Reprezentace

Famózní třetí třetina poslala české hokejbalisty do finále!

Ratingen, GER - Česká republika se po čtyřech letech představí znovu ve finále mistrovství světa. Rozhodl o tom vítězný semifinálový duel se Slovenskem, který jste mohli sledovat na našem web v ON-LINE přenosu.

Semifinálové utkání se lámalo až ve třetí třetině kdy naši drtivým závěrem porazili mužstvo Slovenska 4:1. Za Český tým se trefil 2x Michal Chmel, po jedné brance přidali Petr Novák a Pavel Kormunda za Slovensko skóroval Simon.

Slovensko - Česko 1:4 (0:0,1:0,0:4)

Od Slováků se dají čekat provokace, ale také kvalitní výkon, podpořený skvělým brankářem, věděl před začátkem semifinálového utkání mistrovství světa v Ratingenu český útočník Jan Štěpánek. A hned po půlminutě hry přidržel nenápadně Giba Novákovi hokejku a ještě ho stihl seknout přes kotníky, což však bylo na dlouhou dobu v tomhle směru všechno. Hra samotná se v úvodních minutách odbývala v režii českého týmu, který si dokázal vytvořit první náznaky šancí – jenže přečíslení dvou na jednoho, které zakončil střelou Kejř, se neujalo a těsně vedle skončila Lukova jedovatá rána od modré. Dobře pracující obrany obou týmů měly v úvodu navrch a tak i když převaha Čechů byla viditelná, gólové příležitosti nepřinášela. 5. minutě vystřelil zpoza obránce Kormunda a to bylo na nějakou dobu ze strany českého týmu všechno, v končící páté minutě byl totiž vyloučen Příhoda a Slovensko hrálo svou první přesilovku. O tom, že Slováci přesilovky umí, svědčí i průběh a výsledek čtvrtfinále - Portugalsko porazili 5:4 a všech pět svých gólů dali v početní převaze. Aktivně a v pohybu bránící čtveřice českého týmu však zvládla první oslabení velmi dobře, i když se prakticky nedostala za půlku - Slováci sice kombinovali na první pohled efektně, ale mezi tyče nenasměrovali ani jediný pokus. Sotva byli Češi kompletní, znovu zahrozili - až před brankoviště se z křídla protáhl Novák, ale nezakončil a k dorážce se nedostal ani číhající Konderla. V 9. minutě putoval podruhé na trestnou lavici Příhoda, tentokrát za poměrně zbytečné nedovolené bránění. V oslabení utekl soupeřově obraně Kormunda, ale na zakončení neměl už zřejmě dost sil, a i další střely při druhém Příhodově pobytu na trestné lavici mířily na slovenskou branku. V 11. minutě málem udeřilo na druhé straně - Tóthovu nepříjemnou ránu srazil těsně nad horní tyčku Rejthar, Šulan byl v té chvíli naprosto bezmocný. Ve 13. minutě chybovala česká obrana při vyvážení míčku, Tóthovu šanci ale skvělým obranným zákrokem na poslední chvíli zmařil Příhoda. Pětašedesát sekund před první sirénou dostal menší trest za sekání Kosík a první přesilovku si mohli vyzkoušet i Češi. Do přestávky stihl nebezpečně vystřelit jen Konderla, takže se po první třetině odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Po 74 sekundách druhé třetiny se čeští obránci zapomněli na útočné modré a na Šulana se řítil osamocený Figura, český gólman si ale s vyloženou šancí protivníka dokázal poradit. Za dalších osmnáct sekund byli Slováci znovu blízko gólu - Šulan se tentokrát rozhodl před dobíhající dvojicí hráčů rozehrát hokejkou, ale trefil jen soupeře – a moc nechybělo. Ve 20. minutě přišla zase velká šance českého týmu – Kormunda hledal mezi kruhy Nováka, který byl sice tísněný dvěma bránícími hráči, ale přesto dokázal dobře vystřelit. Gólman Petrík ale srazil míček na tyčku. Ve 21. minutě se slovenská obrana rozestoupila před Sýkorou, který dostal ideální přihrávku do běhu, ale ani tahle vyložená šance gólem neskončila. Vzápětí zůstal po souboji u mantinelu ležet na hřišti Procházka, pro kterého zápas skončil - poraněná noha mu další pokračování nedovolila. Ve 23. minutě byl vyloučen Růžička a perné chvíle čekaly Šulana už při poskytnuté výhodě před odpískáním faulu, Figurova sražená střela prosvištěla těsně vedle tyčky. Slovensko pak sehrálo asi nejlepší přesilovku zápasu, naštěstí chybělo to podstatné - gólové vyjádření. Ve 25. minutě zmařil Šulan výborným zákrokem Kapánkovu šanci, po buly už ale udeřilo - u levé Šulanovy tyčky zůstal osamocený Simon, který sice neměl na střelu dost klidu, přesto ale dokázal přesouvajícího se českého brankáře překonat. Ve 27. minutě to na útočné modré udělal dobře Štěpánek, jeho přihrávku ale nezužitkoval Hubač a zdálo se, že na hokejkách českých hokejbalistů se začíná usazovat nervozita a že se vytrácí i sebevědomí a herní jistota.

