Reprezentace

Stín zámořského neúspěchu je pryč, Češi jsou v semifinále

Zazněla siréna a trenér Josef Kadaně si zhluboka oddychl. Český tým totiž právě ve čtvrtfinále světového šampionátu porazil Indii a postoupil mezi nejlepší čtyři celky. "Tak jsme snad alespoň trochu napravili ten Pittsburgh," ulevil si kouč.

Na mistrovství světa v americkém Pittsburghu před dvěma lety totiž Čeští hokejbalisté zcela vyhořeli, přestože byli velkými favority. A i tehdy stál Josef Kadaně na lavičce jako kouč. "Ten neúspěch, to byl obrovský balvan, který jsem s sebou nosil celé dva roky. Teď konečně spadl," přiznal Kadaně.

Navíc česká cesta na šampionátu v Německu ještě zdaleka nekončí. V týmu panuje skvělá atmosféra, stále hlasitěji zaznívají slova o nejcennější medaili.

Středeční čtvrtfinále Češi zvládli bez větších komplikací, Indii převálcovali 8:1. "Neměli jsme problém, i když občas se objevily nějaké výpadky v koncentraci. Důležité bylo, že se nám podařilo vstřelit dva rychlé góly. Když jsme ve druhé části přidali další dvě branky, šlo jen o to zápas v poklidu dohrát," vysvětlil kouč.

Jenže ke klidu měl závěr zápasu pořádně daleko. Na hřišti plály emoce, dokonce hrozilo, že se strhne bitka mezi střídačkami. Rozhodčí ale nakonec vyhrocenou situaci zvládli. "Soupeř v závěru přitvrdil, ale to je u těchto týmů docela běžné. Naši hráči se často nechali zbytečně vyprovokovat. V těchto chvílích je lepší ničeho si nevšímat a otočit se zády. Před námi jsou ještě důležité zápasy a nemá cenu tým zbytečně oslabit," domlouval hráčům Kadaně.

Boj o finále čeká český celek v pátek a půjde o hodně prestižní souboj. Češi totiž narazí na rivala ze Slovenska. "Věříme si. V poslední přípravných duelech jsme se Slovenskem uhráli vítězství a remízu," připomíná kouč. Hráče upozorňuje především na skvělé slovenské přesilovky. Možná i proto, že jeho svěřenci na šampionátu až nezdravě často hrají v oslabení. "Možná je dobře, že jsme si oslabení tak natrénovali. Ale vážně. Musíme si na to dát pozor, Slovákům tuhle výhodu nesmíme pro nic za nic darovat," zdvihá Kadaně varovný prst.

Před semifinálovou mají trenéři k dispozici kompletní kádr, i když drobné zdravotní problémy hlásí forvardi Novák a Kejř. "Oba budou v pořádku, přesto jsme pro jistotu povolali ještě kladenského útočníka Michala Trčku, který zaplní volné místo na soupisce," dodal Kadaně.