CROSSDOCK Extraliga

Prvním finalistou se stala Hostivař! Vedení ve druhé sérii se ujal Kert Park

Semifinálové série CROSSDOCK Extraligy se o víkendu přesunuly do východních Čech. V sobotních zápasech se v základní hrací době nerozhodlo. Na hřišti Pardubic ovládla prodloužení Hostivař a radovala se z postupu do finále. Svítkov dotáhl ztrátu, ale v nájezdech neuspěl.

HBC Pardubice vs. HBC Hostivař 2:3p (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Strouhal (Bílý), 43. Mikula (Bílý) – 14. D. Vaniš (Taufer, Průcha), 32. Hrabar (Kucharčík, J. Vaniš), 47. Taufer (J. Vaniš).

Střely: 31:39, vyloučení: 4:6, přesilovky: 4:2, využití: 1:2, oslabení: 0:0, diváků: 260.

Pokračování semifinálových bojů odstartovaly Pardubice s Hostivaří. Východočeši museli sobotní utkání vyhrát, aby sérii prodloužili a mohli bojovat o její otočení. Hostivařským hráčům naopak chyběl k postupu do finále jen bod. Na první branku čekali diváci do závěru první třetiny, když necelé dvě minuty před přestávkou potrestal vyloučení domácích Daniel Vaniš a poslal hostivařské hokejbalisty do vedení.

Pardubice na to mohly zareagovat krátce po začátku druhé části, kde měly k dispozici přesilovou hru. V ní se nikdo neradoval, ale jen pět vteřin po jejím skončení zařídil vyrovnání Jan Strouhal. Nerozhodné skóre pak vydrželo až do třicáté druhé minuty, kdy v početní výhodě zamířil přesně Jiří Hrabar. Domácí bojovali a ke konci základní hrací doby využil přesilovou hru také Jakub Mikula a utkání šlo do prodloužení. V něm rozhodl po minutě a deseti vteřinách Matěj Taufer a vystřelil tak hostům postup do finále. Pardubice vítězi základní části podlehly a sezóna pro ně končí.

Stav série: 0:3.

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. HC Kert Park Praha 4:5ss (1:3, 0:1, 3:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Hudec (Kaštánek, O. Matýs), 32. Kaštánek (O. Matýs, Král), 35. Stromko (Bláha, Kaštánek), 37. Hudec (Král) – 4. J. Kruček (Zvonek, M. Kruček), 5. Zvonek (Pavlík), 6. Mejzlík (Suchánek, J. Kruček), 22. Vaněk (Pavlík, Zvonek), 55. Jágr.

Střely: 48:44, vyloučení: 8:9, přesilovky: 5:4, využití: 0:1, oslabení: 0:0, diváků: 412.

Svítkov na domácím hřišti přivítal před více než 400 diváky Kert Park. Oba týmy se snažily o důležitý bod, který by je přiblížil postupu do bojů o titul. Do zápasu vstoupili ve velkém stylu hosté a už ve čtvrté minutě otevřel skóre Jiří Kruček. Poté rozvlnil síť Dalimil Zvonek a v šesté minutě po trefě Marka Mejzlíka už Pražané vedli o tři branky. V závěru první části snížil Tomáš Hudec a po první třetině se zápas lépe vyvíjel pro hosty. Těm ve druhé části vrátil tříbrankový náskok Radomír Vaněk a za tohoto stavu šli také do třetí patnáctiminutovky.

Tam svítkovští hráči předvedli skvělou stíhající jízdu. Krátce po přestávce ji zahájil Vít Kaštánek, na něho zanedlouho navázal Jan Stromko a vyrovnání druhým gólem zařídil Tomáš Hudec. Ve třetí třetině už pak žádný míček v brance neskončil a následovalo prodloužení. V něm drželi obě mužstva brankáři a nakonec musela rozhodnout až samostatná střílení. V nich se domácím nepodařilo dokončit obrat, úspěšnější byli hosté po vítězné trefě Vojtěcha Jágra. Zítra je na programu čtvrté utkání, ve kterém už Kert Park může vybojovat finále.

Stav série: 1:2.

Ohlasy trenérů:

Jiří Mašík (HBC Pardubice): Bohužel ke zraněným Břízkovi (Ondřej Březina, pozn. red.) a Zajdovi (Tomáš Zajíček, pozn. red.) dva hráči jeli na svatbu, takže jsme postavili tři juniory a jednoho dorostence. I přesto jsme odehráli dobrý zápas a měli jsme šanci získat první bod v sérii. Ale Hostivař, jak si stáhla hráče z celé republiky, tak má zkušenosti na všech postech, a to rozhodlo nejen tento zápas, ale i celou sérii. My jsme asi letos narazili na náš strop, neměli jsme dostatečně široký kádr, a to se v play off projevilo. A trochu musíme být kritičtí i k sobě, od některých hráčů jsme čekali větší herní i bodový přínos. Ale za celou sezónu patří klukům poděkování, skončit čtvrtý v republice je dobrý výsledek. Teď to bolí, ale nakonec to vezmeme jako úspěch, když jsme navíc za sebou nechali týmy jako Ústí, Kladno nebo Letohrad. První tři týmy jsou poskládané z hráčů z celé republiky, doplněné hokejisty, a to se těžko přehrává s vlastními hráči a juniory. I proto si semifinále vážíme.

Jan Krtička (HBC Hostivař): Od začátku utkání jsme určovali tempo i průběh hry. Ovšem to tempo odpovídalo sranda zápasu, jaký hrajeme na posezónním tréninku. Z toho plynulo nepřesné zakončení a nízký důraz v předbrankovém prostoru. I přes tyto nedostatky jsme dokázali vyhrát, a to je nejdůležitější. Po sérii s Karvinou jsme očekávali lehčí semifinálovou sérii, což se nakonec potvrdilo. Soupeře se nám podařilo přehrát ve všech zápasech s celkovým skóre 13:3. Naši brankáři chytali výborně, ukázali svou kvalitu. Dostat jen tři branky za tři zápasy mě potěšilo i překvapilo současně. S přihlédnutím k počtu reprezentantů působících v Pardubicích jsme očekávali, že budou nebezpečnější. Troufnu si říci, že naše příprava u videa i na hřišti byla kvalitní a Pardubice nás v celé sérii ničím nepřekvapily. I přesto byla celá série velmi zajímavá a touto cestou bychom rádi soupeři poděkovali a poblahopřáli ke 4. místu v Extralize, což s ohledem na začátek soutěže jistě v Pardubicích hodnotí pozitivně. Nyní nás čeká příprava na finále a těšíme se na lepšího z vyrovnané série Kert - Svítkov.