Reprezentace

Čeká nás ještě hodně práce, říká trenér švýcarských hokejbalistů U15 Tobias Strahm

Reprezentace v kategorii U15 má za sebou mezinárodni přátelský turnaj tří zemí, kterého se zúčastnil také výběr ze země Helvétského kříže. Trenér švýcarských hokejbalistů Tobias Strahm se poohlíží za celým turnajem a vzhlíží směrem k mistrovství světa juniorů v roce 2025.

Hráči si zvykají na vysoké tempo

Pane trenére, minulý víkend se v pražské SPM Aréně uskutečnil mezinárodní přátelský turnaj reprezentací do 15 let. Švýcarská reprezentace prohrála s oběma českými týmy a obsadila konečné třetí místo. Jak se za vším zpětně ohlížíte?

Turnaj byl pro nás velmi důležitým prvkem v naší přípravě na mistrovství světa 2025. Jsme velmi vděčni českému svazu za uspořádání turnaje a byli bychom rádi, kdybychom jej mohli v budoucnu zopakovat.

Jak jste byl spokojený s předvedenou hrou, kterou se vaši hráči během celého turnaje prezentovali?

Na rozdíl od jiných států, které již hrají mezinárodní zápasy na úrovni U14, to pro většinu mého týmu bylo poprvé, co se mohli poměřit s jinými národy. Nervozita však rychle přešla a můj tým se statečně snažil vyrovnat úrovni České republiky. Mohli jsme získat cenné zkušenosti s výhledem na mistrovství světa a nyní víme, kde přesně nás čeká ještě hodně práce.

Všechna utkání se odehrála během jednoho dne v krátkém časovém úseku a nebylo tedy moc času na odpočinek. Jak moc byly oba zápasy náročné?

Ve Švýcarsku nejsou hráči z mladších věkových kategorií na takovou intenzitu zvyklí. Je dobře, že si hráči zvykají na rychlé tempo. To ukazuje, kdo je již na dobré fyzické úrovni a kteří hráči v této oblasti to ještě potřebují dohnat.

Švýcarská reprezentace poměřila síly s českými výběry v SPM Aréně v Praze. Zdroj fotky: Swiss Street Hockey.

Češi jsou vyrovnanější a důslednější

V prvním duelu jste prohrávali o tři branky, následně se vám povedlo vstřelit kontaktní gól, ale soupeř poté znovu odskočil a vyhrál v konečném výsledku 6:1. Jak bylo podle vás obtížné s nimi udržet krok?

Nakonec se ukázalo, že Češi jsou vyrovnanější a důslednější v prostorech před oběma brankami. Samozřejmě je velmi nepříjemné, že jsme krátce po našem prvním gólu inkasovali rozhodující gól, ale hráči se mohou z takových situací jen poučit a zabránit tomu, abychom se dostali do stejné situace na mistrovství světa. Nakonec se musíme zlepšit na všech pozicích a pak můžeme rozdíl eliminovat.

Ve druhém zápase s českým výběrem jste po první třetině drželi nerozhodný výsledek, ve druhé vám Češi odskočili na rozdíl pěti branek a v té třetí jste se ještě pokusili zadělat na drama, ale český tým si vítězství pohlídal. Co bylo podle Vás v tomto utkání klíčové a rozhodující?

Po dobré první třetině jsme do dalšího zápasu vkládali velké naděje. Bohužel jsme měli hroznou druhou třetinu. Po prvních inkasovaných gólech se nám nepodařilo vrátit do kompaktní defenzivní hry a dali jsme Česku příliš mnoho prostoru ke hře. Do přestávky jsme na to nedokázali zareagovat, a to by se nám stávat nemělo. Pozitivní bylo, že se tým ve třetí třetině vrátil a vstřelil pár branek. To bylo dobré pro naše sebevědomí a dává nám to impuls pro zbytek naší přípravy na mistrovství světa.

Příští rok se bude konat mistrovství světa hráčů v kategorii U16 a U18 v České republice v Hradci Králové. Co Vám tento pražský turnaj ukázal právě směrem k mistrovství světa a co bude podle vás potřebné udělat, abyste zaznamenali nějaký větší úspěch?

Z Prahy jsme si vezli domů různé domácí úkoly. Na jedné straně jsou zde taktické věci, kdy si potřebujeme znovu projít a lépe si s kluky procvičit konkrétní herní situace. Na druhou stranu každý hráč potřebuje zlepšit i své fyzické a technické dovednosti. Mám velkou důvěru v náš tým, že je připraven příští rok pracovat disciplinovaně a zacelit stávající mezery. I letos se pokusíme získat co nejvíce zkušeností na vysoké úrovni právě prostřednictvím těchto přípravných zápasů. Každopádně jsem si jistý, že na příštím mistrovství světa uvidíme silný švýcarský tým.

Mladí švýcarští hráči si z turnaje odvezli několik zkušeností, které jim pomohou v přípravě na mistrovství světa. Zdroj fotky: Swiss Street Hockey.