Reprezentace

Ratingen uvidí Česko - Slovenské semifinále!

Ratingen, GER - Česká reprezentace zvládla těžký čtvrtfinálový duel s Indií s grácií. Výsledek 8:1 posouvá náš tým do pátečního semifinále, kde na něho čeká odvěký rival - Slovensko. Utkání se odehraje v Ratingenu v 18:30.

Česko – Indie 8:1 (2:0,4:0,2:1)

Utkání začalo s několikaminutovým zpožděním, protože zatímco český tým byl už připraven na hřišti a nastoupen na modré čáře, Indové ještě rozjímali v kabině a musel pro ně osobně dojít jeden z rozhodčích. Nakonec se to obešlo bez udělení menšího trestu, i když pravidla by určitě jeho udělení umožňovala.

Samotný zápas měl proběhnout v režii favorizovaného českého týmu a hned první střídání naznačilo, že Češi svou roli splnit chtějí – Konderlova šance ale skončila sraženou střelou těsně vedle. Po minutě hry střílel Štěpánek a dorážel Růžička a šance si vytvořily i zbývající české útoky, k prvnímu gólu to ale poměrně dlouho nevedlo. Výčet českých šancí by mohl pokračovat – ve 3. minutě olízla Kormundova střela tyčku, v 6. minutě se odraženého míčku zmocnil zapomenutý Jurásek, který trefil jen gólmana. Indové se mezitím v prvních šesti minutách dostali k jediné střele mezi tyče, na Chahalův pokus od modré ale Šulan viděl a k dorážce obrana nikoho nepustila. Soupeř pak pobýval v blízkosti Šulanovy branky asi půl minuty, ale i když to vypadalo nebezpečně, Šulan zasahovat nemusel. Skóre se poprvé měnilo až v sedmé minutě, a z gólu se radovali Češi – Novák dostal přihrávku mezi kruhy a bez přípravy trefil přesně. O minutu později se dva Indové zapomněli ve středním pásmu, česká čtveřice si vytvořila šanci, kterou zakončil zblízka dorážející Procházka. V 8. minutě si Šulan poradil s Koonarovou střelou od modré a dalších dlouhých několik desítek sekund mohl odpočívat. Bohkri v indické brance se naopak nenudil, ale další gól v první třetině neinkasoval. Nejblíž k němu byl po Kormundově přesné přihrávce na brankoviště Novák, ten ale v 11. minutě zblízka trefil jen brankáře.

Hned po minutě druhé třetiny vystřelil nejprve Novák těsně vedle, ale sám si odražený míček vybojoval a zblízka upravil už na 3:0. Indové v dalších dvou střídáních předvedli pár světlých momentů, se kterými si ale Šulan ve spolupráci s obránci znovu poradil. V 18. minutě se na Chmelovi vyfauloval Hundal, který českého hráče nejprve zasáhl vysokou holí a pak ho ještě stáhl zápasnickým chvatem k zemi. Rozhodčí byli pozorní a Inda vyloučili na 2+2 minuty. V přesilovce se skóre měnilo počtvrté – po minutě a půl prošla Bohkrimu za záda střela do skrumáže, autorem gólu byl Novák, který tak zkompletoval hattrick. Ve 24. minutě se po Lukově přihrávce neprosadil osamocený Kejř, ale akce pokračovala a po parádní kombinaci na jeden dotek a Kejřově asistenci se prosadil i Luka. Zápas byl v těch chvílích jednoznačnou záležitostí českého týmu a soupeřova střídačka se snažila změnit obraz hry i tím, že si bezprostředně po pátém gólu vybrala oddechový čas. Trenér sice svým hráčům důrazně cosi vysvětloval, ale moc platné to nebylo – hokejbalové kvality byly jednoznačně na straně Čechů. Ve 25. minutě zavařili soupeřově obraně Štěpánek s Procházkou, kteří se dostali snad ke čtyřem dorážkám přesto, že byli jen dva proti čtyřem bránícím hráčům. O další minutu později fauloval Hayer a Češi hráli svou třetí přesilovku. A podruhé se v početní převaze prosadili, znovu po střele z dálky. Tentokrát se od modré trefil Hodovník a skóre narostlo už na 6:0. To bylo na brankáře Bokhriho moc a nechal se vystřídat Heirem. Šulan na druhé straně chytal i dál spolehlivě, stále ještě ve 27. minutě si po delší době sáhl na míček, který efektně schoval v lapačce po nepříjemné střele Hayera. A zase mohl odpočívat – i dál se totiž hrálo téměř výhradně na indickou branku. Ve 28. minutě dostal menší trest Sandhu. Jeho trest mohl po přihrávce napříč brankovištěm ukončit předčasně Kormunda, který ale netrefil míček a tentýž hráč se neprosadil ani po další Štěpánkově přihrávce ke vzdálenější tyči. Půl minuty před druhou přestávkou si trest do statistik připsala i česká střídačka, která poslala omylem na hřiště šest hráčů místo povolených pěti, ale ani to Indům nepomohlo. Ještě do přestávky si se soupeřem pohráli Jurásek s Chmelem, ale jejich kombinaci chybělo gólové vyjádření. To však nevadilo, skóre 6:0 bylo po třiceti minutách docela výmluvné a hlavně odpovídající dění na hřišti.

Ve 33. minutě byl vyloučen Rejthar, který se provinil nejčastějším českým prohřeškem proti pravidlům v posledních zápasech – držením hole. Indové v přesilovce stříleli ze všech pozic a nakonec jim to přineslo aspoň čestný úspěch – pětadvacet sekund před vypršením trestu snížil z těžkého úhlu Hundal. Indové ale nemohli na návrat do zápasu pomýšlet ani náhodou, při hře čtyř proti čtyřem zvýšil na 7:1 ve 37. minutě svým druhým gólem v utkání Procházka. Závěr zápasu se dohrával ve znamení pokračující české převahy, na hráčích bylo ale zřetelně vidět, že si jsou vědomi náskoku a do některých osobních soubojů s fyzicky velmi dobře disponovaným soupeřem jdou se snahou nezranit se. V dané chvíli to bylo rozumné, protože Indům začaly téct nervy, občas si pěstí "sáhli" do soupeřova obličeje a kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby Češi na tenhle styl hry přistoupili. Nic takového se nestalo a český tým zasadil soupeři další gólový úder – na 8:1 upravil Ondráček. Šest a půl minuty před koncem zůstal po souboji u mantinelu na hřišti ležet Hodovník, kterého sestřelil Daiha, po chvíli se ale český hráč za pomoci spoluhráčů zvedl a mohl pokračovat ve hře. Nervózní závěr přinesl ještě řadu osobních soubojů, gól už ale žádný – ve čtvrtfinále tedy Češi porazili Indii 8:1 a těší se na semifinále proti Slovensku.

7. Novák (Konderla) 1:0, 8. Procházka (Pavlík, Příhoda) 2:0, 16. Novák (Hodovník, Kormunda) 3:0, 20. Novák (Hodovník) 24. Luka (Kejř, Lendl) 5:0, 27. Hodovník (Novák, Kvaizar) 6:0, 34. Hundal (Hayer) 6:1, 36. Procházka (Čížek, Štěpánek) 7:1, 37. Ondráček (Příhoda) 8:1.