Reprezentace

Kanada a my jsme předváděli nejhezčí hokejbal, hodnotí šampionát Slavomír Švancar

Reprezentace mužů byla na mistrovství ve Švýcarsku blízko zlatu, nakonec ve druhém prodloužení vsítili vítěznou branku kanadští hráči. Za celým šampionátem se ještě ohlíží asistent trenéra Slavomír Švancar. Řeč přišla také na budoucnost realizačního týmu a další zajímavosti.

Stále cítím velké zklamání, před dvěma lety jsem podobné pocity neměl

Pane trenére, s reprezentací mužů jste na Mistrovství světa ve Švýcarsku obhájili stříbro. Opadlo už prvotní zklamání a vnímáte druhé místo s odstupem času jinak?

Popravdě ne, neopadlo. Stále cítím velké zklamání. Po MS v Kanadě před dvěma lety jsem podobné pocity neměl, tam jsme stejně jako letos prohráli ve finále, ale po zápase jsme museli sportovně uznat, že byla Kanada lepší a vyhrála zcela zaslouženě. Letos jsme se jí již zcela vyrovnali a dokonce si myslím, že jsme ji měli porazit, proto musím říct, že skončit druhý je jen o malinko horší než mrtvý.

Na šampionátu jste ve skupině ani jednou neprohráli a skvělou formu jste si přenesli také do play off, kde nevyšlo až finále proti Kanadě. Jak byste porovnal výkony českého týmu s ostatními reprezentacemi?

Už před turnajem jsme věděli, že máme extrémně silnou skupinu, což se potvrdilo především v zápasech se Švýcarskem a Finskem, kde bylo vítězství vydřené. Nemůžu říct, že jsme hráli ve všech zápasech výborně, ale pomohlo nám to do další fáze turnaje, v které jsme už hráli tak, jak jsme si všichni představovali. K porovnání jednotlivých týmů s námi bych v krátkosti řekl, že na rozdíl od ostatních týmů vyjma Kanady předvádíme kreativní hokejbal ve velké rychlosti s dominancí na balonku a spoustou šancí. Všechny týmy měly výborné individuality nebo třeba domácí tým zdobila bojovnost, ale myslím, že náš tým a Kanada jsme předváděli nejhezčí hokejbal, který musel všechny bavit.

Skvělý zážitek nabídlo finálové utkání proti Kanadě, které došlo až do druhého prodloužení, ale k vidění bylo několik šancí na obou stranách a rozhodnout se mohlo dříve. Jak se toto utkání sledovalo z trenérské lavičky?

Paradoxně jsem byl víc nervózní před utkáním v semifinále s USA. Ze zkušenosti z Košic vím, jak je těžké porazit jednoho soupeře na turnaji dvakrát a ještě po výsledkově jasném utkání ze skupiny. Do zápasu s Kanadou už jsem byl v pohodě. Průběh byl jako na houpačce, chvíli jsme dominovali my, chvíli nás zmáčkla Kanada, ale nejlepší na hřišti byli oba brankáři. Pořád jsem přesvědčený, že jsme v prodloužení nějakou šanci měli dát my. Samozřejmě je jasné, že takové zápasy mi na vylepšení tlaku moc nepřidají (úsměv).

Po této finálové porážce mám pocit nedodělané práce

Během šampionátu jste měli volný den, kdy jste vyjeli na horu Eggishorn a odehráli exhibiční utkání proti Kanadě. Byl to zážitek, na který budete dlouho vzpomínat?

Volný den na turnaji je vždy fajn, vymyslet program, který bude zábavný, ale stále zůstane především k odpočinku hráčů je oříšek. Tady organizátoři odvedli skvělou práci. Akce byla výborně naplánovaná a myslím, že na to budou oba týmy vzpomínat. V našem týmu se akce líbila i Zdeňku Královi a kdo ho zná, tak ví, že už to je opravdu poklona pro organizátory (úsměv).

Příští mistrovství se uskuteční za necelé dva roky v Ostravě. Jaká je budoucnost realizačního týmu? Máte případný zájem u reprezentace nadále působit?

Budoucnost realizačního týmu není v tuto chvíli na nás. Mandát nám skončil ve Vispu, takže další pokračování není na nás. Na otázku, zda mám zájem pokračovat, odpovím takto. Po této finálové porážce mám pocit nedodělané práce, tudíž bych to chtěl zkusit konečně dotáhnout do konce.

Po letošní sezóně jste skončil jako trenér u kladenského A-týmu. Budete v trénování na klubové úrovni pokračovat v jiném celku?

Po konci na Kladně si chci teď po těch letech užívat trochu víc volna a na hokejbal se budu jen chodit dívat. Těším se na roli toho, co všechno ví a z tribuny má na všechno recept (úsměv). Uvidíme, jakou dobu mi to takto bude stačit.