CROSSDOCK Extraliga

Finále Extraligy si zaslouží maximální pozornost celé hokejbalové obce, říká útočník Kert Parku Radomír Vaněk

Nadcházející víkend startuje finále play off CROSSDOCK Extraligy, ve kterém se střetne šestinásobný vítěz Kert Park Praha proti Hostivaři, vítězi základní části. Podaří se Hostivaři přerušit hegemonii Kert Parku? Před rozhodující bitvou se poohlíží hráč z lužinského kádru Radomír Vaněk.

Měli jsme větší hokejbalovou kvalitu v útočné fázi

Radomíre, semifinále se Svítkovem se hrála do rozhodujícího pátého utkání, ve kterém byl váš tým šťastnější a postoupil do finále. Co bylo podle Vás rozhodujícím faktorem vítězství a postupu?

Nenazýval bych to šťastnější. Ve sportu tohle moc neplatí, a navíc v sérii, která je na pět zápasů. Stejně jako vyrovnání Svítkova nebylo o štěstí, ale o tom, že si za tím šli. Za mě jsme měli větší hokejbalovou kvalitu v útočné fázi. Klobouk dolů před klukama ze Svítkova, budoucnost bude patřit jim, celá jejich organizace skvěle šlape a mají v týmu hodně talentu. Ale teď jsme tady ještě my, před sezónou nám nikdo nevěřil a opět jsme ve finále.

První třetinu jste ovládli dvoubrankovým rozdílem, kdežto v té druhé soupeř vyrovnal. Co jste si po druhé přestávce v šatně říkali a jaké rady vám dali trenéři do závěru zápasu?

Povzbuzovali jsme se a věřili jsme, že máme na to zápas vyhrát a postoupit dál. Není to moc o nějakých radách ohledně taktiky, spíše o správném nastavení hlavy.

Co Vám série se Svítkovem ukázala do té poslední nejdůležitější fáze play off?

Nemáme se nikdy vzdávat a hrát srdcem.

Všechna utkání byla velmi fyzicky náročná. Kde se ve vás bere ta síla, která dokázala soupeře přemoci a kolik jí před finálovými duely ještě máte k dispozici?

Jsme dobře fyzicky připravení. Byl to kvalitní hokejbal, který hráče baví, takže prostě hrajete a nemyslíte na to, že nemůžete nebo že něco bolí. Času na regeneraci je mezi zápasy dost a zdravotně je většina týmu relativně v pořádku. V tomhle problém určitě nebude.


Ve finále člověk cítí největší zodpovědnost za ten tým a kluky okolo sebe

Fanoušci dokázali vytvořit velmi hlučnou a bouřlivou atmosféru. Jak vnímáte jejich podporu?

Fanoušci vytvářeli skvělou kulisu, vždy se lépe hraje, když je hodně lidí, kteří hráče ženou. Série to byla férová po všech stránkách. Chtěl bych vyzdvihnout svítkovského Marwina (Martin Bláha - pozn. red.), je to naprostý hokejbalový fanatik, který má zároveň srdce a hlavu na správném místě.

Váš tým postoupil do finálových bojů posedmé a můžete tak opět přepsat svůj vlastní rekord v počtu získaných trofejí jdoucích po sobě. Jak si letošní jízdu v play off užíváte?

Upřímně je play off pro mě vždy hlavně tlak a stres, takže o užívání nemůže být moc řeč. Ve finále člověk cítí největší zodpovědnost za ten tým a kluky okolo sebe. Nehrajeme to tak úplně pro sebe, ale pro tu partu lidí, se kterými trávíte celý rok a sdílíte s nimi jak to pozitivní, tak i negativní. Stává se z vás tak to trochu rodina s tím dobrým i tím špatným, co to přináší. V tom vidím největší tajemství Kert Parku.

Soupeřem bude nyní pražská Hostivař, která už postoupila minulý týden. Na co bude podle Vás potřeba se proti takovému týmu nejvíce zaměřit a jakou sérii očekáváte?

Je to setkání dvou nejlepších celků. Týmy i hráči se znají velice dobře. Budou rozhodovat detaily a touha. Věříme, že cestu známe, ale to ukážou až následující zápasy.

Může podle Vás hrát roli, že v semifinále jste odehráli o dva zápasy více než hostivařský celek, který měl tedy i více času na odpočinek?

Vůbec ne. Tohle je finále. Hokejový Třinec hrál v hokeji všechny série na sedm zápasů a došel k titulu. Je to spíše o hlavě a nastavení v týmu. Postup v prodloužení pátého zápasu je velká vzpruha. Půjde o skvělé finále, kde bude k vidění ten nejlepší hokejbal s nejkvalitnějšími hráči, které je možné u nás vidět a se spoustou reprezentantů na obou stranách. Ať už legendy jako Martin Kruček a Tomáš Kudela nebo současné hvězdy jako Honza Čejka a Dalimil Zvonek. Zaslouží si to maximální pozornost celé hokejbalové obce. Věřím, že dorazí co nejvíce lidí. Bude to reklama na hokejbal a nic lepšího není v ČR k vidění.