Reprezentace

Trenéři: Bez kondice do reprezentace nelez

Budou si připadat jako cyklisté, kteří šplhají na nejvyšší horskou prémii. Nahoře se trochu oklepou a už posviští za vysněným cílem na světovém šampionátu. Boj o reprezentační dresy připomíná dlouhou etapu, kde mohou závodit jen ti nejlepší. Na ostatní čeká za pět měsíců v Plzni role diváků.

"Chceme prověřit fyzickou připravenost hráčů a jejich herní pohodu. Stejně za chvíli začínají soutěže, tak uvidíme, jak na tom jsou," přiblížil týden před prvním reprezentačním testem hlavní kouč Leoš Rak.

Už aby byl konec, směje se Tomáš
Rozhodně nebude zbytečně improvizovat, naopak pečlivě všechno připraví a pak si bude užívat světový šampionát. "Oddechnu si ale až to všechno skončí," říká vedoucí reprezentačního týmu Petr Tomáš. "Hrozně se na mistrovství těším. Organizačně to je rozjeté hodně dobře."

V jaké fázi se teď nachází organizační příprava českého týmu na MS? "S ohledem na to, co jsem zažil loni při zařizování juniorského šampionátu v Kanadě, je to daleko lehčí. Organizátoři nám vycházejí maximálně vstříc. Základní obrysy toho, jak by všechno mělo za půl roku fungovat, už se rýsují. Jsem spokojený."
Máte už zajištěný třeba hotel? "Ten už je dokonce potvrzený. Nároďák bude bydlet po dobu pobytu v Plzni v hotelu Best Western. Myslím, že se tam budeme cítit jako doma."
Je vůbec něco, co by vás vyloženě trápilo?
""Asi ne, ale třeba organizovat domácí šampionát v současné době, která sponzorství příliš nepřeje, je těžké. Proto nemůžeme požadovat pro naši přípravu tak moc financí. Zároveň všichni v realizačním týmu bereme MS jako velkou oslavu hokejbalu, které je pochopitelně nutné něco obětovat. Věříme, že to tak bude chápat i hokejbalová veřejnost a podaří se získat peníze nad rámec našeho rozpočtu."
Jak vlastně vypadá nálada v realizačním týmu?
"Jsem sice poprvé u áčka, ale je to už můj pátý realizační tým v reprezentaci. Myslím, že to je po všech směrech dobré. Já osobně jsem ale napnutý, jak to celé dopadne. Ostatně jako každý vedoucí mužstva. Věřím, že to bude stejně dobré jako je realizační tým."

Že nepůjde o sraz pivařů u oblíbené dvanáctky potvrdil i jeho asistent Jiří Mašík. Ten loni vedl juniory na mistrovství světa v Kanadě. "Trochu mě překvapilo, že se všechno odehrávalo v tak velké rychlosti. V přípravě se zaměříme na prověření fyzičky. Česká chytrost tam být musí, ale bez kondice to nejde," řekl Mašík, který se bude snažit přenést čerstvou zkušenost do přípravných kempů. "Máme třeba velkou výstroj a pak je pohyblivost ostatních někde jinde. Byla to pro mě obrovská zkušenost."

Před začátkem jarní části sezony se reprezentace sejde dvakrát. Jednou v Plzni a o týden později v Mostě. Samotná nominace byla překvapivá především ve své formě. Většina kádru byla pozvaná na úvodní setkání. Vstupenku na další pokračování dostalo dopředu jen několik hráčů. "Není to výběr dvou mužstev. Do Mostu pozveme hráče poté, co uvidíme v Plzni," osvětlil svoje záměry Rak. "Soutěž je dlouhá a termínů není moc na to, abychom se sešli v ucelenější podobě. Zároveň nechceme tak široký výběr. Obě soustředění jsou tak víceméně konsolidační s tím, že uvidíme i nové hráče."

Ostatně samotný výběr hráčů nebyla žádná legrace. "Seděli jsme nad tím doslova několik hodin," potvrdil těžké rozhodování Mašík. Velké starosti měli trenéři především se složením útoku. "Tam je neuvěřitelná konkurence. Určitě větší než mezi obránci. Když se člověk podívá na nominaci, jsou tam jména, které tam chybějí. Přitom jsou mezi hráči jenom těsné rozdíly."

Podobné je to mezi gólmany, kterých se na úvodních dvou soustředěních sejde pět. "Post brankáře je zásadní a nám jde o to, aby se nám ukázalo, kdo jaký je. Bojím se používat termín, že někdo vyčnívá. Na druhou stranu jsou tam gólmani, kteří na podzim chytali velice dobře, jako například Brém z Mostu," pravil Petr Tomáš, který má v realizačním týmu na povel brankáře.

Ten se vyjádřil i k tomu, jestli reprezentace využije služeb hokejového brankáře. "Otázku Petra Šulana, který byl jedničkou posledně, ani jiného hokejového gólmana jsme neřešili. Všechno je otevřené, ale nyní jsme nominovali hráče, kteří hrají hokejbal. Uvidíme jak se to celé vyvine."

Nominační boje zažije poprvé z druhé strany Jaroslav Pavlík. Dnes už bývalý reprezentant trénuje ústeckou Elbu a stal se Rakovým asistentem. "Chtěl jsem využít jeho nadhled a toho, že ještě na posledním mistrovství v kabině seděl," vysvětloval jeho angažování Rak. "Bude to trochu jiné, ale vím co očekávat od hráčů. Svůj prostor tam mám a máme dobrý tým. Všechno děláme spolu, takže se cítím dobře," těší se na svou novou roli Pavlík.

Dokumenty ke stažení:

• Nominace na dvě soustředění leden – únor 2009
• Pozvánka na soustředění - Plzeň
• Pozvánka na soustředění - Most