Reprezentace

Česká republika v. Kanada - BRONZ putuje do Čech

Aosta, Itálie - Soubojem s Kanadou zakončil náš reprezentační tým do 20ti let své působení na 4. šampionátu dvacetiletých. Utkání o bronz svedlo dva týmy, které i když ani jednou na šampionátu neprohráli, výše pomýšlet nemohli.

Brankově zajímavě se vyvíjející utkání bylo předčasně ukončeno již ve 12.minutě první třetiny pro hromadnou bitku. Direktoriát MS nakonec přisoudil kontumační bronz České republice.

Česká republika - Kanada 5:0 kontumačně

Vstup do utkání se našemu celku nevydařil. Již ve druhé minutě otevřeli hráči s javorovým listem na prsou skóre - 0:1. V čase 8:05 srovnal nejlepší střelec českého týmu na MS Martin Kruček - 1:1, avšak důležitým momentem pro další vývoj utkání se stala následná hromadná bitka, která zastavila chod utkání skoro na 10 minut. Kanadský hráč obdržel trest 5+OK, dále na obou stranách uděleny tresty 2+2 a 2+10 minut. Následovala hra 4 na 4 poté čekala náš tým přesilová hra. Než však došlo na naši přesilovku, radovali se kanaďané - 1:2 v 10.minutě úvodní části. Paradoxně však tato branka nastartovala český tým. Během necelé minuty nastříleli kanaďanům tři branky - nejprve srovnal Raab (přihrávali Procházka a Minařík) a po něm během 26 vtěřin Šilínek a následně Filip strhli vedení na naši stranu - 4:2!

Po této sprše si kanadský trenér vyžádal oddechový čas. V jeho průběhu nechal proti pravidlům rozcvičovat svého náhradního brankáře za což byl odměněn jeho tým dvouminutovým trestem. Stejně jako před dvěma lety v Martině v utkání se Slovenskem poté kanaďané na protest opustili svou lavičku a odebrali se do šaten. Avšak stejně jako přede dvěma lety se po chvíli zase vrátili zpět, ale odmítli nadále pokračovat ve hře.

Rozhodčí po uplynutí předepsané lhůty k zahájení utkání zápas předčasně ukončili. Čeští hráči propukli v nadšení, které však zchladili nejagresivnější z kanaďanů, kteří se vrhli do hloučku radujících se českých hráčů, do které se zapojila asi třetina kanadských hráčů.

Celou situaci kromě italských karabinierů řešil direktoriát turnaje na mimořádném zasedání ihned po incidentu. Kanaďané navíc podali protest proti udělenému trestu za rozcvičování brankáře a požadovali pokračování utkání. Komise rozhodčích ISBHF před Boardem ISBHF dosvědčila, že uvedený skutek skutečně v pravidlech ISBHF není explicitně uveden. Board pak rozhodl, že utkání končí kontumačně 5:0 pro ČR a případ Kanady se dořeší na nejbližším zasedání ISBHF v listopadu 2006.