Reprezentace

U20 – Mladíci neklopýtli ani se Švýcary

St. John´s - Také druhé vystoupení na světovém šampionátu do dvaceti let zvládl český výběr na výbornou. V dopoledním střetnutí si totiž bez větších problémů poradil s nevyzpytatelným týmem Švýcarska a zvítězil jasně 6:1.

„Bylo důležité, že se nám povedl start do turnaje s Pákistánem. Z kluků spadla nervozita a mohli jsme hrát svoji hru,“ tvrdil trenér českého týmu Jiří Mašík.

Česká republika – Švýcarsko 6:1 (4:0, 2:1, 0:0)

Češi nechtěli nechat nic náhodě, a tak se do soupeře obuli od prvních minut. Už ve druhé minutě napřáhl na modré Konvička, gólman jeho dělovku vyrazil jen nad sebe a míček skončil v síti. Za dvě minuty už to bylo o dvě branky, to když se v skrumáži nejlépe zorientoval Roušal a v obtížné pozici trefil padající míček. Čeští hokejbalisté měli obrovský tlak, a tak si gólman Marek připsal první zákrok až v osmé minutě. Jenže tahle střela ho rozhodně zaskočit nemohla.

I další minuty patřily především aktivnímu Roušalovi. Ten nejprve v desáté minutě zužitkoval lob Konvičky, ve 14 minutě pak přesnou ranou do horního růžku švýcarské svatyně zkompletoval svůj čistý hattrick. „Povedená první třetina rozhodla celý zápas. Švýcaři se pak bohužel uchýlili až k zákeřné hře, za což jsme zaplatili zraněním Šeba,“ podotkl trenér Mašík.

V úvodu druhé části měli Švýcaři výhodu přesilové hry, ale Marek v české bráně byl jistý. Udeřilo tak na druhé straně, to když na 5:0 zvýšil Vrábel. A neuběhla ani minuta a tým v bílých dresech se radoval po šesté. Tentokrát přesně zamířil Kudela. Ve 26. minutě se dočkali i Švýcaři, když proměnili ojedinělou příležitost.

O osudu utkání bylo dávno rozhodnuto, a tak se třetí část jen dohrávala. Češi ji měli pevně ve svých rukou, ale další šance už neproměnili. V závěru se do několika příležitostí natlačili i Švýcaři, ale Soukup při svém pobytu v brance udržel čisté konto. Trenéři tak mohli být po utkání spokojeni. „Samozřejmě je ještě co zlepšovat. Ale první třetina byla z naší strany výborná. Kluci dokonale plnili taktické pokyny, hodně pomohl rychlý gól. Ale ty těžší zápasy nás ještě čekají,“ řekl Mašík.

Už v noci z pátku na sobotu se náš výběr v posledním utkání základní skupiny utká se Slovenskem. „Účast v semifinále už máme jistou, ale chceme se porvat o první místo ve skupině. Nebude to snadné, jako ostatně každé derby se Slovenskem,“ tuší kouč. Ten pro zápas s našimi východními sousedy neplánuje žádné změny v sestavě. „Záleží ale na zdravotním stavu hráčů,“ připomněl Mašík. Otazník totiž visí nad startem Šeba, který odkulhal do šatny s poraněným kotníkem.

Přenosy ze světového šampionátu můžete sledovat on-line na www.wjc08.com.

Branky ČR: 2. Konvička, 4., 10., 14. Roušal, 22. Vrábel, 22. Kudela.