Turnaje

První ročník Konrad Cupu 2024 ovládly hokejbalistky z Berouna! Turnaj se dle ohlasů povedl

V sobotu 25. května 2024 měl svou premiéru turnaj elévek do 15 let, který se pod názvem Konrad Cup uskutečnil v Přelouči. Na východ Čech přicestovaly 4 týmy – HBC Hostivař, HBC Prachatice, SK Kelti 2008 a TJ Sršni Svitavy. Pro vítězství si nakonec dokráčely Pražanky.

Základní část rozhodla o tom, které týmy půjdou do finále

Na turnaji mělo být původně 5 týmů, avšak HBC Liberec se turnaje nakonec nezúčastnil, a tak byly zápasy tohoto klubu vždy kontumovány ve prospěch ostatních celků. Hrací část turnaje tedy začala v Přelouči na hokejbalovém hřišti v 10:00. Do prvního premiérového duelu nastoupily hráčky Hostivaře a Svitav. Při hře 2x8 minut se více dařilo Pražankám, které daly 12 branek. Čtyřmi góly se blýskla Anna Votavová. Hokejbalistky z hlavního města v dalším klání narazily na houževnaté Horalky, které s nimi držely krok. I tak jihočeský celek prohrál 0:3. Svitavy ani ve svém druhém zápase neuspěly, protože dostaly stejný počet branek jako proti Hostivaři. Poté si to rozdaly Keltky proti Praze. Hráčky z Berouna své soupeřky přestřílely 15:5, ale i tak musely Keltky dotahovat. Nakonec z toho byla remíza 1:1. Prachatice si následně vyšláply na klub Sršňů 12 góly, stejně jako Kelti a Hostivař. Čestnou branku Svitav zařídila Eliška Karlíková. Větší prověrka čekala na Jihočešky v posledním zápase základní skupiny, kde narazily na Beroun. V tomto duelu se dařilo více Středočeškám, které zvítězily 4:0. "Turnaj se vydařil. Abych pravdu řekla, tak jsem původně byla zklamaná z malé účasti týmů, která nakonec skončila na čísle 4. Den před turnajem se nám odhlásil tým z Liberce. Museli jsme improvizovat, a aby týmy sehrály stejný počet utkání, byly přidány zápasy o 3. a 1. místo. Zvláště zápas o 1. místo byl velmi zdařilý a měl vše, co měl mít. Každý začátek je těžký, a tak doufám, že jsme položili základní kámen a že tím začala nová éra ženského hokejbalu. Překvapila mě herní úroveň, ta šla, co jsem se nepohybovala v hokejbale, hodně nahoru. Trenéři, kteří se holkám věnují, odvádějí skvělou práci. Všichni jsme si den dívčího hokejbalu užili, i počasí nám bylo nakloněno a kromě pár přeháněk to byl krásný slunečný den," řekla po turnaji hlavní organizátorka turnaje Božena Jánská.


V bojích o medaile bylo z tabulky jasné, že o třetí místo budou hrát Prachatice a Svitavy. V prvním ročníku turnaje tak o to nejvyšší umístění hrály Keltky s Hostivaří. Východočeškám se nepodařilo najít formu ani v bojích o třetí místo, v němž Prachatice zvítězily. Do seznamu střelkyň se zapsalo hned několik hokejbalistek vícekrát. Finále bylo na střely na branku vyrovnané 9:9, ale neskončilo remízou, jako v základní části. Kelti šli díky Elišce Hlouškové brzy do vedení. Druhou chybu Hostivaře potrestala stejná hráčka, které svým výkonem dovedla Keltky pro zlaté medaile. Hráčky z Prahy braly zasloužené stříbro.


Ohlasy k turnaji Konrad Cup 2024:

SK Kelti 2008 (trenérka Iva Sevaldová): "Početná hráčská základna dívek v našem klubu jasně dokazuje, že když se chce, všechno jde. Této kategorii se věnujeme již několik let a akce podobného formátu, jakým byl Konrad Cup, nám na hokejbalové scéně chyběla. Co se týče našeho výkonu, nemůžu ho hodnotit jinak než pozitivně. Ze začátku jsme sice hrály na půl plynu, ale postupně jsme se dostaly do tempa a našly svou hru. Holky udělaly obrovský progres a byla radost je na hřišti sledovat. Turnaj hodnotíme jako velmi vydařený. Poděkování tak patří nejen našim soupeřkám, ale všem, co se na organizaci podíleli a připravili nám po všech stránkách příjemné hokejbalové setkání."

HBC Hostivař (trenér Martin Drahota): "Akci tohoto typu jsme už dlouho chtěli a očekávali. S radostí jsme se tedy do Přelouče s našimi holkami vydali. Konfrontace s dalšími týmy byla pro holky určitě přínosná. Jak z pohledu navázání kontaktů, i když se většina zná z různých kempů,  tak i z porovnání hry samotné. Akci si pochvalujeme, jen je škoda, že zúčastnily pouze čtyři týmy. V tomhle jsem očekával více."

HBC Prachatice (trenér Milan Hrůza): "Turnaj a organizace OK. Herní model a hrací doba taky OK. Mínus na turnaji byla účast, která byla ještě snížena nedoražením jednoho celku. Pro další tuto akci navrhuji zapojení kluků na postu brankáře s nějakým omezením (třeba pouze 2012 a mladší) a taky nějaký druh handicapu ve skóre. To by bylo dobré mít u holek třeba na věkový průměr týmu z důvodu nalákání více družstev. Je určitě rozdíl, když nastoupí tým s průměrným ročníkem 2012-2013 proti týmu 2009-2010."

Účastníci premiérového Konrad Cupu 2024. Zdroj fotky: Václav Koudela.