Do třetí třetiny vstoupil český tým aktivně, Petrík ve slovenské brance si jen za první minutu připsal tři zásahy, ale vesměs po střelách, které by nemohly ohrozit ani méně kvalitního brankáře. Slováci se ale stáhli až příliš do obrany a to se jim ve 35. minutě nevyplatilo - po dalším dlouhém pobytu českého týmu v útočném pásmu vystřelil do skrumáže Chmel a míček si našel cestu do sítě - brankář Petrík nic neviděl a pustil ho za svá záda mezi betony. Po inkasovaném gólu přišlo ze strany Slováků to, na co upozorňoval před zápasem Jan Štěpánek - tedy provokace. Jednu z nich odnesl ve 36. minutě Kvaizar, kterého jeden ze soupeřů za zády rozhodčího píchl koncem hole do břicha. Sudí hru pustili a v soubojích u mantinelů to docela jiskřilo, pokud jde ale o herní projev, začalo to vypadat podobně, jako v úvodu zápasu. Tedy tak, že se hrálo podle českých not. A ve 39. minutě přišla druhá sladká gólová odměna - po dalším pobytu v útočném pásmu vystřelil znovu Chmel, který tentokrát dělovkou trefil přesně k tyči a český tým vedl. To přimělo soupeře k logickému zvýšení aktivity, což Slovensku přineslo hned velkou šanci. Pět minut před třetí sirénou zůstal po závaru volný míček na brankovišti Šulanovy branky, ale nejrychleji se zorientoval Hodovník. Narůstající slovenskou snahu komplikovala zbrklost a nepřesnosti slovenských útočníků, kteří sami sebe často připravili o možnost lepší palebné pozice, faktem však je, že obětavě a důrazně bránící český tým toho soupeři moc nedovolil. Dvě minuty a osmnáct sekund před třetí sirénou si slovenská střídačka vybrala oddechový čas a začala hrát power-play. To potrestal 109 sekund před koncem zápasu Novák - ten nejprve vypíchl soupeři míček, dokázal ho ve středním pásmu doběhnout a navíc i z dálky přesně zamířit. Slováci pokračovali ve hře bez brankáře a inkasovali po dalších dvaceti sekundách počtvrté. Slovenská obrana se až příliš spolehla na to, že rozhodčí odpískají zakázané uvolnění. To se nestalo a Kormunda dopravil míček do soupeřovy branky počtvrté. V poslední minutě se už nic zásadního nestalo a po závěrečné siréně vypukla obrovská česká radost. Čeští hokejbalisté jsou ve finále světového šampionátu, kde změří síly s Kanadou.

Branky: 25. Simon (Minárik, Polák) 1:0, 35. Chmel (Štěpánek) 1:1, 39. Chmel (Novák) 1:2, 44. Novák 1:3, 44. Kormunda (Kejř) 1:4

Vyloučení 1:3

Využití 0:0

Třetiny 0:0,1:0,0:4