Reprezentace

Český tým nezvyklý začátek zápasu nezaskočil

Čeští hokejbalisté si na světovém šampionátu v Německu v pohodě dokráčeli pro druhé místo ve skupině. V úterním dopoledním utkání zdolali Švýcarsko 5:2. "Zápas jsme měli pevně v rukou. Přesto se našly i slabší chvilky.

Například nám vůbec nešly přesilovky, ze čtyř jsme neproměnili ani jednu," tvrdil po zápas kouč českého týmu Leoš Rak. Možná i proto čeká české hráče ve středu dopoledne před čtvrtfinálovým zápasem ještě jeden mimořádný trénink, který bude zaměřen právě na přesilové hry.

Zápas mezi Českem a Švýcarskem se hrál netradičně ráno už od 8.30 hodin. "Byl to celkem nezvyk. Vstávali jsme už v šest hodin, někteří kluci si ještě šli zahrát fotbálek, aby se trošku rozhýbali. A v půl osmé jsme odjížděli na stadion. Nakonec jsme se i s tímhle nějak poprali," podotkl brankář českého celku Jan Donauschachtl.

Český tým otevřel skóre úterního utkání už ve 3. minutě trochu kuriózním gólem. Míček za brankovou čárou totiž viděl pouze střelec Ondráček, a tak se na hřišti radoval pouze on. Až po chvíli mu dali za pravdu i rozhodčí. Ještě do první pauzy Češi přidali další dva góly a bylo rozhodnuto. "Papírové předpoklady nelhaly. Švýcarsko opravdu bylo zatím nejslabším týmem, na který jsme narazili. Moc toho nepředvedlo, ke dvou gólům jim pomohly přesilové hry," tvrdil brankář Jan Donauschachtl. Ten se do české branky postavil místo jedničky Petra Šulana až po první pauze. "Vedli jsme 3:0 a Švýcaři se k ničemu nedostali. Nemělo cenu, aby dál chytal Petr. Bylo lepší ho nechat odpočinout. Důležité zápasy teprve přijdou," tvrdil jednatřicetiletý gólman plzeňské Škody.

Podle něj nehrozilo, že by čeští hráči soupeře podcenili. "Švýcarům šlo o třetí místo ve skupině, museli jen prohrát co nejmenším rozdílem. Bylo o co bojovat," vysvětlil Donauschachtl. Švýcaři nakonec svůj cíl splnili a třetí příčku před Portugalskem obhájili. Mají tak do baráže lepší výchozí postavení.

Program šampionátu je nahuštěný, zápasy jsou na programu každý den. "Zatím nikdo únavu necítí. Na hotelu máme perfektní zázemí, není problém si pořádně odpočinout," dodal Donauschachtl.