Reprezentace

Josef Kadaně: Hanbu jsme snad smazali

Tenhle příběh měl mít happyend. Český hokejbalový tým, který na světovém šampionátu před dvěma lety totálně vybouchl, měl teď stanout na samotném vrchlu. Jenže finále lépe zvládla Kanada, která porazila Česko 5:0. "Je to škoda. Obrovská škoda.

Měli jsme na to vyhrát celý turnaj," tvrdil kouč české reprezentace Josef Kadaně.

Dostat ve finále pět gólů, to bylo trochu kruté, že?

Ten výsledek vůbec neodpovídá poměru sil. Totálně se od nás odvrátilo štěstí. Ale na to se nikdo z nás nechce vymlouvat. Udělali jsme pár chyb. Ovšem Kanada byla v koncovce stoprocentní. To bylo až neuvěřitelné. Přitom herně jsme se jí dokázali minimálně vyrovnat.

Z vašeho hlasu je cítit velké zklamání…

Aby také ne. Vždyť jsme měli hodně velkých šancí. Jenže gól, který by našemu mužstvu dal sílu, tam prostě nespadl. Teď to strašně mrzí, vždyť jsme byli tak blízko.

Ovšem tenhle šampionát se jako neúspěšný rozhodně brát nedá.

Druhé místo je výborné. Bez diskuse. Musí nás těšit i ohlasy na naší hru z ostatních týmů i od funkcionářů mezinárodní federace. Už před semifinále všichni tvrdili, že jen my můžeme Kanadě odolat a třeba ji i porazit. A náš herní projev ve finále tahle slova potvrdil. Bohužel jsme vyhořeli výsledkově. To ale nic nemění na tom, že tenhle tým byl báječný a prokázal kvalitu. Můj názor je, že většina hráčů z něj by se měla objevit i za dva roky na šampionátu v Plzni.

Ale vy už u tuho zřejmě nebudete. Tedy pokud stále platí vaše slova, že v roli trenéra končíte…

Avizoval jsem to už před turnajem a nic se na tom nemění. Tohle pro mně byla premiéra i derniéra v roli hlavního trenéra národního celku. S Mírou Přerostem jsme měli smlouvu až do Německa, a i když Míra musel kvůli jiným povinnostem skončit, já ji chtěl dodržet. Chtěl jsem napravit ten neúspěch z Pittsburghu. A snad stříbrem tu hanbu podařilo smazat. Mému nástupci teď přeji, aby v Plzni s týmem došel do finále a dokázal v něm zvítězit.

Vy jste v Plzni doma. Nemrzí vás ani trochu, že právě v domácím prostředí budete u národního celku chybět?

(smích) Snad. Možná. Ale na svém rozhodnutí trvám. Je to správné řešení. Budu platnější, když se budu starat o organizaci mistrovství. I když vypukne až za dva roky, práce začíná vlastně už zítra.