Reprezentace

V druhém zápase naši smetli Portugalsko

Ratingen, GER - Odveta za dva roky starou porážku z předchozího šampionátu vyšla svěřencům Kadaněho a Raka na výbornou a svého portugalského soupeře smetli 6:0. V dalším utkání naší skupiny si Kanada snadno poradila se Švýcarskem (6:1), které je naším posledním soupeřem ve skupině - v úterý v 8:30

Portugalsko – Česko 0:6 (0:1,0:4,0:1)

Portugalsko by podle papírových předpokladů mělo být největším soupeřem českého týmu v boji o druhé místo ve skupině a vzájemný duel podle toho v úvodu také vypadal – oba soupeři se snažili především neudělat chybu a nepustit protivníka do laciného vedení. První střela na branku přišla po 119 sekundách hry a hned to byla střela gólová – Sýkorův pokus se odrazil od mantinelu na brankoviště, kde ho ze vzduchu trefil Štěpánek a český tým se ujal vedení. Portugalci sahali hned z protiútoku po vyrovnání, Šulan ale s trochou potřebného štěstí kryl Rodriguessovu koncovku. Ve 3. minutě dostal menší trest brankář Šulan, ale první přesilovku zápasu soupeř nevyužil. V oslabení totiž zapracovali v defenzívě výborně nejdřív Novák a po něm i Kejř a navíc se Portugalci potýkali i s vlastní nepřesností. V 6. minutě zamotal soupeři kličkami hlavu Štěpánek, vzápětí pálil dvakrát tvrdě a přesně Novák, ale skóre se nezměnilo. Český tým byl i nadále aktivnější a zdálo se, že i technicky vyspělejší než Portugalci, gólové pojistky se ale nedočkal ani po Kormundově střele z kruhu. V 8. minutě se Češi trochu zapomněli v útočném pásmu a osamocení Příhoda s gólmanem Šulanem čelili trojici Portugalců, Perreira ale místo přihrávky jen vystřelil z dálky. I když to byla střela tvrdá, Šulan s ní neměl ani nejmenší problémy. V 10. minutě se Monteiro skvěle uvolnil přes Hodovníka a předložil míček do obrovské šance Duartemu, ten ještě udělal Šulanovi kličku, ale naštěstí bekhendem přestřelil. O minutu později trochu riskoval při vyvážení míčku Růžička, riziko se ale tentokrát vyplatilo – Concalves přehnal při napadání důraz a byl vyloučen. Češi zamkli v přesilovce soupeře před Medeirosovu branku, jenže stříleli jen z dálky a většinou tak, že jejich pokusy dokázala soupeřova obrana zblokovat nebo srazit do rohu hřiště. Na začátku poslední minuty první třetiny se po delší době dostali ke slovu znovu Portugalci, jejich nejlepší hráč Monteiro nejprve vyzkoušel Šulana dělovkou z dálky a pak poslal kolmým pasem za obránce dopředu Ferreiru, ale skóre vydrželo a tak poprvé do šaten odcházeli spokojenější Češi.

Před druhou třetinou si Portugalci v rohu hřiště zopakovali týmový povzbuzovací rituál a druhou část začali skutečně aktivněji. Po osmapadesáti sekundách si vynutili faul Lendla a v přesilovce měli šance, které připravoval znovu především Monteiro – tu největší nabídl přesným pasem ke vzdálenější tyči, kde ale naštěstí číhající Duarte netrefil dobře míček. V 19. minutě se po delší době prezentovali povedenou ofenzivní akcí Češi, Štěpánkovi ale Medeiros včas zmenšil střelecký úhel. Hned po buly vystřelil tvrdě Konderla, Medeiros vyrazil míček jen nad sebe a nekontroloval jeho další dráhu, naštěstí pro Portugalce ale po dopadu míčku těsně před brankovou čáru byla nejrychlejší Luisova hokejka. Ve 20. minutě se do sebe na brankovišti pustili Příhoda a Monteiro, vyloučeni byli oba, ale portugalský tvůrce hry dostal trest na 2+2 minuty a Češi hráli svou druhou přesilovku. Tu navíc po 64 sekundách znásobil dalším faulem Luis a Kadaněho svěřenci mohli hrát bezmála minutu v pěti proti třem. Po osmnácti sekundách ale rozhodčí odpískali postavení útočícího hráče v brankovišti a vytáhli hru do středního pásma, kam se Češi vraceli dost komplikovaně. Přesto se jim povedlo početní výhodu využít – zároveň s koncem prvního uloženého trestu se z kruhu pro vhazování trefil mezi Medeirosovy betony Kejř. Za dalších pár sekund napřáhl na červené Sýkora a Medeiros znovu kapituloval – tříbrankový náskok už dával českému týmu opravdu velké naděje na úspěch. Tím spíš, že neuplynula ani další minuta a náskok narostl zásluhou důrazného Ondráčka už na rozdíl čtyř gólů. Ve 24. minutě českou euforii trochu přibrzdil faul Konderly, ale Portugalci byli ve své další přesilovce téměř neškodní. Nic, co by mělo české hokejbalisty vyvést z klidu, nevymyslel soupeř ani při vyloučení Juráska mezi 26. a 28. minutou, naopak parádní druhou třetinu završil 63 sekundy před sirénou pátý gól v portugalské síti, který tentokrát padl z Konderlovy hokejky.

Třetí třetina se teoreticky měla dohrávat jen z povinnosti, nakonec ale přinesla i přes jednoznačný stav na obou stranách maximální nasazení a snahu. Portugalci si i před jejím začátkem dodávali odvahy hromadným pokřikem, ten ale zněl přeci jen poněkud rozpačitě. Ve 32. minutě pykala česká lavička za špatné střídání, ale v dalším českém oslabení přišel brankář Šulan po jednom ze soubojů jen o helmu, čisté konto držel dál. Ve 34. minutě byl vyloučen prozměnu Concalves, který tělem ostře „trefil“ Nováka a s českým útočníkem to chvilku vypadalo všelijak. Novák nakonec po ošetření ještě do zápasu zasáhl. Své si na druhé straně schytal i Perreira, kterého poslal hlavou proti mantinelu Hodovník, ani další přesilovka však změnu skóre nepřinesla. Jediné, co asi bude muset trenér Kadaně svým hráčům vytknout, je opět nedisciplinovanost – trestů bylo stejně jako v utkání proti Kanadě víc než dost. Necelé tři minuty před koncem fauloval zbytečně u mantinelu Konderla, který si za vražení zezadu připsal do statistik hned dvanáct trestných minut najednou, ani tahle portugalská přesilovka ale Šulana o čisté konto nepřipravila. Naopak ve vlastním oslabení poděkoval Kejřovi za přesně načasovanou přihrávku šestým gólem Sýkora. 69 sekund před sirénou byl vyloučen ještě Pavlík a Portugalci hráli dvacet sekund v pěti proti třem, nula na jejich střeleckém kontě však vydržela až do třetí sirény. Odveta za dva roky starou porážku z mistrovství světa v Pittsburghu tedy českému týmu vyšla na jedničku, před zápasem se Švýcarskem mají Češi reálnou naději na přímý postup do čtvrtfinále.

Branky: 2. Štěpánek (Růžička, Novák) 0:1, 22. Kejř (Rejthar) 0:2 PP, 23. Sýkora (Pavlík, Růžička) 0:3, 23. Ondráček (Procházka, Jurásek) 0:4, 29. Konderla 0:5, 44. Sýkora (Kejř) 0:6 SH