CROSSDOCK Extraliga

Za úspěch jsme samozřejmě hodně rádi, ohlíží se za historickým bronzem Ondřej Matýs

Svítkov byl blízko od postupu do finále, nakonec v pátém utkání prohrál v prodloužení. Svítkovští hráči ale i přesto dosáhli historického úspěchu a vybojovali bronzové medaile. Skvělými výkony jim k tomu pomohl také extraligový hokejista Ondřej Matýs, který se hokejbalu věnuje pravidelně.

Myslím si, že celou sérii rozhodly první třetiny

Ondro, semifinálová série s Kert Parkem byla vyrovnaná, došla až do pátého utkání. Nakonec byl úspěšnější soupeř, i když vám k postupu do finále chyběl jen kousek. Co celou sérii rozhodlo?

Byli jsme od finále opravdu kousek, ale myslím si, že celou sérii rozhodly první třetiny, ve kterých Kert kromě prvního zápasu dominoval. Po zbytek série v nich byl ale jasně lepší, vždy nám utekli a pak jsme to museli celou dobu dohánět a v důležitých okamžicích nám poté chyběly síly. Bohužel si z toho musíme vzít příklad a poučit se do příštích let. Sérii také mohla hodně ovlivnit zranění našich tří klíčových hráčů a Kert Park si pak v posledních dvou zápasech také hodně pohlídal naše přesilovky, které jsme měli do druhého, třetího utkání opravdu silné. Měli jsme skoro 50% úspěšnost, ale poté jsme se v nich nemohli prosadit, to mohlo být také trochu klíčem, že jsou ve finále oni a ne my.

V pátém utkání jste po první třetině prohrávali o dvě branky, ale pak se vám podařilo dotáhnout a v předposlední minutě základní hrací doby jste také odpověděli na třetí gól. Jak vás to nabudilo do prodloužení?

Samozřejmě, momentum bylo na naší straně a trochu už jsme se asi viděli ve finále a možná i to nás potrestalo před rozhodující brankou. Měli jsme tam velkou šanci, kterou jsme neproměnili. Z protiútoku dal Kert, ze šťastné střely, vítězný gól, ale takhle to chodí a my se z toho budeme jen poučovat.

Po prodloužení se pak z postupu radoval Kert Park. Se svítkovskými hráči jste ale i přesto došli ke skvělému úspěchu. Po vítězství v 1. Lize a následnému čtvrtému místu v Extralize jste nyní získali bronzové medaile. Co stojí za takovým vzestupem?

Myslím, že máme skvělé mladé hráče, kteří budou do třech let, nebál bych se říci, tahouni reprezentací a jedni z nejlepších hráčů v lize. Protože když se podíváme na mládež Svítkova, tak všechny kategorie jsou hodně úspěšné, a to se pak bude projevovat v A týmu. Za úspěch jsme samozřejmě hodně rádi, kdybychom si to řekli před dvěma lety, kdy jsme postoupili z 1. Ligy, že budeme letos třetí, tak bychom to brali všemi deseti. Jelikož jsme v tom ale nyní byli, tak jsme chtěli jít dál a jsme z toho smutní. Ale minulý rok čtvrté místo, letos třetí, tak příští rok snad finále (úsměv).


Musím říct, že hokejbal je skvělý sport na zlepšení fyzičky

Letos jste se k týmu připojil po konci hokejové sezóny v závěru základní části a byl výraznou posilou. Po semifinále jste nejlepším nahrávačem a druhým nejproduktivnějším hráčem play off. Vypadá to, že jste se na hokejbalové hřiště po pauze adaptoval rychle, vnímal jste to také tak?

Ke klukům jsem se připojil hned po konci hokejové sezóny, kdy jsme vypadli s Litvínovem a hned následující víkend jsem hrál utkání. Na nic jsem nečekal a šel jsem do toho hned, to si myslím, že mi také pomohlo. První dva týdny byly takové oťukávací, míček mi všude poskakoval, ale pak jsem se do toho dostával a myslím, že to poté bylo v pohodě. Samozřejmě jsem rád, že se mi dařilo, ale radši bych to vyměnil za to, kdybychom postoupili do finále a udělali ještě větší úspěch.

V základní části jste ještě stihl odehrát jedno utkání s mladším bratrem Danielem, který v jednom rozhovoru zmínil, že jste ho k hokejbalu přivedl. Jak na první společný zápas vzpomínáte?

Už jsme spolu takhle hráli fotbal za vesnici, ze které pocházíme, takže tohle bylo naše takové podruhé. Škoda, že jsme spolu nehráli v lajně, ale Danovi jsem určitě nějakou radu dal a on si to vzal a hrál moc dobře, takže na to vzpomínám jen v dobrém.

Zatímco jste ještě bojoval se Svítkovem ve vyřazovacích bojích, v hokeji už nějakou dobu také probíhala letní příprava. Jaké přínosy vidíte v zapojení hokejbalu do hokejové přípravy?

Dva týdny už jsme nyní trénovali v Plzni a také jsem to docela pociťoval. Teď ke konci zápasů už mi docházela síla, protože jsem neměl ani jeden den odpočinek, tak jsem toho měl plné zuby, ale člověk v zápase přepne a jede na doraz sil. Musím říct, že hokejbal je skvělý sport na zlepšení fyzičky, protože člověk musí být pořád v pohybu a běhat, přičemž v hokeji se také sklouzneme, takže je to v tomto trochu příjemnější. V hokejbale se ale člověk nezastaví a na fyzičku to opravdu pomáhá.

Po postupu z 1. Ligy svítkovské Hvězdy dosáhly na čtvrté a třetí místo. Autor fotky: Štefan Havran.