CROSSDOCK Extraliga

Doufám, že se přijde podívat každý fanoušek hokejbalu, určitě bude na co koukat, zve na rozhodující finálové utkání Matěj Taufer

Finálová série CROSSDOCK Extraligy se o víkendu přesune do Hostivaře, kde se rozhodne o mistrovi této soutěže. O vybojování titulu před domácími fanoušky se bude snažit také Matěj Taufer, který v minulém utkání vsítil svůj první finálový gól v naší nejvyšší hokejbalové soutěži.

Série je to bezpochyby náročná

Matěji, o mistrovi letošní sezóny CROSSDOCK Extraligy rozhodne až páté utkání, když jste si také na Lužinách se soupeřem rozdělili body. Jak náročná je tato série?

Série je to bezpochyby náročná. Stojí proti nám silný soupeř, který má své kvality, a ne náhodou byl v minulých letech tak úspěšný. Každopádně po fyzické stránce jsme připraveni dobře a věřím, že po mentální stránce to také zvládneme. Rozhodovat ovšem bude každý detail a musíme zůstat soustředění až do poslední vteřiny.

Nejprve se v sobotu ujal podruhé vedení v sérii Kert Park, když jste prohráli rozdílem jedné branky, ale podle statistik jste soupeře přestříleli. Co rozhodlo o vítězi?

Jak jsem zmínil, rozhodují detaily. V sobotu jsme dělali občas laciné chyby v obraně, které soupeř potrestal. Sami jsme v útoku spálili několik šancí, a tak byl soupeř úspěšnější. Důležitou roli hrají určitě i přesilovky, a tak je klíčové se vyvarovat zbytečných vyloučení.

V nedělním souboji jste museli vyhrát, abyste vrátili sérii na domácí hřiště. Vydařil se vám vstup do utkání a skóre jste otevřel už ve čtvrté minutě. Jak na svůj první finálový gól budete vzpomínat?

Samozřejmě jsem měl radost, ale kdo ten gól dá, je úplně jedno. Byl jsem hlavně rád, že jsme šli do vedení, což vás nakopne do zbytku zápasu. Škoda, že jsme poté na chvilku upustili od naší hry, ale naštěstí to dobře dopadlo a série se vrací na Hostivař.


Klíčem k vítězství bude disciplinovanost a víra ve své schopnosti

Po dvou třetinách jste měli jednobrankový náskok, v poslední jste pak soupeři odskočili šesti brankami, a nakonec došli k vysoké výhře. Pomohlo vám k tomu také pět využitých přesilových her. Jak se ohlížíte za takovým výkonem?

Z prvního pohledu to možná vypadá jednoznačně, ale zápas to byl vcelku vyrovnaný a soupeř měl hned několik šancí. To, že jsme skóre na konci korigovali několika přesilovými hrami, je sice příjemné, ale v konečném součtu to neznamená nic. V sobotu se začne opět za stavu 0:0 a rozhodovat se bude na hřišti. Předešlé zápasy a výsledky jsou smazané.

První extraligové zkušenosti jste sbíral v pražském Kovu, se kterým jste se pohybovali ale na druhé straně tabulky než nyní v Hostivaři. Po roční pauze ve druhé sezóně v naší nejvyšší hokejbalové soutěži hrajete o titul. Jak byste porovnal tyto dva ročníky z pohledu nasbíraných zkušeností?

Vděčný jsem za obě zkušenosti. Je to ovšem úplně něco jiného. Hrát v týmu, který je na chvostu tabulky a vyhrává jen sporadicky, je mentálně velmi náročné. I tak si myslím, že mi působení v Kovu hodně pomohlo a zpětně za něj děkuji. V Hostivaři jsem o dva roky starší a navíc je tu velmi kvalitní tým, který vám pomůže. I když máte třeba pár horších zápasů, spoluhráči vám pomohou a dokáží vás nahodit zpět do sedla. Navíc je tu skvělá parta, takže si tuto sezónu hodně užívám.

O nejcennější kov budete bojovat v rozhodujícím zápase před svými fanoušky. Půjde o významné utkání ve vaší kariéře. Co od něho očekáváte?

Očekávám tuhý boj stejně jako v předešlých zápasech. Klíčem k vítězství bude disciplinovanost a víra ve své schopnosti. Máme na to, to urvat, ale musíme to prodat. Věřím, že jsme na to dobře připraveni a fanoušci nás poženou dopředu! Je to vyvrcholení sezóny, takže doufám, že se přijde podívat každý fanoušek hokejbalu. Určitě bude na co koukat.