Liga st. žáků

Kvalifikační turnaj ovládli Piráti, postup na finálový turnaj slaví i HBC Kladno

V červnu vrcholí téměř všechny hokejbalové soutěže. Výjimkou není ani Liga starších žáků, kde se rozhodovalo o tom, kdo doplní čtveřici vítězů svých lig. V pražských Čimicích se 1. a 2. června 2024 odehrál kvalifikační turnaj, který nabízel dvě volná místa.

Piráti neměli na turnaji konkurenci! Kladno postupuje ze druhé pozice

V každém hracím dni bylo v plánu 5 zápasů. Hrálo se podle klasických pravidel a turnaj se hodnotil tabulkově, nikoli podle pavouka play-off. Již první zápas musel být pro diváky zajímavý. Rysové v něm sice přestříleli písecké starší žáky, ale i tak zápas skončil remízou 4:4. Bod navíc získali Jihočeši po nájezdech. Do turnaje zasáhl domácí celek Rebelů, který porazil Ježky z Heřmanova Městce 4:2. Do akce vstoupil i Hradec Králové, který si přivezl dobrou formu a na úvod porazil tým Kladna 5:2. Stejným výsledkem v dalším zápase získali tři body písečtí hráči proti Praze. Sobotní den zakončil duel mezi Východočechy, který skončil netypicky 0:0. Avšak dva body měli v kapse Piráti.

Neděle začala soubojem Rebelů a Rysů, kde šťastnějším celkem bylo HBC Kladno, které vyhrálo 4:1. Ježci si následně spravili chuť na týmu z Písku, který přestříleli 5:2. Další zápas ukázal, že své místo na finálovém turnaji si vybojovali hradečtí starší žáci, kteří si pohlídali vývoj utkání proti domácímu týmu. Velký boj o druhou postupovou příčku vrcholil mezi Kladnem a Heřmanovým Městcem. Středočeši vedli 3:1, ale v poslední třetině Ježci vyrovnali na 3:3. Rozhodnout musely samostatné nájezdy, ve kterých byli lepší Rysové. Tento bod rozhodl o druhém finalistovi, který pojede do Ústí nad Labem. Poslední zápas se odehrál mezi Pískem a Hradcem Králové a skončil jasně 7:1 pro Piráty. Po turnaji se ukázalo, že Písek hrál se staršími hráči, než bylo povoleno, ale ani bodová kompenzace by postupující nezměnila.

Vítězný celek kvalifikačního turnaje z Hradce Králové 1988. Zdroj fotky: HBC Hradec Králové 1988.

Šestice se už teď chystá na finálový turnaj do Ústí nad Labem

V Lize starších žáků se sezóna hrála ve čtyřech skupinách. Ve skupině Čechy Východ celou soutěž ovládli starší žáci z Polabin, kteří se skórem 187:31 získali 54 bodů a prohráli pouze dvakrát. Druzí byli Ježci a třetí Hradec Králové. Piráti nakonec ovládli kvalifikační turnaj a Ježci končí, i když byli papírově lepším týmem než Hradec Králové. Další skupinou byly Čechy Střed a Sever, kde byla soutěž velmi vyrovnaná. Vítězem se stala HBC Hostivař o pouhé tři body před Kladnem. Rysové postupují z druhého místa kvalifikačního turnaje. Skupina Čechy Jih a Západ poslala do nadstavby A týmy Suchdolu nad Lužnicí, Písku, Plzně a Českých Budějovic. Tabulkově nakonec postoupili Jihočeši ze Suchdolu se 52 body, přičemž Písek měl stejné body, ale rozhodlo skóre a vzájemné zápasy. Mezi týmy na Moravě, kde hrál i slovenský Martin, vyčnívali hráči z Jihlavy, kteří ze 63 bodů ztratili pouze 6, což jim zajistilo vstupenku mezi ústecké finalisty.


>>SLEDUJTE FINÁLOVÝ TURNAJ STARŠÍCH ŽÁKŮ NA HOKEJBAL TV2<<