Reprezentace

Zápas s Kanadou zlomila až poslední pětiminutovka

Ratingen, GER - Českým hokejbalistům se nepovedl vstup do světového šampionátu v německém Ratingenu, s obhájcem zlatých medailí Kanadou prohráli 2:6. Výkon našich přitom zdaleka nebyl špatný, svěřenci trenéra Kadaněho podali bojovný výkon, ale doplatili na četná vyloučení – mnohdy hodně přísná.

Kanada – Česko 6:2 (1:1, 2:1,3:0)

Zápas proti jednomu z největších favoritů turnaje nezačal zrovna šťastně – už v polovině druhé minuty přisedl k vyloučenému Kejřovi ještě Rejthar a Kanada mohla hrát minutu a 44 sekund přesilovku pět na tři. A s nabídnutou početní výhodou si dokázala poradit – první radost Kanaďanů po střele od modré byla ještě předčasná, míček se mezi tyče nevešel, ale po dalším závaru už Donauschachtl kapituloval, střelcem byl Morello. Češi se do šancí v úvodu utkání nedostávali, kanadská obrana fungovala stoprocentně a v prvních pěti minutách nepustila soupeře ani k jediné střele na branku. Neujal se ani Novákův průnik po levém křídle, ani spolupráce Konderly s Kormundou. Ta ale přinesla aspoň soupeřův faul a v 6. minutě dostali Češi první možnost zahrát si přesilovku. V největší šanci byl v jejím závěru Ondráček, ke kterému se odrazil míček mezi kruhy, ale střela bez přípravy si cestu do soupeřovy branky nenašla. Český tým i po skončení přesilovky pokračoval v tlaku, pár desítek sekund nepustil Kanadu z pásma a od 10. minuty hrál v další početní výhodě. Tu ale ukončil už po devíti sekundách faul Příhody. Při hře čtyř proti čtyřem se nadvakrát neprosadil na brankovišti tísněný Jurásek, ale v úvodu 12. minuty se už zasloužené vyrovnání narodilo – Konderla s Novákem rozebrali kanadskou obranu do posledního šroubku a Novák střílel do prázdné branky – 1:1. Kanada se po dlouhé době dostala ke střele na Donauschachtla až ve 13. minutě, na Morinův pokus ale český brankář viděl a neměl s ním problémy. Z protiútoku byl blízko vedoucímu gólu Příhoda a ve dvou šancích byl vzápětí i Sýkora – napoprvé řešil přečíslení dvou na jednoho nepřesnou střelou, po dalších asi deseti sekundách Sýkorovu dorážku zblokovali bránící hráči. První třetina tedy skončila nerozhodně, což vzhledem k obrazu hry asi mrzelo víc české hokejbalisty.

Druhou třetinu začala lépe Kanada, Russo obral o míček Kvaizara a nepříjemně vystřelil, pak vytáhl proti Lebrunovi vynikající zásah Donauschachtl, ale vzápětí Nistas z dorážky přeci jen dal na 2:1. V 17. minutě byl vyloučen Sýkora a po sedmnácti sekundách poměrně přísně i Ondráček a Kanada dostala stejně jako v úvodu první třetiny i na začátku druhé části možnost hrát v pěti proti třem. Dvě šance měl autor prvního gólu Morello, který nejprve na brankovišti nezpracoval poskakující míček a vzápětí nebezpečně tečoval střelu od modré, česká trojice ale tentokrát dvojnásobné oslabení ubránila. V 19. minutě poslali rozhodčí na trestnou lavici Rejthara, který dělal po odpískání pořádek na brankovišti. V následné přesilovce měl dvě obrovské šance Frechette, který šel dvakrát úplně sám na Donauschachtla. Ten jeho blafák zneškodnil vleže hokejkou a ve druhém případě vytlačil míček z branky lapačkou. Když už se zdálo, že Češi mají nejhorší za sebou, přišel ve 23. minutě nepříjemný okamžik – Donauschachtl kapituloval po střele od modré a Kanada vedla o dva góly. Až po osmi minutách druhé třetiny se český tým také dostali do útočného pásma, k čemuž mu pomohlo Corbeilovo vyloučení. Přesilovka vypadala dobře, ale ke gólu nevedla. Pokračování tlaku se nabízelo i dál, Corbeila vystřídal na trestné lavici Courtney, jenže po osmadvaceti sekundách vyloučili rozhodčí i Kejře a bylo po tlaku. Naopak po dalších osmi sekundách vylétla pravice jednoho z rozhodčích vzhůru opět, na trestnou lavici musel za sekání Novák a místo přesilovky pět na čtyři se Kadaněho tým musel bránit 67 sekund v oslabení tří proti čtyřem a pak další téměř půlminutu znovu ve třech proti pěti. Náskok sice Kanada nezvýšila, ale neustálá hra v oslabení stála české hráče spoustu sil. Přesto se jim povedlo minutu a půl před druhou sirénou snížit – Kejř se před brankovištěm dobře zorientoval po Lendlově střele a upravil na jednogólový rozdíl.

Vyrovnání se mohlo narodit hned v první minutě třetí části, do útočného pásma se po křídle prodral Kormunda, jenže Juráskova koncovka nebyla nejpřesnější. Ve 32. minutě byl vyloučen Tremblett, přes veškerou snahu se Čechům vyrovnat nepovedlo. Ve 35. minutě se znovu skvělým zákrokem blýskl Donauschachtl, který si počíhal na Fontainovu střelu – Kanada ale s přibývajícím časem viditelně sázela víc na obranu a její útoky byly spíš sporadické. Český tým bojoval ze všech sil, ale na vyrovnání nedosáhl. Závěr opět zkomplikovala nedisciplinovanost – necelých šest minut před koncem usedl na trestnou lavici Lendl, kterého Kanaďané vrátili zpátky do hry po pouhých sedmnácti sekundách – padajícího Donauschachtla podstřelil Frechette a o osudu zápasu bylo prakticky jasno. Ve 41. minutě byl vyloučen Lebrun, jenže už po devíti sekundách se Kanadě povedlo v oslabení upravit na 5:2 – prosadil se Russo. V závěru už bylo o vítězi jasno, Kanada navíc v další přesilovce pět na tři znovu zvýšila svůj náskok, český tým se ale i přes porážku za svůj výkon rozhodně stydět.


Pozn.: zároveň se omlouváme za prodlevu ve zpravodajství. Pořadatelé MS nezajistili oproti předpokladům přímo na stadionu přístup na internet a tak budou články a informace z utkání prezentovány s mírnou prodlevou.