Reprezentace

Byly to nervy, přiznal trenér

Čeští hokejbalisté si na krk pověsí minimálně stříbrné medaile. Rozhodl o tom páteční semifinálové souboj se Slovenskem, který Češi vyhráli 4:1. "Koučovat takový tým je prostě radost," rozplýval se po zápase trenér národního mužstva Josef Kadaně.

Při zápase mu přesto přibylo hodně vrásek. "Na nervy to bylo hodně náročné," usmál se. Český celek totiž ještě po dvou třetinách prohrával, ale v závěrečné části zápas fantasticky otočil."V první třetině jsme hráli dobře, měli tlak a bez větších problémů jsme odolali jindy smrtícím přesilovkám soupeře. Bohužel se nám nepodařilo proměnit vyložené šance. To pokračovalo i po pauze, vždyť třeba Petr Novák trefil břevno. Pak přišel trest. Prohrané buly a gól z dorážky," tvrdil kouč. Společně s kolegou Rakem se snažil české hráče o druhé přestávce povzbudit. "Věděli jsme, že tenhle tým může ještě přidat. Kluky jsme burcovali, říkali jim, že ještě není nic ztraceno."

A výsledek přišel záhy. V páté minutě třetí části nejprve proklouzlo za záda slovenského gólmana nahození obránce Michala Chmela, stejný hráč o chvilku později přidal i vítězný gól. "Můžeme diskutovat o tom, že ten první gól byl šťastný. Ale bylo to jen vyústění našeho tlaku. Prostě to už muselo přijít," nehleděl Kadaně na to, že se soupeřův brankář musel při českých gólech pořádně červenat. "Náš gólman Petr Šulan laciné góly nepouští. I proto jsme teď ve finále," konstatoval trenér.

Závěr už Češi zvládli na výbornou, do prázdné branky skórovali Petr Novák a Pavel Kormunda. "Na hřiště šli ti správní hráči, kteří si to už pohlídali," chválil Kadaně.

Už v sobotu večer se Češi v boji o zlato utkají s Kanadou. Tedy s týmem, kterému hned v prvním utkání šampionát podlehli. "Za určitých okolností je v našich silách vyhrát," je si jist Kadaně. Týmu prý pomůžou zkušenosti z prvního vzájemného střetnutí. "Kluci si vyzkoušeli, že se s vynikajícím týmem Kanady dá hrát. A pokud se ještě zlepšíme a eliminujeme kanadský tlak už v zárodku a nedáme soupeřovým hráčům prostor, můžeme uspět," dodává trenér.