Reprezentace

U20 – Češi letí do Kanady, chtějí medaili

Písek létal na všechny strany, parta mladíků bojovala o každý míč. Mladí čeští reprezentanti si totiž v neděli odpoledne dali pauzu od hokejbalu a zahráli si miniturnaj v beachevolejbalu. Už v pondělí rádno totiž česká dvacítka odletí na světový šampionát do Kanady.

„Chtěli jsme, aby se kluci trochu odreagovali a nepřipouštěli si nervozitu,“ tvrdí kouč českého výběru Jiří Mašík

A co vy? Zatím nejste nervozní?
Samozřejmě cítím jakési napětí. Ale stejně jako u hráčů se to hlavní dostaví, až dorazíme do St. John´s, dějistě šampionátu.

Hrát se bude v zámoří. Je to vidět na přístupu hráčů?
Kluci to berou hodně vážně. Za poslední rok jsme odevdli obrovský kus práce, na každém soustředění hráči odvedi maximum. Kanada je velké lákadlo a každý se chtěl dostat do týmu.

Vybrat vyvolenou sestavu tedy asi nebylo právě nejlehčí, že?
Ještě nedávno jsme měli třicet hráčů, právě vyřazení posleních deseti bylo nejtěžší.Ale snažili jsme se vybrat tak, aby bylo mužstvo co nejlíp typově poskládané. Nemůžeme mít jen šikovné nebo rychlé hráče, ale také silné a vysoké. Věřím, že se nám to podařilo a tenhle tým si sedne.

Nemáte strach, že někdo může vzít turnaj spíš jako pěkný výlet?
Ne, kdepak. Chci, aby hráči pochopili, že tam jedeme hrát hokejbal. Samozřejmě většina z nich ještě v zámoří nebyla, bude to pro ně velký zážitek. Ale musí se zkrátka oprostit od emocí a podávat maximální výkony. Vždyť budou reprezenovat Českou republiku. Samozřejmě bezstarostné mládí musíte občas umravnit, ale kluci jsou chytří a zvládnou to.

Cítíte tlak? Vždyť cokoliv jiného než medaile by znamenalo neúspěch.
Takhle to před nás nikdo nestaví. Ale samozřejmě dobře víme, že na první trojku máme a uděláme pro zisk cenného kovu maximum. Věřím, že postoupíme do semifinále a dál se uvidí. Naším snem je finále proti Kanadě. To by bylo fantastické.

Kanada je bezesporu největší favorit. Kdo další může útočit na nejvyšší příčky?
Samozřejmě o domácích nemá cenu spekulovat. Uvidíme jak na tom bude výběr Spojených států, silní budou i Slováci. A podceňovat nemůžeme ani Švýcarsko. To je rok od roku lepší. Nejsou na tom technicky tak dobře, ale bojují. Samozřejmě věřím, že to závěrečných bojů výrazně promluví i náš tým.

Ve skupině na nás čeká Rakousko, Slovensko a Švýcarsko. Na úvod tedy nic jednoduchého.
Tvrdím, že už nebude vůbec snadný už boj o postup ze skupiny. Všechny celky mají totiž svou kvalitu. Ale my si věříme. Určitě to zvládneme.

Na jakém povrchu se bude v Kanadě vlastně hrát?
Hřiště bude mít plastový povrch, na kterém se u nás hrají třeba zápasy v inline hokeji. I proto jsme všechna soustřední absolvovali právě na téhle ploše. Se zvykáním tak nebudeme mít problémy. Bez problémů si zvykneme i na trochu menší rozměry hřiště.