Reprezentace

Paráda, zářil hrdina semifinále

Všichni ho po zápase poplácávali po zádech. Právem. Obránce Michal Chmel byl hrdinou semifinálového souboje se Slovenskem. Opora zadních řad Hradce Králové totiž dvěma góly otočila nepříznivý výsledek a poslala český tým do finále světového šampionátu.

Přitom do té doby Chmel na svůj první gól čekal. "Jsem šťastný, že to takhle vyšlo," zářil po zápase devětadvacetiletý obránce Hradce Králové, který je už na svém třetím mistrovství světa.

Dva góly, navíc tak důležité. Lepší už to být nemohlo, že?

Je to úplná paráda. Ze všech stran se hrnou gratulace. Ale ty si zaslouží celý tým. Byli jsme lepší.

Jenže po druhé třetině jste prohrávali…

Ale od začátku jsme byli aktivnější. Slováci se zaměřili na obranu a my jsme se dlouho nemohli prosadit. Chybělo i štěstí v koncovce. Po druhé třetině jsme si řekli, že není nic ztraceno a musíme ještě zabrat a zvýšit tlak na obránce. Nakonec to vyšlo. A první gól? To bylo vysvobození.

Vzpomenete si na své trefy?

Určitě. Při té první Slováci nevyhodili balónek. Jen jsem ho jen nahodil na bránu, kde výborně stínil Honza Štěpánek. Gólman toho moc neviděl. Při druhé trefě mi z rohu nahrával Petr Novák. Já si seběhl do kruhu a střela prošla až do sítě. I tady jsem měl štěstí.

V cestě za zlatem teď stojí silná Kanada. Zvládnete finále?

Pro nás je to taková třešnička na dortu, ale to neznamená, že Kanadu konečně nechceme porazit. Už jsme zjistili, že se s ní dá hrát. Tedy při hře pět na pět, v první zápase jsme totiž doplatili na zbytečné fauly. To se nesmí opakovat, pak máme šanci.