Turnaje

Napínavý souboj mladých talentů U13 v České Třebové ovládli Pražané

O víkendu, 21. až 23. června 2024, se v České Třebové konal turnaj krajských výběrů v kategorii U13, který přinesl řadu napínavých momentů. Zúčastnilo se devět týmů z různých krajů České republiky a turnaj vrcholil dramatickým finále mezi výběrem Hlavního města Prahy a Pardubickým krajem.


Základní část

Turnaj odstartoval v pátek 21. června a hned první den přinesl zajímavé výsledky. Pardubický kraj drtivě porazil Jihomoravský kraj 7:0, Výběr dívek U16 podlehl Moravskoslezskému kraji 1:2 a Hlavní město Praha deklasovalo Královehradecký kraj 12:0. Sobota byla plná napínavých soubojů. Jihočeský kraj přehrál Moravskoslezský kraj 5:1, Pardubický kraj si poradil s Plzeňským krajem 6:1 a Hlavní město Praha ve vyrovnaném souboji porazilo Jihočeský kraj 2:1. Výběr dívek U16 si připsal výhru nad Královehradeckým krajem 1:0, ale následně podlehl Plzeňskému kraji 2:4. Středočeský kraj se ukázal jako silný soupeř, když nejprve zvítězil nad Hlavním městem Praha 1:0 a poté porazil i Moravskoslezský kraj 4:0. Nedělní ráno přineslo poslední zápasy základní části, kde Jihočeský kraj těsně podlehl Hlavnímu městu 1:2 a Královehradecký kraj utrpěl další drtivou porážku, tentokrát od Plzeňského kraje 0:12. Finální tabulka vypadala takto. Pardubický kraj šel z prvního místa přímo do semifinále, Středočeský kraj byl druhý jenom díky horšímu skóre. Pražané nakonec museli ze třetího místa do čtvrtfinále proti Moravskoslezskému kraji, který skončil šestý. Plzeňský kraj skončil čtvrtý a Jihočeši pátí. Výběr dívek U16, Jihomoravský a Královehradecký kraj zamířily do skupiny o umístění.

Středočeši nakonec bronzoví. Autor fotky: Kristýna Butašová.

Skupina o umístění

V boji o 7. - 9. místo se utkaly týmy, které nepostoupily do play off. Jihomoravský kraj zvítězil nad Výběrem dívek U16 po samostatných nájezdech 1:0ss. Výběr dívek U16 si však spravil chuť vítězstvím nad Královehradeckým krajem 8:1. Poslední zápas této skupiny přinesl triumf Jihomoravského kraje nad Královehradeckým krajem 7:0. Jihomoravané tak brali sedmé místo, po nich se umístily české hokejbalistky do 16 let a Královehradecký tým skončil poslední.

Pardubický kraj prohrál pouze ve finále a bral stříbro. Autor fotky: Kristýna Butašová.

Play off

V play off části turnaje byly vysoce kvalitní zápasy. V prvním čtvrtfinále Hlavní město Praha porazilo Moravskoslezský kraj 3:0, Plzeňský kraj postoupil těsnou výhrou 1:0 nad Jihočeským krajem. Semifinálová utkání přinesla další napětí. Hlavní město Praha zvítězilo nad Středočeským krajem 3:1 a Pardubický kraj nedal šanci Plzeňskému kraji, když ho porazil 3:0. Pražané tak oplatili Středočechům porážku ze základní části a prošli tak skrze čtvrtfinále až do boje o pohár. V zápase o 5. místo Jihočeský kraj přehrál Moravskoslezský kraj 6:2.

Zápas o 3. místo přinesl výhru Středočeského kraje nad Plzeňským krajem 4:2, což zaručilo Středočeskému kraji bronzové medaile. Finále mezi Prahou a Pardubickým krajem bylo opravdovým vrcholem turnaje. Po dramatickém průběhu Hlavní město Praha zvítězilo těsně 3:2 a stalo se vítězem celého turnaje. Domácí výběr bohužel manko nesmazal.

Individuální ocenění

• Nejlepší obránce: Adam Kreps (Pardubický kraj)

Nejlepší brankář: Šimon Zahálka (Hlavní město Praha)

Nejlepší útočník: Václav Hradský (Plzeňský kraj)

Nejužitečnější hráč turnaje: Matěj Bešťák (Středočeský kraj)

Turnaj se konal pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a radního Pardubického kraje Alexandra Krejčíře.

Fotogalerie z finálového dne Turnaje krajů U13

Zlatý výběr z Prahy U13. Autor fotky: Kristýna Butašová.