Liga st. žáků

Turnaj starších žáků opanovaly HBC Pardubice bez jediné porážky! Jihlava bere stříbro, Suchdol bronz

Finálový turnaj starších žáků se v letošní sezóně odehrál na zimním stadionu v Ústí nad Labem, kam se sjela šestice nejlepších týmů z celé ČR. Dvě skupiny po třech týmech určily, kdo se bude rvát o cenné kovy. Na samotný vrchol turnaje dokráčely HBC Pardubice bez jediné porážky.

Skupinová část turnaje

Turnaj otevřel zápas obou budoucích finalistů ze skupiny A. V pátek 7. června 2024 sehrály HBC Pardubice první zápas turnaje proti SK Jihlavě. Východočeši ukázali, s jakou formou na turnaj přijeli, protože po dvou třetinách vedli 5:0, přičemž čtyřikrát využili své početní výhody. Nakonec borci z Vysočiny dali čestný gól. Skupina A pokračovala v sobotu duelem od 10:00, ve kterém se strhla pořádná přestřelka. Jihlava porazila HBC Kladno výsledkem 7:6. Jihlavští hokejbalisté v průběhu zápasu neustále Rysům odskakovali buď do jednobrankového, či dvoubrankového vedení. I tak se Středočechům povedlo ve 38. minutě vyrovnat na 6:6. Ale Lukáš Kučerka svou akcí čtyři minuty před koncem rozhodl o třech bodech pro Jihlavu. Skupinu uzavřel zápas Pardubic a Kladna, v němž opět padaly góly z přesilovek. Kladno lovilo míček z branky čtyřikrát, a tak bylo jasné, že bude hrát pouze o umístění.

Ve skupině B se také začalo hrát v pátek. První duel čekal od 19:00 na Hostivař a Hradec Králové. Střelecky navrch v tomto skupinovém zápase měla Hostivař (26:16 – pozn. red.), ale i tak se šlo do nájezdů. V nich vyhráli Piráti, za které rozhodl Josef Flechtner. V sobotu šel do akce i Suchdol nad Lužnicí, který nejdříve vyzval HBC Hostivař. Pražané si však hned na úvod udělali tříbrankový náskok, který se Jihočechům těžko dotahoval, protože v 17. minutě na tabuli svítilo skóre 0:4. I tak suchdolští starší žáci nesložili zbraně a snížili na 3:4. Hostivař však přidala ještě dvě branky na konci zápasu. Proti Hradci Králové se ale Jihočechům dařilo střelecky lépe. Od třetí minuty vedli a i přesto, že v 17. minutě prohrávali 1:2, vývoj zápasu otočili a zvítězili 5:2, čímž si zajistili postup do semifinále.


Play-off turnaje

Semifinále ve finálový den začalo v 09:00 zápasem Jihlavy a Hostivaře. Tým z Vysočiny si rychle vypracoval náskok. Po 44 vteřinách vedl 1:0 a po první třetině dokonce 3:0. Hostivařští hráči našli odpověď, ale i tak byl po dvou třetinách stav zápasu nakloněn na stranu Jihlavy. Ta uhájila těsné vedení 4:3 a dostala se tak do finále. Naopak ve druhém semifinále naprosto vládli hráči z Polabin, kteří dali Suchdolu šest branek a už mysleli na poslední utkání sezóny. Poté šel turnaj do zápasů o umístění. HBC Kladno obrátilo zápas o páté místo proti Hradci Králové. Rysové prohrávali 1:3, ale nakonec zvítězili 6:4. Hodně branek padalo i v zápase o bronz. Ten famózně začala Hostivař, když dala v první minutě dvě branky! Misky vah se ale překlopily na stranu Jihočechů. Suchdol nad Lužnicí potrestal nesportovní chování Jiřího Vaniše, přičemž dal čtyři góly z početních výhod, a tak vedl 3:6. V poslední třetině se už jenom dohrávalo a k Lužnici putovaly bronzové medaile. Finále bylo soubojem týmů, které se potkaly ve skupině. Pardubice v pátek porazily Jihlavu 5:1 a v neděli je čekalo vzájemné finále. Jihlavští borci bojovali, ale pardubická produktivita byla celý turnaj na vysoké úrovni. Pardubice soupeře přestřílely 43:17, gólově to skončilo 5:2.