CROSSDOCK Extraliga

Svítkov svůj sen nedokončil. Hostivař doprovodí ve finále Kert Park

Letošní play off CROSSDOCK Extraligy zná oba finalisty. Hostivař už postoupila minulý týden a po strhující bitvě v pátém semifinále slaví také druhý pražský tým Kert Park, který bude usilovat o pohár mistra již posedmé za sebou. Svítkovu patří umístění na třetím místě a bronzová medaile.

HC Kert Park Praha vs HBC Svítkov Stars Pardubice 4:3 PP (2:0, 0:2, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 2.Jágr (L. Lhota), 6.Laurinc (Zvonek), 33.Zvonek (Pavlík), 51.Pavlík – 25.Stromko (Bláha), 26.Hudec, 44.Bláha (O. Matýs).

Střely: 43:30, vyloučení: 1:2, přesilovky: 2:1, využití: 0:0, oslabení: 0:0, diváků: 229.

Ještě před zahájením rozhodující páté bitvy byl doslova cítit adrenalin na každém kroku a cestu do hokejbalové arény na Lužinách si opět našlo dost fanoušků. Tradičně velká podpora hostujícího celku hlučně povzbuzovala své miláčky a nechyběly ani bubny a trumpety.

Začátek utkání byl velmi svižný a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Na první vstřelený gól se čekalo do druhé minuty, kdy domácí útočník Vojtěch Jágr vystřelil z mezikruží a poslal svůj tým do vedení. Za další čtyři minuty se tým z Lužin dostal do dvoubrankového vedení. Jakub Laurinc po střele trefil tyčku konstrukce branky a míček se následně odrazil od brankáře Lukáše Novotného a doskákal do jeho svatyně. Sám gólman se ještě snažil zachytit balonek do své lapačky, ale už bylo pozdě. Hráči Stars se nevzdávali a nadále pokračovali v aktivitě a napadání, přesto se v první třetině už nic podstatného nestalo.

Do druhé části vstupovaly Hvězdy s dvougólovou ztrátou a bylo potřeba zapnout síly a přidat. Odměnou jim byl vstřelený gól a radost jim vykouzlil na tváři střelec Jan Stromko. Svítkovští byli najednou v laufu a za minutu se jim povedlo vyrovnat. Tomáš Hudec propálil  Jiřího Navaru a začínalo se od znovu.

Třetí perioda utkání začala lépe pro pražský celek. Dalimil Zvonek utekl obráncům Svítkova a bekhendem dostal míček do brány Lukáše Novotného. V tu chvíli čas pro svítkovské hráče nesmírně rychle ubíhal a potřebovali za každou cenu srovnat stav. Dvě minuty před koncem klání hráli bez gólmana a přineslo jim to ovoce. Matyáš Bláha rozradostnil všechny své příznivce a jejich střídačka křepčila radostí. Risk se tedy vyplatil.

Základní část vítěze nepřinesla a na řadu přišlo prodloužení. V jednu chvíli hosté přečkali klinickou smrt, když před jejich brankářem nastala skrumáž a míček se jen tak tak podařilo vyhodit z obranného pásma. Rozhodující moment nastal v 51. minutě. Lužinský junior Jan Pavlík zkusil nahodilou střelou od modré čáry překvapit do té doby výborně chytajícího Lukáše Novotného a míček se za úžasu všech ocitl v síti. V tu chvíli mohla radost Kert Parku vypuknout na plné obrátky a posedmé za sebou bude hrát o zlaté medaile. Hokejbalisté poraženého celku se rozhodně nemají za co stydět, protože semifinálovou sérii odehráli se šestinásobným mistrem velmi vyrovnaně a v této sezóně obsadil konečné třetí místo.

Stav série 3:2.

Ohlasy trenérů:

David Kuna (HC Kert Park Praha): „Dnešní utkání bylo v podstatě vyvrcholení celé této série. Kdo tyto zápasy a celou sérii viděl, tak viděl dva týmy, které předváděly hokejbal nejvyšší kvality. Zápasy měly neuvěřitelné tempo a byly dost vyrovnané. I ten jejich příběh byl velmi podobný. Dnes jsme měli lepší vstup do zápasu, bylo to i vidět jak herně, tak střelecky, ale pak jsme dostali nešťastný gól a následně hloupou chybou postavili Svítkov na nohy a soupeř si začal věřit. Rozhodčí nechali zápas plynout, což té hře také dost prospělo. My jsme dali branku na 3:2, ale bohužel se nám vedení nepodařilo udržet, když na konci zápasu při hře bez brankáře Matyáš Bláha vyrovnal a trošku psychická výhoda byla na jejich straně. Velmi oceňuji, že nás to nezlomilo. Ke konci zápasu to vypadalo, že hosté mají více sil, ale v prodloužení jsme paradoxně měli více sil my, protože soupeř zvolil strategii na dvě formace, kdežto my nikoliv a na konci to Honza Pavlík, 18letý kluk, kterého jsme si před sezónou přivedli do týmu, zlomil utkání v náš prospěch a jsme neskutečně šťastní. Musím také smeknout před naším soupeřem a i při podání rukou jsem řekl trenérovi Svítkova, že jejich hráči předváděli neuvěřitelné výkony a tedy klobouk dolů.“

Petr Kopečný (HBC Svítkov Stars Pardubice): „Dnešní utkání bylo neuvěřitelné. První třetinu jsme tahali za kratší konec, kde jsme věděli, že Kert má dobré nástupy a nechtěli jsme ho dostat do nějakého většího vedení a úplně se nám to nepovedlo. Zkoušeli jsme malinko zjednodušit hru, ztráceli jsme balóny a Kert nám to nějakým způsobem bortil ve středním pásmu. My jsme se šťastným gólem dostali na dostřel a od té třetí třetiny se karta začala obracet a ke konci zápasu byli aktivnější. Na druhou stranu jsme byli rádi, že to bylo po druhé třetině 2:2, jelikož jsme tam měli takových nedorazů, že to klidně mohlo být daleko vyšší a bylo by po zápase. Naší chybou jsme propadli ve středním pásmu a dostali jsme gól na 3:2 a závěrečná power play, to bylo opravdu velmi náročné na psychiku. Bohužel v prodloužení jsme dostali laciný gól, ale to tak většinou bývá tyhle šťastné branky. Kert Park byl opravdu o jazýček na vahách lepší a postoupili zaslouženě. I když kluci jsou teď zklamaní, tak tuto sezónu každopádně hodnotíme jako úspěšnou a za třetí vybojované místo jsme opravdu rádi.“