly jsme udělali chybičku a soupeř vyrovnal, což byl za mě zlomový moment. Hned na začátku třetí třetiny dal branku na 2:1 a od té doby byli domácí lepším týmem. My jsme začali dělat chyby a už jsme zápas nedokázali otočit na naši stranu.

Druhé utkání se nám nepovedlo už od začátku, kdy Hostivař vedla 2:0. I když jsme ve druhé třetině dostali domácí pod tlak, i tak jsme branku bohužel nevstřelili. Bohužel domácí svoji šanci využili na 3:0. Pak už jsme se těžko prosazovali. Největší rozdíl je ve nevyužívání šancí. Domácí mají plno zkušených hráčů, a to se v zakončení projevilo. My jsme si nepomohli ani přesilovkami, kterých jsme měli několik. Trénujeme je, ale v zápase jsme je nedokázali využít. Sice prohráváme 0:2, ale jsme tým a budeme bojovat do konce.“

HC Kert Park Praha vs. HBC Svítkov Stars Pardubice 5:3 (3:0, 1:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 1. L. Lhota (M. Kruček, Jágr), 4. Zvonek (Novák, M. Kruček), 11. M. Kruček (Jágr, Zvonek), 27. M. Kruček, 32. Suchánek (Kovárník, Mejzlík) – 31. Bláha (Král, O. Matýs), 41. Kohoutek (O. Matýs, Hudec), 45. Král (Bláha, O. Matýs)

Střely: 35:26, vyloučení: 11:8, přesilovky: 5:6, využití: 2:3, oslabení: 0:0, diváků: 105.

Pražané chtěli za každou cenu odčinit sobotní prohru a hned od úvodu na svého soka vlétli a ve 38. vteřině šli do vedení, kdy se střelou z mezikruží prosadil Lukáš Lhota. Za další 3 minuty zvýšil z přesilové hry Dalimil Zvonek a Kert Park šel do dvoubrankového vedení. Co v dnešním utkání hodně provázelo, tak bylo na obou stranách dost vylučovaných a rozhodčí měli plné ruce práce. A právě při jedné z těchto přesilovek se do konce první třetiny trefil „fantom z Lužin“ Martin Kruček. Hostům nezbývalo nic jiného, než přidat na síle a rychlosti, ovšem byl to opět domácí střelec Martin Kruček, kdo vsítil čtvrtou branku svého týmu. Svítkovští hráči dostali ke konci druhé třetiny možnost přesilovky, kterou ale nevyužili a skóre se tak nezměnilo. Kert moc příležitostí Svítkovu nedovolil a naopak na trestné lavici se dveře netrhly. 

Na začátku třetí třetiny se povedlo Hvězdám poprvé skórovat a střelecký účet otevřel v přesilové hře Matyáš Bláha. O minutu později ovšem hosty zmrazil dalším gólem domácích Lukáš Suchánek a rozdíl byl opět o čtyři branky. Svítkovští nepolevovali a povedlo se jim dvakrát skórovat do sítě Jakuba Totha. Postupně se trefili Lukáš Kohoutek a Jakub Král. Hosté se v závěru snažili ještě utkání zdramatizovat, ale domácí si náskok zkušeně pohlídali a zvítězili.

Stav série: 1:1.

Ohlasy trenérů:

Tomáš Pelcman (HBC Svítkov Stars Pardubice):Sobotní utkání bylo velmi těžké, soupeř měl spoustu šancí v přesilových hrách, které nevyužil a my jsme následně využili první přesilovou hru a tím se dostali do zápasu. Byli jsme psychicky na koni, vyšlo nám dost gólových šancí a to utkání rozhodlo. V nedělním utkání soupeř rychle skóroval, povedlo se mu udělat tříbrankový náskok, což jsme nechtěli, naopak chtěli jsme jít zodpovědně zezadu a nedostávat laciné branky, což bohužel první tři laciné byly. My se musíme odrazit od výkonu v poslední třetině a urvat nějaký bod doma a uvidíme.“

Milan Jelen (HC Kert Park Praha): „Sobotní utkání jsme prohráli tím, že jsme jak z tlaku, tak z přesilových her neskórovali a naopak skóroval soupeř. My jsme tam měli nájezd, další oslabení a hosté vedli 3:0. Nám se povedlo v utkání dotáhnout a v momentě, kdy jsme byli na kontakt, tak jsme zase udělali ve středním pásmu chybu a soupeř nám zase odskočil. Pak jsme tu hru trošku otevřeli, ale už se nám krátil čas. Soupeř odehrál výborné utkání. Do nedělního zápasu jsme udělali několik výrazných změn, ať už v sestavě, nebo takticky a v podstatě jsme přetavili šance a vedli 3:0. a soupeř se musel dotahovat. My jsme si to zkomplikovali situacemi, kdy jsme někde neudrželi nervy na uzdě a nabídli soupeři další přesilové hry, které má dobře sehrané a dal dvě branky, ale jinak si myslím, že utkání jsme měli pod kontrolou.“



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
22 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
22 42:130 9