Reprezentace

Souboj s Kanadou určil našemu celku za druhého soupeře ve finálové skupině tým USA

Aosta, Itálie - Utkání mezi našimi hráči a Kanadou přineslo pěkný hokejbal a jak jsme již uvedli, výsledek zápasu se započítává do finálové skupiny, kde se obě mužstva střetnou s USA a Slovenskem.

Komentář k důležitému utkání pro vývoj závěrečné fáze MS přinesl pro hokejbal.cz Josef Kadaně: "Úvod utkání patřil díky přesilovkám Kanadě. Český tým se bránil početní výhodě zámořského celku od 4. minuty do deváté minuty a nejen ve čtyřech ale více než minutu dvojnásobné převaze soupeře. Během přesilovek nastřelili Kanadani dvakrát tyčku, ale míček za Klepáčova záda dopravit nedokázali." Češi se z defenzívy těžko dostávali i v následném rovnovážném stavu. Uhodilo ale na opačné straně. Na trestnou lavici putovali i Kanaďané a přesilovku 5 na 3 proměnil ve vedoucí gól bombou z prostoru kruhů Petr Filip. Na časomíře byl v té chvíli čas 12:54. Do konce třetiny se již k ohrožení branky ani jedno z mužstev nedostalo.

Ve druhé třetině Kanada zatlačila český tým do hluboké defenzívy, ale bylo to i důsledkem zbytečně nesebevědomé hry českých hokejbalistů. "Většině hráčů chyběla dobrá a klidná rozehrávka, na naší straně byl zjevný respekt a nedůslednost. Češi se nedostávali za svoji polovinu a pokud už se tak stalo zbrkle se zbavovali míčků. Pokud hráči dokázali přidat klid a sebevědomí byli nebezpeční. Jednu z mála dobrých akcí měl Kruček, který ale nevyužil chybného rozehrání brankáře Maya." V polovině utkání vyústil tlak soupeře ve vyrovnání. V brankovišti se prosadil Roelofsen. Po obdržené brance se konečně počet srdnatě bojujích Čechů rozšířil na větší počet a hra se začala vyrovnávat. "Šance tím pádem přicházely i na druhé straně a tři a půl minuty před koncem se nebál uvolnit na útočné modré Minařík, který nebezpečně vystřelil a jeho odraženou střelu pohotově dorazil do kanadské branky Jan Pospíšil." Chvíli na to následovalo poměrně přísné vyloučení a a byl to opět Roelofsen, který početné výhodu bleskově využil. "Náš tým mohl kontrovat také v přesilovce, ale většina času přesilovky byla opět ve znamení málo sebevědomého výkonu."

Ve třetí třetině se už ani jedné straně nepodařilo strhnout vedení na svoji stranu i když k tomu mužstva měla po jedné vyjímečné příležitosti. "Ve 42. minutě se nejprve ocitl v úniku Minařík, vzápětí na opačné straně v podobné příležitosti nepřelstil Klepáče Easton."

Remíza rozhodla o tom, že náš tým skončil na druhém místě skupiny a od 18:30 se střetnou s hokejbalisty USA. O druhém místě rozhodlo na naše soutěžní poměry nezvyklé pravidlo, kdy se pro posuzování postavení v tabulce započítávájí branky jen do maximálního rozdílu vstřelených a obdržených branek -> 10 gólů na utkání. To znamená, že Kanadě se započítávají výsledky 9:0, 9:2 a 2:2, zatímco našemu celku 4:1, místo 12:0 -> 10:0 a samozřejmě 2:2.

"Pro postup do finále bude zapotřebí vítězství a k tomu i sebevědomější výkon než proti Kanadě, protože kvalitu tento výběr určitě má!" uzavřel Kadaně.