Reprezentace

Červeným hokejbalistům do 16 let se boj o bronz nevydařil, tým White přehrál o páté místo Maďary

V poslední den šampionátu nastoupily oba týmy do 16 let do zápasů o umístění. Červený tým hrál bronzový zápas o třetí místo proti Spojeným státům americkým. USA naše hráče střelecky přetlačili. Bílý tým si dokázal poradit s Maďary a získal tak páté místo.


U16: Česko Red – USA 1:3 (1:0,0:1,0:2)

Branky a asistence: 7. Chýle (Hradil, Fiala) - 23. Basilio (Nasuti, Goss), 39. Moore (ts.), 44. Weldon

V zápase o bronzové medaile v kategorii U16 se tým Česka Red postavil proti výběru USA. Zápas byl od první sekundy velmi ostrý a plný emocí. Češi začali aktivněji a v sedmé minutě šli do vedení díky gólu Jonáše Chýleho. Američané se do konce třetiny snažili vyrovnat, ale brankář Ondřej Charvát předvedl několik skvělých zákroků a udržel čisté konto.

Druhá třetina začala vyrovnaně, ale v 23. minutě skóroval Ian Basilio a vyrovnal na 1:1. Čeští hráči měli několik příležitostí dostat se zpět do vedení, ale jejich snahy byly oslabeny častými vyloučeními. Na trestnou lavici postupně zamířili Grof, Hasal a Chýle. Na straně USA inkasoval pětiminutový trest Jackson Nasuti. Po druhé třetině byl stav nerozhodný 1:1.

Ve třetí třetině se oba týmy snažily strhnout vedení na svou stranu. V 39. minutě využili Američané trestné střílení, které s přehledem proměnil Joey Moore. Čeští hráči se snažili o vyrovnání, ale další vyloučení jejich snahy zbrzdila. Krátce po návratu Filipa Grofa z trestné lavice vstřelil třetí gól USA Mac Weldon, což rozhodlo zápas. V závěru zápasu se Češi pokusili o hru bez brankáře, ale na konečném výsledku to již nic nezměnilo. Češi berou čtvrté místo. V duelu byla viděna opět video výzva.

Ohlasy trenéra Česko Red U16 Pavla Štefky: "V dnešním zápase se ukázalo to, co nás trápilo celý turnaj. Neproměňovali jsme přesilovky ani šance, které jsme si vytvořili, a naopak jsme inkasovali v oslabení, což rozhodlo zápas. Jsme z turnaje zklamaní, chtěli jsme medaili, hlavně po loňském vítězství U16 v Liberci. Jedinou útěchou je výhra nad silnou Kanadou, ale celkově převládá zklamání."



U16: Česko White – Maďarsko 6:2 (3:1,1:1,2:0)

Branky a asistence: 2. Našinec (Pavlík, Kořínek), 7. L. Mašek (Havlík, Martinů), 9. Kořínek (Našinec, Maxima), 16. Kořínek (Našinec, Martinů), 33. Roztočil (Kořínek, Našinec), 35. Martinů - 5. Boroznaki (Apostol, Brehel), 20. Ákos Brehel (Szénási, Boroznaki)

Český tým začal zápas velmi dobře a už ve druhé minutě se dostal do vedení. Po spolupráci Kořínka s Pavlíkem otevřel skóre Našinec. Maďaři dokázali rychle odpovědět, když přesilovou hru využil Boroznaki a srovnal na 1:1. Češi však pokračovali v aktivní hře a odměnou jim byly góly Mašeka a Kořínka, které zvýšily vedení na 3:1.

Ve druhé třetině pokračovali Češi ve svém tlaku a přidali čtvrtý gól. Následně ale přišla série vyloučení, která umožnila Maďarům hrát přesilovku pět proti třem, kterou dokázali využít ke snížení stavu na 4:2. Další gól už ve druhé třetině nepadl, a tak se šlo do šaten za stavu 4:2 pro Česko.

Třetí třetina byla plná přerušení, potyček a vyloučení. Hra byla často kouskovaná a rozhodčí rozdali přes 100 trestných minut. Tento styl hry kazil celkový dojem ze zápasu. Češi přesto dokázali přidat další dva góly a zpečetili tak své vítězství 6:2. Díky této výhře obsadili konečné páté místo na turnaji.

Ohlasy trenéra Česko White U16 Jana Orlicha: "Byli jsme na tento zápas dobře připraveni. Chtěli jsme vyhrát a navázat na předchozí výhru proti Maďarsku. Zápas se nám sice občas vymkl z rukou, ale hráči to zvládli a dotáhli do vítězného konce. Máme z toho velkou radost. Kluci hráli skvěle celý turnaj, a za jejich výkon proti Americe jsme s trenéry velmi hrdí. Doufáme, že na tyto úspěchy naváží i v budoucnosti."

Momentka ze zápasu o páté místo, v němž nastoupil U16 White tým. Zdroj fotky: Žilina2024/ISBHF.