CROSSDOCK Extraliga

Druhého finalistu určí až rozhodující páté utkání. Hostivař si tak na svého soka musí ještě počkat

Po sobotní porážce ve třetím semifinále potřebovali svítkovští hokejbalisté bezpodmínečně vyhrát a zůstat ve hře o postup do finálového play off nejvyšší CROSSDOCK Extraligy. Utkání o všechno úspěšně zvládli a o druhém finalistovi tak rozhodne pátý zápas na Lužinách.

HBC Svítkov Stars Pardubice vs HC Kert Park Praha 5:4 (1:1, 1:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 14. Bláha (Stromko, Kaštánek), 29. Král (Hudec), 32. Waber (Stromko, Hudec), 41. Stromko (Hudec, Bláha), 43. Stromko (Hudec) - 8. Mejzlík (Suchánek, Jelen) 19. Pavlík (Zvonek), 25. Zvonek, 42. Lhota (Jágr)

Střely: 43:39, vyloučení: 4:4, přesilovky: 2:2, využití: 0:0, oslabení: 0:0, diváků: 271.

Svítkov v neděli na svého soupeře doslova vlétl a hned od úvodu měl herní a střeleckou převahu. Velká touha prodloužit tuto sérii byla znát, včetně velké podpory fanoušků, kteří dorazili v hojném počtu. Přesto to byli hosté, kteří skórovali jako první. Z protiútoku se zapsal do střeleckého účtu Marek Mejzlík a udělil tak Hvězdám lekci z produktivity. Na intenzitě domácích to ovšem neubralo a odměnou jim bylo vyrovnání. Matyáš Bláha odčaroval kouzlo hostujícího brankáře Jakuba Totha a rozjásal všechny příznivce svého klubu. Po první přestávce se tak šlo do šaten za remízového stavu.

V úvodu druhé části se hrálo víceméně v obranném pásmu Pražanů a gólman Kert Parku se ukázal několika skvělými zákroky. Náladu domácích zmrazil hostující Jan Pavlík a poslal svůj tým do vedení. Tato branka jako by Hvězdy zcela opařila a následovala řada vyloučení. Hosté následně přidali v útoku a na listině střelců se objevil Dalimil Zvonek. Sobotní zkušenost Hvězdám ukázala, že zpočátku ztracené utkání se dá dotáhnout a naději vykřesal Jakub Král. Domácí se tímto vrátili do zápasu.

Do třetí fáze vstupovali Svítkovští plně odhodláni zvítězit. Publikum vybuchlo nadšením, když Ondřej Waber vyrovnal a začínalo se tak od nuly. Oba týmy měly následně možnost prosadit se z přesilových her, ale neuspěly. Úsměv na tváři vykouzlil všem příznivcům Svítkova Jan Stromko, který prostřelil Jakuba Totha a strhl vedení na stranu domácích. Radost trvala pouze 52 vteřin, než vyrovnal Lukáš Lhota a na tabuli svítil nerozhodný stav 4:4. Domácí aréna explodovala nadšením ve 43. minutě. Hrdinou se stal dvougólový střelec Jan Stromko po krásné spolupráci s Tomášem Hudcem. Tento forward navíc byl u čtyř z pěti tref Svítkova. Kert Park se už na obrat nezmohl a z Pardubic tak odjíždí zpět na Lužiny, které vyhlížejí rozhodující střetnutí.

Stav série: 2:2.

Ohlasy k sérii po 4. zápase:

Petr Kopečný (HBC Svítkov Stars Pardubice): „V sobotním zápase jsme byli dost přemotivovaní, zejména v obranné části jsme udělali dost chyb. Opět nás provázalo dost vyloučení a Kert nás hodně potrestal. Povedlo se nám zkorigovat na 1:4. Ve třetí třetině jsme stáhli hru a dokázali vyrovnat. Šance byly na obou stranách, takže každý tým to mohl strhnout na svou stranu. V prodloužení také dost příležitostí z každé strany a v nájezdech nám to už nevyšlo.

V neděli bylo našim cílem eliminovat nástup Kertu v první třetině. Na to jsme se hodně zaměřovali a nechtěli být moc vylučovaní, protože jak my, tak soupeř má přesilové hry dobře natrénované. První třetinu jsme tedy přežili a byli stále ve hře. Bohužel jsme si dali vlastní gól a trošku nás to srazilo. Naštěstí do konce druhé třetiny se nám povedlo zkorigovat a pak už to bylo jak na houpačce, kde jsme to dotáhli, soupeř srovnal a my vstřelili ten vítězný gól. Každopádně jsme se snažili nabádat klíčové hráče, aby oni byli těmi správnými lídry a nebáli se vzít to na sebe“.

David Kuna (HC Kert Park Praha): "Sobotní zápas byla doslova reklama na hokejbal, celkově dramatické utkání od začátku do konce. Po dvě třetiny jsme hru docela kontrolovali a hráli velmi dobře. Poté přišel malinký black out a zbytečně jsme se báli a dostali dva rychlé góly za sebou. Samozřejmě domácí to vycítili a tím, že potom vyrovnali, tak byli na koni, takže pak pro nás to byla těžká situace. Na konci jsme hráli oslabení, které jsme přežili a dokonce jsme i mohli vyhrát, ale nevyužili jsme přečíslení. Prodloužení bylo vyrovnané a nájezdy už jsou loterie. Pro nás pro trenéry to bylo absolutně vyčerpávající.

V nedělním utkání nebyla první třetina z naší strany až tak dobrá jako včera. Domácí byli důraznější než my, ale ve druhé části jsme to zlepšili, také v přechodové fázi, která nám tam trošku haprovala. Dali jsme pěkné branky, byli efektivní a celkově ve druhé třetině i lepší jak na balónku, tak v kombinaci v útočném pásmu. Bohužel jsme dostali hloupý gól na 3:2, ale i tak jsme měli více ze hry. Ve třetí třetině jsme udělali dvě individuální chyby a soupeř toho využil. Nám se povedlo vzápětí vyrovnat, ale pak už to byl vabank a zbytečný propad, zbytečná ztráta v útočném pásmu nás nakonec dneska stála utkání, nebo minimálně prodloužení. Každopádně je to tak a pátý zápas rozhodne".