Reprezentace

Češi do čtvrtfinále ze druhého místa

Düsseldorf, GER - První postupný cíl týmu Josefa Kadaněho byl splněn. Češi přehráli Švýcarsko 5:2 a zajistili si přímý postup do čtvrtfinále. Švýcarsko a Portugalsko budou dnes večer svou příslušnost k elitě obhajovat v kvalifikačních zápasech.

Češi nastoupí ve čtvrtfinále zítra v 18:30. Soupeře budeme znát až pozdě večer, po skončení kvalifikačních zápasů. Zatím to vypadá na jednoho ze čtveřice Indie, Itálie, USA a Bermudy.

Česko – Švýcarsko 5:2 (3:0,1:1,1:1)

Český tým byl proti Švýcarsku favoritem, ale remíza Švýcarů s Portugalskem 2:2 jasně ukazovala, že Češi narazí na soupeře, kterého není možné ani v nejmenším podcenit. Začátek zápasu se nesl ve znamení českého tlaku, do obléhání soupeřovy branky se pustili Novák, Kormunda a Konderla, ale gólem jejich snaha neskončila. V dalších dvou minutách se hrál vyrovnaný hokejbal, rychlí Švýcaři stíhali pokrývat české hráče, ale ve 3. minutě měli i trochu smůly – míček se po Ondráčkově pokusu dostal za brankovou čáru snad o centimetr, ale rozhodčí byli dobře postavení a o regulérnosti branky nepochybovali. Češi se uklidnili a prakticky nepouštěli soupeře z jeho poloviny. V 6. minutě se do další šance dostal Procházka, jeho bekhendová střela ale skončila jen na betonech švýcarského gólmana. Mezi sedmou a devátou minutou hráli Češi první přesilovku, žádná ze střel z dálky se neujala a dostat se do vyložené příležitosti se české pětici nepodařilo. V 10. minutě se aktivita českého týmu promítla do skóre podruhé – v síti skončila Hodovníkova tečovaná střela z kruhu. V 11. minutě přidržel soupeřovu hokejku Pavlík a Švýcaři mohli vlastně vůbec poprvé pořádně pomýšlet na ohrožení Šulanovy branky. Jenže se nedostali ani k jedné střele mezi tyče. Sotva byli Češi kompletní, znovu zamkli soupeře před jeho branku a Sýkora od modré zvýšil na tříbrankový rozdíl. Po první třetině tedy mohli být čeští hokejbalisté spokojeni, soupeře nepustili vůbec k ničemu a po zásluze si zajistili klid pro další průběh utkání.

Od druhé třetiny nastoupil místo Šulana do české branky Donauschachtl, což vedoucí mužstva Tomáš Březina okomentoval lakonicky: "Střídáme brankáře, protože se nudí." Oficiální verze samozřejmě říká, že trenér Kadaně nechal jedničku Šulana odpočívat na čtvrtfinále, ale na slovech Tomáše Březiny určitě něco bylo. Na přelomu první a druhé třetiny nevyužil český tým přesilovku a od 17. minuty se musel prozměnu bránit, na trestnou lavici usedl Rejthar. Po jedenačtyřiceti sekundách ale udělal soupeři kličku Pavlík, byl faulován a síly se srovnaly. Švýcaři, kteří nebyli příliš nebezpeční ani při vlastní přesilovce, měli po Novákově střele z dálky znovu namále. Ve 21. minutě byl za držení hole vyloučen Růžička a Donauschachtl si dokonce dvakrát sáhl na míček – v prvním případě aby ho holí s klidem rozehrál, ve druhém případě přikryl pod lapačkou nahození od červené. Do pořádné šance se Švýcaři dostali až v polovině zápasu, Shrahlerovi příležitost ale skvělým obranným zákrokem zmařil Rejthar. Ve 25. minutě střílel z ideální pozice mezi kruhy těsně vedle Hofmann a i v dalším průběhu zápasu vystrkovali Švýcaři čím dál častěji své útočné růžky. Pořád se ale rozhodně nedalo tvrdit, že by mohli českému týmu vzít otěže zápasu z rukou – rozdíl v kvalitách obou týmů byl znatelný a projevoval se třeba v téměř jednoznačné bilanci osobních soubojů. Ve 27. minutě navíc inkasovali Švýcaři počtvrté – spolupráci Konderly s Hodovníkem zakončil přesnou střelou Novák. O minutu později byl vyloučen Procházka a Donauschachtl se konečně zapotil – nejprve ještě střelu a následnou dorážku Shrahlera zlikvidoval, po deseti sekundách ale tentýž hráč přesilovku zblízka přeci jen využil a 65 sekund před druhou sirénou snížil na 1:4.

Po 66 sekundách třetí třetiny dostali Švýcaři další výhodu přesilovky, znovu to bylo za držení hole, tentokrát se provinil Lendl. A Švýcaři znovu trestali – obléhání české branky zakončil po sedmatřiceti sekundách početní výhody Stucki, který dorazil střelu Beierdörfera. Soupeř možná ucítil šanci, ale možné drama odmítl už po 34 sekundách pátým gólem Procházka. Zbytek zápasu se dohrával poměrně v poklidu, čeští hokejbalisté si zasloužené vítězství pohlídali. Navíc si mohli vyzkoušet různé ofenzivní varianty, Švýcaři se totiž dlouhé desítky sekund nebyli schopni dostat z pásma. Konečný výsledek 5:2 je pro Švýcary ještě milosrdný, českému výběru ale bohatě stačil k přímému postupu do čtvrtfinále.

3. Ondráček (Hubač) 1:0, 10. Hodovník (Novák) 2:0, 14. Sýkora (Příhoda, Kejř) 3:0, 27. Novák (Konderla, Hodovník) 4:0, 29. Shrahler 4:1, 32. Stucki 4:2, 32. Procházka (Sýkora, Štěpánek) 5:2.